Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Νέα δίκη (3η) ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 81η συνεδρίαση, Δευτέρα 4.11.13



Νέα δίκη (3η) ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 81η συνεδρίαση, Δευτέρα 4.11.13

Ενσταση απόλυτης ακυρότητας υπέβαλε η συνήγορος του Αλ Μητρούσια, Αννυ Παπαρρούσου, με την έναρξη της διαδικασίας της σημερινής συνεδρίασης. Ο λόγος; Διαβάστηκε έγγραφο που αφορούσε τον εντολέα της, χωρίς αυτός να έχει λάβει γνώση του εγγράφου. Το γεγονός συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν διαβάστηκαν έγγραφα που αφορούν την υπόθεση του Βόλου
(παραπεμπτικό βούλευμα 207). Ανάμεσα σ’ αυτά τα έγγραφα «εισχώρησε» και ένα που αφορούσε τον Αλ. Μητρούσια, για τον οποίο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο σαθρό κατηγορητήριο που αφορά την υπόθεση του Βόλου, ενώ και τα μέλη της ΣΠΦ έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι δεν είχε και δεν έχει καμιά σχέση με την οργάνωσή τους. Παρά ταύτα, η πρόεδρος επιμένει να διαβάζει έγγραφα που αναφέρονται στους Αλ. Μητρούσια, Κ. Σακκά, Γ. Καραγιαννίδη και Στ. Αντωνίου, αλλά και στον Δ. Μιχαήλ, ο οποίος έχει απαλλαγεί και δεν έχει παραπεμφθεί ως κατηγορούμενος.

Η συνήγορος Ζώτου, η οποία αναπλήρωνε την Αν. Παπαρρούσου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται λόγω απουσίας της συναδέλφου της. Ετσι, η Αν. Παπαρρούσου επανήλθε με την ένσταση απόλυτης ακυρότητας, διεκδικώντας τη στοιχειώδη τήρηση των ισχυόντων δικονομικών κανόνων. Ο εισαγγελέας, αν και μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις (ανεξάρτητα αν βασικά έχουν φιλολογικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα), δεν ανέπτυξε πρόταση, αλλά δήλωσε ότι επιφυλάσσεται. Προκάλεσε εντύπωση, όμως, η άποψη που διατύπωσε η πρόεδρος, ότι από τη στιγμή που ενοποιήθηκαν οι τρεις δικογραφίες η συνήγορος και ο εντολέας της όφειλαν να λάβουν γνώση και αυτού του εγγράφου. Ας σημειωθεί ότι για την υπόθεση του Βόλου, στην οποία δεν έχει καμία ανάμιξη ο Αλ. Μητρούσιας, τα έγγραφα γεμίζουν δώδεκα μεγάλες κούτες!

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του κειμένου «Ο ήλιος συνεχίζει να ανατέλλει», το οποίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος υπογράφεται από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες στην επαναστατική οργάνωση ΣΠΦ και είναι ένα ανθολόγιο με όλες τις ενέργειες της οργάνωσης. Το δεύτερο μέρος υπογράφεται από τα εννιά συλληφθέντα μέλη της ΣΠΦ, τα οποία εκθέτουν τις απόψεις της οργάνωσής τους.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, ζήτησε και πήρε το λόγο ο Χρ. Τσάκαλος, ο οποίος άρχισε την τοποθέτησή του διευκρινίζοντας τα σχετικά με τη δομή του κειμένου, που αποτελείται από δύο μέρη, με διαφορετικούς υπογράφοντες. Οπως σημείωσε, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, χωρίς να έχει την παραμικρή οργανωτική σχέση με τη ΣΠΦ, θα μπορούσε να φτιάξει αυτό το ανθολόγιο με τις ενέργειες της οργάνωσης. Οσον αφορά το δεύτερο μέρος, αυτό κάνει θρύψαλα τους ισχυρισμούς του κατηγορητήριου ότι η ΣΠΦ έχει διευθυντικά στελέχη, ιεραρχική δομή κτλ. Οι εφέτες ανακριτές και οι εισαγγελείς, τόνισε ο Χρ. Τσάκαλος, πήραν το πρώτο μέρος αυτού του κειμένου, το θεώρησαν σκόπιμα ως άτυπη ανάληψη πολιτικής ευθύνης και έφτιαξαν το κατηγορητήριο για τις 250 υποθέσεις, για τις οποίες τα μέλη της ΣΠΦ και άλλοι κατηγορούμενοι δικάζονται παράλληλα σε άλλο τρομοδικείο.

Στη συνέχεια, ο Χρ. Τσάκαλος αναφέρθηκε σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι ζούμε σε μια εποχή που βασιλεύει το ψέμα και η υποκρισία. Το βασικό επιχείρημα που ακούγεται, είπε, είναι τι τα θέλετε τα όπλα σε εποχή δημοκρατίας. Οσοι τα λένε αυτά αποσιωπούν και συσκοτίζουν το ότι οι σημαντικές στιγμές στην ιστορία γράφτηκαν με αίμα (αναφέρθηκε σε αρκετές τέτοιες στιγμές που στις μέρες μας οι κυρίαρχοι παραχάραξαν το πνεύμα του αγώνα και τους έδωσαν επετειακό χαρακτήρα). Υπάρχει η βία του κράτους και των υποστηρικτών του και η επαναστατική βία των εξεγερμένων, συνέχισε. Η θεωρία με την πράξη είναι ένα αδιαίρετο σύνολο.

Ποια η σχέση των όσων είπα, με το κείμενο «Ο ήλιος συνεχίζει να ανατέλλει»; αναρωτήθηκε ρητορικά ο Χρ. Τσάκαλος, για ν’ απαντήσει: η ελευθερία του λόγου στη δημοκρατία σας είναι ανάπηρη, προσχηματική, δεν υφίσταται. Και άρχισε να παραθέτει στοιχεία. Θύμισε, ότι μετά την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού διάβασαν ένα κείμενο για το «Σχέδιο Φοίνικας». Λόγω αυτού του κειμένου τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ παραπέμπονται ως ηθικοί αυτουργοί! Για ποια δημοκρατία μας μιλάτε και για ποια ελευθερία του λόγου, κατέληξε, χωρίς να παραλείψει να επαναλάβει, πως όλα αυτά δε λέγονται από τα μέλη της ΣΠΦ επειδή θέλουν να χτίσουν κάποιο τεκμήριο αθωότητας. Και βέβαια, τα μέλη της ΣΠΦ δεν αναφέρουν ποιοι και πού συμμετείχαν, καθαρά για λόγους συνωμοτικούς, γιατί δεν πρέπει να ξέρει τίποτα ο εχθρός.

Θύμισε ότι στο κατηγορητήριο για τα βομβοδέματα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παρουσία γυναίκας. Παρολαυτά, η Ολγα Οικονομίδου παραπέμπεται ως κατηγορούμενη γι’ αυτή την υπόθεση. Οταν συνελήφθη ο Γερ. Τσάκαλος, ο Χ. Χατζημιχελάκης, που ήταν ήδη κρατούμενος για πάνω από ένα χρόνο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση. Γι’ αυτή την ανάληψη πολιτικής ευθύνης παραπέμπεται ως κατηγορούμενος και για την υπόθεση των βομβοδεμάτων! Αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις που έγινε μπαράζ εκρήξεων ταυτόχρονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για τις οποίες παραπέμπονται όλοι ως κατηγορούμενοι, λες και θα μπορούσε κανείς να είναι ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!

Τέλος, ο Χρ. Τσάκαλος αναφέρθηκε στην εκτέλεση των δύο νεοναζί λέγοντας, ότι τη θεωρούν μια πράξη επαναστατική, αλλά δε θα πάρουν θέση.
Δεν είναι μια άσχημη αλλά μια πανέμορφη πράξη, τόνισε.

Η τοποθέτηση του Χρ. Τσάκαλου προκάλεσε αίσθηση, την οποία ανέλαβε και πάλι να διαχειριστεί ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας, που προσπαθεί να διορθώνει την εικόνα που δημιουργεί το τρομοδικείο και ειδικά η πρόεδρός του. Ο εισαγγελέας έκανε αρκετές επισημάνσεις. Το τελευταίο που θέλω να σχολιάσω, είπε, είναι ότι πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν από τον κύριο Τσάκαλο και αφορούν και την ουσία της εκδίκασης της υπόθεσης είναι κατανοητά. Για να υπάρξει μια σωστή απόφαση και ακόμη και μια σωστή πρόταση που να πείθει, πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και θεωρώ ότι θα υπάρξουν απαντήσεις, κατέληξε.

Αυτή την τοποθέτηση θα τη θυμίζουμε συνέχεια στον κ. Μπάγια. Γιατί θεωρούμε ότι (και) αυτή η δίκη είναι πολική δίκη εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και οι όποιες διαφοροποιήσεις, εάν τελικά υπάρξουν, θα είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ο Χρ. Τσάκαλος δευτερολόγησε απαντώντας στον εισαγγελέα, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στα ζητήματα της κρατικής προβοκάτσιας (θύμισε το παράδειγμα της βόμβας που τοποθέτησαν οι ιταλοί φασίστες στην Πιάτσα Φοντάνα της Ρώμης), της κάλπικης θεωρίας των αστών για τη δήθεν υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής και της αναγκαιότητας ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων για την υπόθεση των βομβοδεμάτων (βούλευμα 208), που αναφέρονταν σε συλλήψεις κατηγορούμενων και σε έρευνες ακόμη και σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων. Οι Μ. Νικολόπουλος και Γερ. Τσάκαλος έκαναν αρκετές παρεμβάσεις σχολιάζοντας, εκτός των άλλων, και το προκλητικό και ταυτόχρονα αστείο μέχρι γελοιότητας αυτών των ενεργειών της Αντιτρομοκρατικής.

Τέλος, αναγνώστηκε έγγραφο που αφορούσε φωτογραφίες κατηγορουμένων. Οι συνήγοροι επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν, προκειμένου να ερευνήσουν ποιες απ’ αυτές τις φωτογραφίες επιδείχτηκαν στους μάρτυρες, με ποια σειρά και από ποιους. Αίσθηση προκάλεσε η ενέργεια της προέδρου να εντάξει στο πακέτο και φωτογραφία του Δ. Μιχαήλ, ο οποίος έχει απαλλαγεί, ενώ και το τρομοδικείο αποφάσισε ότι τα έγγραφα που τον αφορούν θα διαβαστούν με τα αναγνωστέα έγγραφα του βουλεύματος 209. Η δική μας άποψη παραμένει: δεν πρέπει να διαβαστεί κανένα έγγραφο που αναφέρεται στον Δ. Μιχαήλ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 12 Νοέμβρη.

Εφημεριδα ΚΟΝΤΡΑ
http://www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger