Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σποράδες: πράσινο και γαλάζιο σε τέλεια αναλογία

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ
Πουθενά αλλού δεν «παντρεύεται» το πράσινο με το γαλάζιο με τέτοια θαυμαστά αποτελέσματα.

Τα τοπία στις Σποράδες είναι μοναδικά, καθώς τις παραλίες με τις εκπληκτικές αποχρώσεις του μπλε «αγκαλιάζουν» τα πεύκα, ενώ η ομορφιά των οικισμών σε βάζει σε πειρασμό να τις επισκεφτείς ακόμη και χωρίς το κίνητρο της βουτιάς στα υπέροχα νερά τους.
Αναλυτικότερα, η κοσμοπολίτικη Σκιάθος προσφέρει ζωντάνια την ημέρα και πολλές επιλογές διασκέδασης τη νύχτα, γι' αυτό και προτιμάται από τη νεολαία. Οι παραλίες της είναι φανταστικές, από τις πολυδιαφημισμένες Κουκουναριές και τα δυσπρόσιτα Λαλάρια, έως τη Μεγάλη Αμμο και τις Αχλαδιές, πολύ κοντά στη Χώρα, αλλά και άλλες που ενδείκνυνται για οικογένειες. Εμβληματικό σημείο του νησιού, που πρέπει να δείτε από κοντά, το Μπούρτζι, στο οποίο μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας. Καθώς βρίσκεστε στην πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μπορείτε να επισκεφτείτε το πραγματικά λιτό σπίτι του στη Χώρα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στη Σκιάθο θα απολαύσετε ψάρια και θαλασσινά, ενώ μπορείτε να αγοράσετε υφαντά, κρασί και ένα ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλα, το Ασπρο.
Η Σκόπελος
Κατά γενική ομολογία είναι το πιο γραφικό νησί των Β. Σποράδων, έτσι όπως η Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, σε μια λωρίδα γης που καταλήγει στην Εκκλησιά της Παναγίας ή Παναγίτσα του Πύργου, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Δε θα χορταίνετε να περπατάτε στα υπέροχα σοκάκια της, ενώ αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα στο Λαογραφικό Μουσείο με τα ενδιαφέροντα εκθέματα. Ακόμη ένα υπάρχει στη Γλώσσα, έναν πολύ γραφικό οικισμό στα βορειοδυτικά, με σπίτια που θυμίζουν Πήλιο και υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Μια βόλτα στα χωριά επιβάλλεται, όπως και η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, με την εντυπωσιακή θέα, και στο διάσημο από το μιούζικαλ «Mamma mia» εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί, με τα 105 σκαλοπάτια.
Η πιο κλασική επιλογή από τις παραλίες της είναι η πανέμορφη Μηλιά, αλλά και ο Αγνώντας, ο Στάφυλος, ο απάνεμος Πάνορμος. Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για το κρασί, το μέλι, τις ελιές και το λάδι που παράγουν, ενώ το πιο διάσημο έδεσμα είναι αναμφισβήτητα η σκοπελίτικη τυρόπιτα, που γίνεται στο τηγάνι.
Η Αλόννησος
Είναι απλώς τέλεια για τους λάτρεις των ήσυχων διακοπών, ενώ στις άγριες ακτές της βρίσκει καταφύγιο η φώκια monachus monachus. Εχει πευκόφυτες περιοχές για περιήγηση, κρυστάλλινες παραλίες και ο βυθός της κρύβει εκατοντάδες ναυάγια. Στον όρμο Πατητήρι, όπου βρίσκεται το Μουσείο Αλοννησιώτικης Ιστορίας, θα δείτε τη συλλογή ενάλιων αρχαιοτήτων, ενώ στο Παλιό Χωριό θα ενθουσιαστείτε με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα κτίσματα και τις ολάνθιστες αυλές. Οι παραλίες της, βοτσαλωτές ή αμμουδερές, ντύνονται με το βαθύ πράσινο των πεύκων, ενώ τα ερημονήσια είναι μια ακόμη επιλογή: Ξηρό ή Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Σκάντζουρα, Πιπέρι. Τοπικές λιχουδιές, το χαμαλί, γλυκό με καρύδι, αμύγδαλο και μέλι σε φύλλο κρούστας, η αλοννησιώτικη τυρόπιτα, η κακαβιά, η αστακομανέστρα.
Η Σκύρος
Αυθεντική ομορφιά, σμαραγδένια νερά, κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν τη Σκύρο, το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων. Εντεκα χιλιόμετρα από το λιμάνι βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, όπου τα κατάλευκα καλντερίμια και τα παραδοσιακά μαγαζάκια φτάνουν μέχρι το βυζαντινό κάστρο, με το μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου.
Εκτός από το διάσημο σκυριανό αλογάκι, εντύπωση θα σας κάνουν τα δείγματα των τεχνών που άνθησαν στο νησί. Σκυριανά έπιπλα, περίφημα κεντήματα και κεραμικά μπορείτε να θαυμάσετε στο Λαογραφικό Μουσείο του Mάνου Φαλτάιτς, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το Aρχαιολογικό. Οπωσδήποτε πρέπει να γευτείτε αστακομακαρονάδα, κατσικάκι, μέλι, μυζήθρα και εκλεκτά κεφαλοτύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger