Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Β. Κατσουράνης: "Ο Κώστας από 4 χρονών με μια μπάλα"


Β. Κατσουράνης: "Ο Κώστας από 4 χρονών με μια μπάλα"
«Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έδινε περισσότερα λεφτά για τον Κώστα. Ηταν δική μου επιλογή να πάει στην ΑΕΚ, ήθελε και ο Κώστας. Τότε στην ΑΕΚ ήταν ο ...
Κώστας Κατσουράνης. Ελληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, αρχηγός της Εθνικής. Πατρινός. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1979. Tο πατρικό του σπίτι είναι στα Ζαρουχλέικα. Με μια μπάλα στα πόδια από 4 χρονών. Στο σπίτι του, στην αλάνα που ήταν εκεί κοντά, πάντα μαζί με τον πατέρα του, και στο προαύλιο του 47ου Δημοτικού Σχολείου.
Βασίλης Κατσουράνης. Ο πατέρας του Κώστα, 58 χρονών. Οικοδόμος. Καλός αμυντικός ποδοσφαιριστής. Όμως, από 12 χρονών στην οικοδομή. Μία από τις αιτίες που το ποδόσφαιρο ήταν μόνο χόμπι από 15 χρονών που ξεκίνησε στον Εθνικό Πατρών (αμυντικός) μέχρι τα 40 του που σταμάτησε. Στον Εθνικό Πατρών έπαιξε 8 χρόνια («το 1971 που ήρθε προπονητής στον Εθνικό ο Σπύρος ο Βουλγαράκης κατάλαβα πραγματικά τι είναι το ποδόσφαιρο», μας είπε ο Βασίλης Κατσουράνης). Μετά Δόξα Χαλανδρίτσας, Παναχαϊκός, Δάφνη, πάλι Παναχαϊκός.
Ο Κώστας Κατσουράνης που πρωτοκλώτσησε μπάλα 4 χρονών, αρχηγός της Εθνικής με πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Για τον ποδοσφαιριστή, τον άνθρωπο τον γιo του μας μίλησε ο Βασίλης Κατσουράνης.
- Συγχαρητήρια κ. Κατσουράνη για τον Κώστα…
«Σας ευχαριστώ».
- Θα πάτε Βραζιλία;
«Θέλω. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, δεν το έχω συζητήσει με τη σύζυγο, ούτε με τον Κώστα….».
- Παίζατε ποδόσφαιρο, υπήρχε η βάση για γίνει ποδοσφαιριστής ο Κώστας…
«Από 4 χρονών έπαιζε μπάλα ο Κώστας. Μέσα στο σπίτι, στη γειτονιά, σε μια αλάνα κοντά στο σπίτι μας και στο προαύλιο του σχολείου που πήγαινε μικρός, στο Δημοτικό. Από 10 χρονών τον είχα κοντά μου στον Παναχαϊκό (έπαιζε στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΑ), όμως δεν μπορούσε να βγάλει δελτίο γιατί ήταν μικρός. Προπονήσεις στο Μπεγουλάκι, στο Πετρωτό και σε άλλα γήπεδα. Όταν έγινε 14 έβγαλε δελτίο στον Παναχαϊκό, που ήμουν παίκτης και προπονητής. Μετά μαζί στη Δόξα Χαλανδρίτσας. Το καλοκαίρι του 1996 στην Παναχαϊκή και τα άλλα τα γνωρίζετε».
- Προπονήσεις με τον Κώστα μόνο στην ομάδα…
«Και ατομικές. Συζήτηση και στο σπίτι για ποδόσφαιρο αν και δεν είχα πολύ χρόνο λόγω της δουλειά. Πάντα μιλούσαμε για την πειθαρχία που πρέπει να έχει ο ποδοσφαιριστής, για την υπομονή και ότι πρέπει να δουλεύει πολλή. Σε αυτούς τους τομείς, όπως και στη σειρά που πρέπει να έχει κάθε παιδί, αποφασιστικός ήταν ο ρόλος της μητέρας του».
- Στην Παναχαϊκή έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Ηταν όλα εύκολα;
«Υπήρχαν δυσκολίες. Στην αρχή μου έλεγε, «βλέπω ότι δεν μπορώ να είμαι βασικός, δεν είμαι έτοιμος, με στενοχωρεί αυτό» και είχε μια απογοήτευση. Συζητούσαμε, του έλεγα να δουλεύει πιο πολύ, να έχει υπομονή, ήταν και η μητέρα κοντά…».
- Ποιοι είχαν βοηθήσει τον Κώστα στο ξεκίνημα στην Παναχαϊκή;
«Ο Τάκης Κυριακόπουλος, ο Γιάννης Παυλάκης, ο Χρήστος Αρχοντίδης, και από τους παίκτες που ήταν τότε στην ομάδα, ο Γιώργος Αμπαδιωτάκης, ο Ραϊμόν Καλά και ο Ιγκορ Κλάιχ. Του έμαθαν πολλά για το ποδόσφαιρο».

* Τα 2002 ο Κώστας Κατσουράνης έκανε το επόμενο άλμα στην καριέρα του. Επέλεξε να πάει στην ΑΕΚ, ενώ είχε καλύτερη οικονομική πρόταση από τον Ολυμπιακό. Ο πατέρας του θυμάται την μεταγραφή:
«Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έδινε περισσότερα λεφτά για τον Κώστα. Ηταν δική μου επιλογή να πάει στην ΑΕΚ, ήθελε και ο Κώστας. Τότε στην ΑΕΚ ήταν ο Μπάγεβιτς, ήμουνα σίγουρος ότι οι συνθήκες θα ήταν οι καλύτερες για το παιδί μου. Στον Ολυμπιακό υπάρχει ένα άλλο κλίμα. Θα σας πω και αυτό που έπαιξε ρόλο στην επιλογή. Γνωρίζω τον Μπουρουτζίκα, που τότε ήταν γυμναστής στην ΑΕΚ. Είμαστε μαζί στο στρατό. Τον είχα ανθυπολοχαγό, ήταν έφεδρος, στη Λέρο που υπηρετούσα. Είχα μιλήσει με τον Μπουρουτζίκα, τον είχα δει και σε αγώνα της Παναχαϊκής με την ΑΕΚ στην Πάτρα».
- Ποια κατά την γνώμη σας ήταν μέχρι τώρα η κορυφαία ποδοσφαιρική στιγμή του Κώστα;
«Η συμμετοχή του με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2004 στην Πορτογαλία και η κατάκτηση του τροπαίου. Αυτή θεωρεί και ο Κώστας μεγάλη ποδοσφαιρική στιγμή».
- Πόσα χρόνια θα παίζει ακόμα ποδόσφαιρο;
«Θέλει να παίξει για άλλα δύο-τρία χρόνια».
- Εσείς τι πιστεύεται;
«Μπορεί να παίξει για δύο-τρία χρόνια. Θέλω όμως να αποχωρήσει όταν είναι βασικός στην Εθνική και στην ομάδα του. Όταν θα πατάει γερά στα πόδια του».
- Στην ομάδα του, στον ΠΑΟΚ;
«Στον ΠΑΟΚ είναι πολύ ευχαριστημένος. Ακούω και διαβάζω για το ενδιαφέρον της ΑΕΚ. Δεν έχω μιλήσει με τον Κώστα γι΄ αυτό».
- Η ζωή του Κώστα τώρα στη Θεσσαλονίκη;
«Με την οικογένεια του και ποδόσφαιρο».
- Ο Κώστας έχει ένα αγοράκι…
«Ναι. Τον Βασίλη (πλατύ χαμόγελο)».
- Εσείς με την Παναχαϊκή;
«Παρακολουθούσα την Παναχαϊκή. Ολοι οι παλιοί θυμόμαστε τη μεγάλη ομάδα με Δαβουρλή, Μιχαλόπουλο, Στραβοπόδη, Λεβεντάκο, Ρήγα, Παππά, Λεβέντη…».
* Η σνέντευξη του Βασίλη Κατσουράνη στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger