Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στον αθλητισμό... σαν σήμερα

Στον αθλητισμό... σαν σήμερα
Στον αθλητισμό... σαν σήμερα
Σαν σήμερα, το 2011, ο ΠΑΟΚ νίκησε την Τότεναμ στο Λονδίνο παίζοντας με δέκα παίκτες για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας σε αγγλικό έδαφος μετά τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι το 1976.

2011    Ο ΠΑΟΚ νικά την Τότεναμ στο Λονδίνο (2-1) παίζοντας μάλιστα με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο και προκρίνεται στους “32” του Europa League, μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Αγγλία μετά από 35 χρόνια και συγκεκριμένα το 1976, όταν η ΑΕΚ είχε νικήσει την Ντέρμπι Κάουντι με 3-2.
1999    Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο όταν νικά στο Τόκιο την βραζιλιάνικη Παλμέιρας με 1-0 με γκολ του Ρόι Κιν. Έτσι γίνεται η καλύτερη ομάδα της χρονιάς με 4 τρόπαια, αφού έχει ήδη κατακτήσει Πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και Κύπελλο Πρωταθλητριών.
1998    Η FIBA αποφασίζει την ελεύθερη διακίνηση παικτών από την περίοδο 1999-2000 σε διεθνείς αγώνες και επιτρέπει την μετατροπή των 30” σε 24” και των 6.25μ σε 6.75μ στο ετήσιο All-Star Game στο Βερολίνο.
1988    Υπογράφεται η απόφαση για την συμμετοχή τρίτου ξένου στους αγώνες ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής.
1986    Ο Ίβαν Λεντλ γίνεται ο πρώτος τενίστας που τα συνολικά κέρδη στην καριέρα του ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
1982    Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Φίλαθλος» με εκδότη – διευθυντή τον Νίκο Καραγιαννίδη, που καθιερώνει την στήλη αθλητικού παρασκηνίου “Αποδυτηριάκιας”.
1979    Ο Sugar Ray Leonard ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ημιβαρέων βαρών, κερδίζοντας με νοκ άουτ τον Wilfred Benitez στον 15ο γύρο. Ο επονομαζόμενος “Bruce Lee” του μποξ έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 νικώντας τον Κουβανό Andres Aldama με 5-0. Στην καριέρα του θα κερδίσει πρωταθλήματα αγωνιζόμενος σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες βαρών και θα ανακηρυχθεί ο πιο εμπορικός πυγμάχος στην ιστορία του αθλήματος.
1973    Η Kathy Whitworth ανακηρύσσεται “Γκόλφερ της Χρονιάς” για έβδομη φορά σε οχτώ χρόνια
1955    Προβολείς χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ στον αγώνα Αγγλία-Ισπανία (4-1)
1951    Δίνεται η εκκίνηση του πρώτου μεταπολεμικού αγώνα αυτοκινήτου από το Θέατρο Ηρώδου Αττικού. Το “Ελληνικό Ράλλυ”, όπως ονομάζεται, γίνεται με χορηγία της Shell και έπειτα από πρωτοβουλία μερικών φίλων του αυτοκινήτου προς της ΕΛΠΑ. Ο Κώστας Σπηλιωτάκης με 6-κύλιδρη Jaguar, ξεκινά πρώτος τον αγώνα των δέκα αυτοκινήτων συνολικής διαδρομής 1923 χλμ.
Στο γήπεδο της Κηφισιάς θα τερματίσει πρώτος ο Πέτρος Περατικός με FIAT 1400, με δεύτερο τον Σπηλιωτάκη μετά από αγώνα 43 ωρών ενώ μέχρι το 1960, όπου θα εισαχθούν οι ειδικές διαδρομές, ο αγώνας θα διεξάγεται χωρίς διακοπή.
1887    Διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αγώνας softball που στην ουσία είναι αγώνας μπέιζμπολ σε κλειστό γήπεδο.
1872    Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας (0-0) στη Γλασκώβη. Έχουν προηγηθεί δύο ανεπίσημοι το 1870 και 1871 με παίκτες ως επί το πλείστον του ράγκμπι και με κανόνες «δανεισμένους» και από τα δύο σπορ.
ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger