Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εντονες διαμαρτυρίες διατυπώνονται από πολλούς κατοίκους της Αλοννήσου «Δεσμευμένες» δεκάδες ιδιοκτησίες

Εντονες διαμαρτυρίες διατυπώνονται από πολλούς κατοίκους της Αλοννήσου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία επανακτηματογράφισης του νησιού, προκειμένου να διορθωθούν τα 2.500 περίπου σφάλματα που έχουν διαπιστωθεί, με αποτέλεσμα να είναι «δεσμευμένες» πολλές ιδιοκτησίες του νησιού, καθώς είναι πρακτικά αδύνατη η αξιοποίησή τους.

Παρότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των δηλώσεων σφαλμάτων από τους κατοίκους του νησιού, την οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Δήμος Αλοννήσου, σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο ΑΕ, εντούτοις, ουδεμία εξέλιξη σημειώνεται, γεγονός το οποίο προκαλεί την έντονη δυσφορία αρκετών Αλοννησιωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση, πώληση ή αγορά γης και ακινήτων. Παράλληλα δημιουργούνται δεκάδες ακόμη αλυσιδωτά προβλήματα και σε επίπεδο φορολογίας, διότι δεν έχουν επικυρωθεί ουσιαστικά τα όρια της κάθε ιδιοκτησίας. Η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2006 μέχρι σήμερα, ενώ στο μεταξύ πληθαίνουν τα αιτήματα του τοπικού πληθυσμού, σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης.
Παράλληλα, έχει προκύψει μια ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία είναι συνώνυμη με τη μη αποδοχή κτηματογραφικών ενοτήτων στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού, έστω κι αν έχει καταγραφεί ποσοστό σφαλμάτων που υπερβαίνει το 30%, όπου υπάρχουν τμήματα, τα οποία καταγράφονται ως Δημοτική περιουσία. Συνεπεία των προαναφερθέντων, βρίσκονται κυριολεκτικά «δεσμευμένες» μεγάλο ποσοστό κτηματογραφικών ενοτήτων του νησιού, προς μεγάλη απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας.
Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Αλοννήσου, επισημαίνει ότι «έλαβα γνώση του συγκεκριμένου γεγονότος τον περασμένο Αύγουστο, στη διάρκεια συνάντησης που είχα με στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ. Φυσικά αντέδρασα, προσθέτει ο ίδιος, και δεν συμφώνησα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο θεωρώ παράλογο. Δεν μπορεί να μη γίνεται δεκτή μια κτηματογραφική ενότητα με δεκάδες ιδιοκτησίες και υψηλό  ποσοστό λάθους, 30,  40 ή 50%, διότι υπάρχει π.χ. ένα κτήμα, στο οποίο αναγράφεται ως ιδιοκτήτης ο Δήμος Αλοννήσου».
Οπως επισημαίνει παράλληλα ο κ. Βαφίνης: «εξήγησα στα στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε. ότι για πολλές ιδιοκτησίες που έχουν καταγραφεί ως «Δήμος Αλοννήσου» εμφανίζονται ιδιοκτήτες με πράξη χαρακτηρισμού στα χέρια τους, ότι δεν πρόκειται για δασική περιοχή. Από την πλευρά μας, ως δημοτικό συμβούλιο, τους δίνουμε βεβαίωση, διότι είναι συγκεκριμένες οι περιοχές του Δήμου που είναι δασικές και τις γνωρίζουμε».
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και για τις υπόλοιπες κτηματογραφικές ενότητες που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά δεσμευμένες, όπως προαναφέρθηκε, πολλές ιδιοκτησίες του νησιού. Κοινό αίτημα των κατοίκων του νησιού είναι η άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζει, τέλος,  στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Αλοννήσου «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και θεωρούμε ότι ο ίδιος είναι ο πλέον αρμόδιος για να δώσει λύση στο πρόβλημα, που απασχολεί την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger