Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στο κάστρο του Φαναρίου ο Κώστας Αγοραστός

 
Τις εργασίες συντήρησης στο Κάστρο του Φαναρίου επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός. Κατά την επίσκεψή τους στο
μνημείο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών και να συνομιλήσουν με τους συντηρητές. Το έργο είναι προϋπολογισμού 425.000,00 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και υλοποιείται δι’ αυτεπιστασίας από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Το βυζαντινό κάστρο Φαναρίου θεωρείται μνημείο αναμφισβήτητα μεγάλης ιστορικής αξίας και χαρακτηριστικό δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Θεσσαλικού χώρου. Κύριος στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της μορφής του, με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξή του. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης και αναμένεται να συμβάλει και στην αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Το κάστρο Φαναρίου έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1154/4-3-1964 Υ.Α. και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αποκατάσταση τμημάτων τείχους και της πυριτιδαποθήκης και στη συντήρηση και προστασία των αρχιτεκτονικών καταλοίπων στο εσωτερικό του βυζαντινού κάστρου Φαναρίου. Σκοπός είναι η συνέχιση – ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Βυζαντινού Κάστρου Φαναρίου που έγινε από την 7η ΕΒΑ, για τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης εικόνας του κάστρου, η πολιτιστική προβολή και διατήρηση της φρουριακής φυσιογνωμίας του χώρου, καθώς και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η αποκατάσταση του Βυζαντινού κάστρου Φαναρίου σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του τρίτου διαζώματος του Βυζαντινού κάστρου της πόλης των Τρικάλων (έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ), θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της φρουριακής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς το κάστρο Φαναρίου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φρουριακά συγκροτήματα της Θεσσαλίας. Με το πέρας του έργου θα αποδοθεί στο κοινό ένας αρχαιολογικός χώρος, με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή και με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας που θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Μετά την υλοποίηση του έργου θα υπάρχει συνολική αποκατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών όψεων της τοιχοποιίας και των πολεμιστριών του μεταπυργίου διαστήματος Π5-Π5, ανάκτηση των ανωδομών των πύργων 5 και 6, αποκατάσταση της στέγασης της πυριτιδαποθήκης, επίστρωση του δαπέδου και τοποθέτηση κουφωμάτων στο κτίριο της πυριτιδαποθήκης, στερέωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και στερέωση του θόλου της υπόγειας δεξαμενής.

Η αποκατάσταση των τμημάτων του κάστρου θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη του μνημείου, στη βελτίωση των συνθηκών επισκεψιμότητάς του και στη διατήρηση της συνολικής υπόστασης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς το κάστρο θα καταστεί ενιαίος επισκέψιμος χώρος με πλήρη ενημέρωση με πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης και έντυπο υλικό. Η ανάδειξή του μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger