Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΘΑΠΑΤΕΡΟ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ότι η νομισματική της πολιτική είχε σχεδιαστεί (σ.σ. από τη στιγμή που δημιουργήθηκε) για να εξυπηρετεί την Γερμανία και όχι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Πολλοί μπορεί να πουν ότι είναι αργά να το λέει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, όμως το ότι προέβη σε μια τέτοια δήλωση , έστω και εκ των υστέρων έχει σαφώς τη δική του σημασία.

Μιλώντας στο CNBC ο Θαπατέρο είπε ότι «η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων,η οποία εφαρμόστηκε από τη γέννηση του ευρώ ως και την έναρξη της κρίσης, σχεδιάστηκε για την αναδόμηση της Γερμανίας. Αλλά τι αποτελέσματα είχε για χώρες όπως η Ισπανία; Δημιούργησε μια τεράστια πιστωτική επέκταση που προκάλεσε φούσκες».
Κατά τον ίδιο, η πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε την τόνωση της ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα και επέτρεψε στη χώρα να δημιουργήσει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα.

«Η Γερμανία είχε ισχυρή παραγωγή και πολύ μικρή εγχώρια ζήτηση. Δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα της. Η Ισπανία τα αγόραζε, χάρη στην πίστωση που χρηματοδοτούσαν οι Γερμανοί» είπε.
«Αυτό ήταν το μοντέλο. Όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό όταν δημιουργήθηκε το ευρώ και αυτές ήταν οι συνθήκες που επέβαλε η Γερμανία» συνέχισε.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι για να ανακάμψει η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ πρέπει να εφαρμόσει πιο επεκτατική νομισματική πολιτική και να προχωρήσει η τραπεζική ένωση.
«Το ευρώ πρέπει να καταλήξει να γίνει κατά τη γνώμη μου ένα νόμισμα με πυλώνες: δημοσιονομική πολιτική, δημοσιονομική ένωση, τραπεζική ένωση, ενιαία οικονομική πολιτική και ευρωομολόγα» τόνισε.
«Η Γερμανία λέει «όχι» στα ευρωομόλογα, αλλά νομίζω ότι αυτό που εννοεί είναι «όχι» στα ευρωομόλογα για την ώρα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε μια αμοιβαιοποίηση του χρέους. Χωρίς αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωζώνη να γίνει μια ουσιαστική ένωση ανάπτυξης και σταθερότητας» συμπλήρωσε ο Χοσέ Θαπατέρο.
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger