Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτύρεται το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια του ΙΚΑ

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το Επιμελητήριο Μαγνησίας σχετικά με τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια του ΙΚΑ που έχουν ήδη αποσταλεί στους ασφαλισμένους που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, στο πλαίσιο και της εντατικοποίησης των ελέγχων αρχής γενομένης από τις 7 Νοεμβρίου 2013 σε όλες τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Επιμελητήριο Μαγνησίας συντάσσεται απόλυτα με την στάση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος που ήδη έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς την κυβέρνηση την αποτυχία του υφισταμένου προγράμματος ρύθμισης οφειλών για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς τα προβλήματα της αγοράς δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Με αφορμή την έναρξη αυστηρών ελέγχων στο ΙΚΑ που ξεκίνησαν στις επιχειρήσεις από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου , είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους αρμοδίους πως οι ρυθμίσεις των οφειλών δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Το ΙΚΑ και στη Μαγνησία , με τα ειδοποιητήρια ζητά από τους οφειλέτες την ρύθμιση εντός δεκαημέρου των οφειλών ή την λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Σημειώνεται πως όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται στο εν λόγω χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να υποβάλλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις(ΑΠΔ), δεν θα μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα κ.α..
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ζητά την άμεση τροποποίηση της ρύθμισης των οφειλών, όπως έχει κατατεθεί σαν πρόταση από την ΚΕΕΕ και προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους, μετά από ενός έτους περίοδο χάριτος κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Η αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων οφειλών θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 ετών με τις δόσεις να ξεκινούν από χαμηλό ύψος και να αυξάνονται σταδιακά. Παράλληλα, ζήτα μείωση από 1.1.2014 των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων.
Υπογραμμίζεται πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Τρόικα στη βάση της παραδοχής ότι η ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ έχει αποτύχει κι αν όχι στο πλαίσιο των προτάσεων της αγοράς τουλάχιστον σύμφωνα με τις προτάσεις του διοικητή του ΙΚΑ, που παραδέχεται ότι η ρύθμιση αποτελεί εμπόδιο κι όχι μέσο αύξησης εσόδων.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας τονίζει πως χρειάζεται πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι αποφασίστηκαν 48 δόσεις όταν οι επιχειρηματίες ζητούσαν τουλάχιστον 72 και όχι μόνο για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, όπως προβλέπεται.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προέρχεται από την πραγματική αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger