Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακό σαπούνι στις Σποράδες του Στέλιου Γρυπιώτη το πιστοποιημένο σαπούνι που παράγεται στη Γλώσσα της Σκοπέλου


Παραδοσιακό σαπούνι στις Σποράδες  Παράδοση ετών αποτελεί για την οικογένεια του Στέλιου Γρυπιώτη το πιστοποιημένο σαπούνι που παράγεται στη Γλώσσα της Σκοπέλου και κατακτά σταδιακά την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Το σαπούνι με την επωνυμία Σποράδες, βασίζεται στο αγνό, παρθένο βιολογικό λάδι που ο δραστήριος επαγγελματίας προμηθεύεται από τα κτήματά του, αλλά και από αντίστοιχους καλλιεργητές της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, και σε παραδοσιακή συνταγή.
Τρίτη γενιά σαπουνοποιός ο ίδιος, συνεχίζει με το ίδιο πάντα μεράκι τη δραστηριότητα του παππού και του πατέρα του, εμμένοντας στις σταθερές αξίες και την παράδοση ετών. «Η
διαδικασία παραγωγής σαπουνιού είχε σταματήσει για κάποιο διάστημα και την ξεκίνησα και πάλι τα τελευταία χρόνια, με τη σημερινή της μορφή», αναφέρει ο ίδιος.
Ο κ. Γρυπιώτης παράγει τέσσερις διαφορετικούς τύπους παραδοσιακών σαπουνιών στη χειροβιοτεχνία που έχει δημιουργήσει σε ιδιόκτητο χώρο στη Γλώσσα, ενώ στις σκέψεις και τους στόχους του είναι να επεκτείνει την ίδια προσπάθεια, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τα σαπούνια που παράγει, έχοντας ως βάση το αγνό παρθένο λάδι των Βορείων Σποράδων,  περιέχουν μέντα, λεβάντα, σπαθόχορτο, που είναι αντιφλεγμονώδες, ενώ στη λίστα των προϊόντων καταγράφεται και το παραδοσιακό σαπούνι από λάδι ελιάς.
Οπως αναφέρει επιπροσθέτως ο ίδιος: «το λάδι εξάγεται με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο, που είναι η μέθοδος του βρασμού, προκειμένου να διαχωρίζεται το προϊόν από την οξύτητά του και με αυτό τον τρόπο, το σαπούνι που παράγουμε, έχει μηδενική οξύτητα». Τα προϊόντα της οικογένειας Γρυπιώτη έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ενώ όπως επισημαίνεται: «καταπολεμούν την τριχόπτωση, είναι αντιφλεγμονώδη, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, είναι κατάλληλα για διάφορες παθήσεις του δέρματος και παράλληλα χαλαρωτικά».
Δεκάδες επισκέπτες του νησιού, ημεδαποί, αλλά και αλλοδαποί σπεύδουν να προμηθευτούν τα προϊόντα του κ. Γρυπιώτη, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ευρύτερα γνωστή και εκτός του νησιού, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
«Τα προϊόντα μας πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, αλλά και σε πελάτες οι οποίοι μας γνωρίζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το νησί», τονίζει ο κ. Γρυπιώτης και προσθέτει: «δίνουμε επίσης σαπούνια και σε επισκέπτες του νησιού από τη Νορβηγία, από τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, αλλά σε μικρές ποσότητες, επί του παρόντος».
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς διατέθηκαν 10.000 περίπου τεμάχια στην αγορά, αλλά για να διευρυνθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα και να εδραιωθεί η θέση του προϊόντος, «πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες», αναφέρει ο παραδοσιακός σαπουνοποιός.
Οσοι δοκιμάζουν τα προϊόντα δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά «δυστυχώς δεν μας υποστηρίζει η πολιτεία», επισημαίνει ο ίδιος. Στην παρούσα φάση «προσπαθώ να βγάλω άδεια μικροπωλητή από την Περιφέρεια, προκειμένου να έχω τη δυνατότητα να προβάλω τα προϊόντα μου στο Βόλο, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη και να μπορέσω να τα πουλήσω», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Στόχος του Στέλιου Γρυπιώτη είναι να αυξήσει την παραγωγή και «να μας δώσει η πολιτεία το δικαίωμα να βγάλουμε άδεια και να πουλήσουμε και στην περιφέρεια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ασχολείται από τα 15 του χρόνια με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και όνειρό του είναι η οικογενειακή παράδοση να συνεχιστεί, και να διευρυνθεί προς νέες αγορές, εντός αλλά και εκτός των τειχών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger