Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ενότητα έκανε το θαύμα της 6ης Οκτωβρίου 1912! ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η 101η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

* Με μηνύματα εθνικής ομοψυχίας και λαμπρές εκδηλώσεις η χθεσινή γιορτή

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε», του Γιάννη Μουκίδη)
Με επισημότητα και λαμπρότητα και με τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία 4 μητροπολιτών, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλου, βουλευτών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.

Στις πανηγυρικές θρησκευτικές τελετές συγχοροστάτησαν, λαμπρύνοντας με την παρουσία τους τα «Ελευθέρια» της Ελασσόνας, οι σεβασμ. μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο «οικοδεσπότης» Ελασσόνας κ. Βασίλειος.
Το πρωί τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία και στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο της Κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Ο εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Αχιλλέας Ζανιάς, στον πανηγυρικό της ημέρας, αναφέρθηκε με μεστό και περιεκτικό λόγο στον ιστορικό Οκτώβριο του 1912 και στην απελευθέρωση της Ελασσόνας, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα: «Ματωμένη η πορεία της λευτεριάς, αφήνει τα χνάρια της πάνω στο χρόνο, αιμόφυρτες πατημασιές ηρώων μαρτύρων του γένους. Σ΄ όλη την εθνική ιστορία αυτό το κοινό διακρίνουμε, ο λαός μας να ορμά και να προσφέρει το αίμα του για να γραφεί η ιστορία του, ενώ οι πνευματικοί του ηγέτες – δικά του και αυτοί δημιουργήματα – να μάχονται, να θυσιάζονται, να δημιουργούν για να μείνει αθάνατο ό,τι με αίμα κατακτήθηκε, για να μείνει στολίδι και προσκύνημα σ΄ αυτούς που θα΄ρθουν. Σήμερα το εθνικό συναξάρι είναι ανοιγμένο: 6 Οκτωβρίου 1912 – Ελασσόνα. Δεν είναι απλά επέτειος απελευθέρωσης, είναι μαζί η μεγάλη νίκη της Ελληνικής καρδιάς που έσωσε το γένος απ΄ την ταπείνωση. Είναι επέτειος λαμπρή!».
Και ο εκπαιδευτικός κ. Ζανιάς, στέλνοντας μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, ολοκλήρωσε: «Θαύμα θα΄λεγε κανείς τη νίκη του 1912. Όμως η Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια θαύματα. Η επιτυχία είναι έργο της ενότητας του Ελληνικού λαού. Η νίκη ήταν κιόλας γεγονός. Η ενότητα θριαμβεύει. Το πνεύμα του Βενιζέλου και το σπαθί του στρατηλάτου Κωνσταντίνου υλοποιούν τα εθνικά όνειρα. Η Ελλάδα παίρνει τα αιματοζυμωμένα χώματα της Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου. Η αρχή από το διαμέρισμα της Ελασσόνας. 101 χρόνια μας χωρίζουν από τις υπέροχες εκείνες μέρες. 101 χρόνια γιορτάζει και η πόλη μας τα ελευθέρια της, την εθνική επέτειο που τιμά τον τόπο μας, γιατί από τα χώματα αυτά τα γνώριμα, ξεκίνησε η νίκη.
Ο καιρός περνά. Η ζωή προβάλλει κάθε φορά τις δικές της απαιτήσεις. Στο μόχθο της καθημερινότητας βρίσκει φάρμακο ο άνθρωπος την λησμονιά. Μένουν όμως τα σύμβολα. Αυτά κρατούν ψηλά το νου, διατηρούν αμόλευτη την ψυχή. Μετουσιώνουν την ύλη και την κάνουν πνεύμα. Αλοίμονο στον άνθρωπο, αν του λείψουν τα σύμβολα. Αλοίμονο στο έθνος που χάνει τα ιδανικά του. Τις μέρες αυτές προσκυνητές όλοι του εθνικού μεγαλείου γονατίζουμε με ευλάβεια μπροστά στα εικονοστάσια του γένους. Τέτοιες μέρες και ο νους ξαστερώνει. Με ανάταση ψυχής τιμούμε τους ελευθερωτές της πόλης μας. Σ΄ αυτούς αφιερώνεται η σκέψη μας. Συμβολική η τιμή. Μα η πιο μεγάλη τιμή είναι να τιμούμε την ελευθερία που μας χάρισαν και κρατάμε την εθνική ενότητα που ταυτίζεται με την ίδια μας την ύπαρξη. Ημέρα εθνική σήμερα! Ημέρα ιερή! Στώμεν ευλαβώς...».
Στη συνέχεια, στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, αναπτύχθηκε η παρέλαση πολιτικών τμημάτων, όπου μετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και παραδοσιακοί σύλλογοι της περιοχής.
Στο τέλος, ο Δήμος Ελασσόνας δεξιώθηκε αρχές και κοινό στις αίθουσες της ΚΕΔΕ (κτίριο Πνευματικού Κέντρου).
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, οι βουλευτές κ.κ. Δημ. Γελαλής και Φίλιππος Σαχινίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Μαμάρα, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο επιτελάρχης 1ης Στρατιάς υποστράτηγος κ. Αντ. Βιτετζάκης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Χρ. Βαΐτσης, ο Γεν. Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτσης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος κ. Νικ. Μιχαλάκης, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας αντιπύραρχος κ. Κων. Σκούπρας, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της ΤΑΞΥΠ, διοικητές στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αθ. Παιδής, Χρ. Σιδερόπουλος, Αντ. Αδάμου, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Τυρνάβου κ. Νικ. Μαλάκος(ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Κοινοτήτων Θεσσαλίας), οι πρώην βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι και αιρετοί της Τ.Α., το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μιχάλης Σακελάρης (εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Πάνο Καμμένο), ο γραμματέας του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» (Λούκα Κατσέλη) κ. Ευάγ. Αποστόλου, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρ. Χατζήνας, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύ κόσμος, παρά τις... πρώτες κρύες μέρες του φθινοπώρου.
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελασσόνα για την 101η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Μετά το πέρας της παρέλασης ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μήνυμα που στέλνουμε με αφορμή τούτη την ιστορική ημέρα είναι αυτό της αποφασιστικότητας να υπερβούμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, να δημιουργήσουμε νέες υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και να χαλυβδώσουμε την κοινωνική συνοχή με μέτρα υπέρ των πιο ευπαθών συμπολιτών μας. Και επιπλέον να απαλλάξουμε την κοινωνική και πολιτική ζωή από τη βία, τη μισαλλοδοξία και το μίσος, να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στον πολίτη. Και τέλος, σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Είμαστε στο σωστό δρόμο και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε». 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger