Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Λουκέτα σε τουριστικά καταλύματα στην Σκόπελο σύντομα....


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται στην ακραία λύση της παύσης λειτουργίας της επιχείρησής τους,  τόσο στη χερσαία όσο και στη νησιωτική Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ Θεσσαλίας που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εντός του 2012 προχώρησαν σε παύση λειτουργίας δύο ξενοδοχεία ενός αστέρος και τέσσερα παραδοσιακά καταλύματα Α τάξης στη χερσαία Μαγνησία, καθώς και ένα ξενοδοχείο δύο αστέρων στην περιοχή της Καλαμπάκας.
Το 2013 έχουν παύσει, μέχρι στιγμής, να λειτουργούν δύο παραδοσιακά καταλύματα Α τάξης στη χερσαία Μαγνησία, ένα ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων δύο αστέρων στην Τρυγώνα Καλαμπάκας και ένα κάμπιγκ Γ τάξης στη Σκιάθο.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι επαγγελματίες υπέβαλαν εγγράφως το αίτημα της παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεών τους στον ΕΟΤ Θεσσαλίας, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των παραπάνω αιτημάτων έως το τέλος της χρονιάς ή στο μέλλον, αντίστοιχα.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η σημερινή κατάσταση δημιουργεί αδιέξοδα, οδηγώντας σταδιακά τα ξενοδοχεία σε κλείσιμο. «Εχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, τονίζει ο ίδιος, ότι με αυτή την πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται, θα κλείσουν οι επιχειρήσεις, η μια πίσω από την άλλη και αυτό το βλέπουμε και στο χώρο της ξενοδοχείας, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα». Παράλληλα ο κ. Ζαφείρης τονίζει ότι έχουν λιγοστέψει τα τουριστικά έσοδα των επιχειρήσεων,  παρά την αύξηση των αφίξεων, υπογραμμίζοντας εν κατακλείδι ότι «έστω κι ένα λουκέτο αν προέρχεται από την κρίση, είναι ανησυχητικό για όλους μας».
Τα πρώτα λουκέτα εντείνουν, όπως είναι φυσικό, την ανησυχία πολλών επαγγελματιών, οι οποίοι στρέφονται, σε πρώτη φάση, στη λύση της πώλησης ή της ενοικίασης, αντίστοιχα, των επιχειρήσεών τους. Όπως αναφέρει ο Κώστας Ζεμπέκης, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση real estate στη Σκιάθο «υπάρχουν μονάδες που διατίθενται προς πώληση ή προς ενοικίαση, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, προέρχεται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα».
Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στη γειτονική Σκόπελο, όπου σημειώθηκε εμφανής πτώση στη φετινή τουριστική σεζόν, σε σχέση με πέρυσι. Δεκάδες ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ειδικότερα, προβληματίζονται για το μέλλον, κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτα έξοδα, τα οποία αδυνατούν πρακτικά να καλύψουν.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, μεταφέρει το γενικότερο προβληματισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται να πουλήσουν τα ξενοδοχεία τους. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν αποδίδουν πλέον τα ξενοδοχεία και η Σκόπελος έχει πλέον μειωμένη κίνηση».
Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν τα λουκέτα. Όπως αναφέρει αυτολεξεί ο κ. Γιολδάσης «στο τέλος θα δούμε ξενοδοχεία να κλείνουν. Ηδη έχουν κλείσει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το επόμενο βήμα είναι να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία το ίδιο φαινόμενο. Δεν υπάρχει αμφιβολία».
Το γεγονός ότι ορισμένα τουριστικά καταλύματα της Σκοπέλου δε λειτούργησαν φέτος,  αποτελεί κατά τους επαΐοντες απτή απόδειξη των γενικότερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή πλέον βάση οι επαγγελματίες του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδόχων.
 «Εχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ τα εισοδήματά μας. Σε σχέση με τους φόρους υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον», επισημαίνει ο κ. Γιολδάσης, τονίζοντας παράλληλα ότι: «το μέλλον είναι δυσοίωνο και δεν πρόκειται να αναστραφούν τα δεδομένα αν δεν αυξηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, διότι η Σκόπελος απευθύνονταν πάντα, κατά κύριο λόγο, στην ελληνική αγορά».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνουν και οι επαγγελματίες του νησιού στο σύνολό τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον.
 http://www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger