Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα - ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα γιορτάζει με ρεκόρ αφίξεων (κάτι παραπάνω από 17 εκατ. τουρίστες) χωρίς να είναι πολύ παραπάνω τα έξοδα. Ωστόσο, είναι ο μόνος τομέας που κινήθηκε καλά, ίσως και οι εξαγωγές.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα - ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα
Δεν έχει τελειώσει ακόμα η λεγόμενη "τουριστική σεζόν", ωστόσο σε μιά χώρα όπως η Ελλάδα με 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια, με τόσα τοπία, με βουνό και θάλασσα, με θαυμάσια γαστρονομία, θα έπρεπε όλο το χρόνο να είναι σε "τουριστική σεζόν".

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα επιμηκύνουν την περίοδο, όπως: ιατρικός, ιαματικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, θαλάσσιος (γιοτ) τουρισμός, η αύξηση της κρουαζιέρας, η λειτουργία υδροπλάνων κ.α. Ομως τα περισσότερα βρίσκονται στα σκαριά, χρειάζονται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Νομοσχέδια. Θα γίνουν, εφόσον παραμεριστεί η γραφειοκρατεία και αντιληφθούμε όλοι τα οφέλη, συνδέοντας απαραίτητα τον τουρισμό, τον τριτογενή τομέα δηλαδή, με τον αγροτικό, τον πρωτογενή τομέα.

Οι ξένοι που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα μας θα δημιουργήσουν ρεκόρ με πάνω από 17 εκατ. αφίξεις. Τα προπληρωμένα πακέτα διακοπών έχει φέρει συγκεκριμένα έσοδα και μόνο τα της τελευταία στιγμής ή τα ιδιωτικά ταξίδια άφηναν κενά στους υπολογισμούς των εσόδων. Παρά τον περισσότερο τουρισμό δεν φαίνεται να μπαίνουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των Ελλήνων επιχειρηματιών, διότι συρρικνώθηκαν οι τιμές. Ολοι ήθελαν το κάτι παραπάνω, ωστόσο Μύκονος, Σαντορίνη και δύο τρία ακόμη μέρη αύξησαν τις τιμές τους, ακριβώς επειδή είχαν μεγάλη ζήτηση και υψηλή πληρότητα.

Οι εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο μπορεί να δείχνουν ευνοϊκές για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή να μην πάνε επισκέπτες σε αυτές τις χώρες και να έρθουν εδώ, ωστόσο αυτό είναι αφελές και ειδικά στην κρουαζιέρα επικίνδυνο ως σκέψη, διότι τα κρουαζιερόπλοια γυρίζουν τη Μεσόγειο και συνδυάζουν προορισμούς.

Η σταθερότητα στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η βελτίωση των οικονομικών στη χώρα μας που θα επιτρέψει και στον Ελληνα που ξέχασε τις διακοπές να τις ξαναθυμηθεί, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μαζί με την άμεση ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία από χθες βρίσκεται στις Η.Π.Α. (θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο για τους λόγους) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που θεσπίστηκε το 1970, επισημαίνει ότι «βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό σε μια φάση δυναμικής ανασυγκρότησης με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Χωρίς να εγκαταλείπουμε τα στοιχεία που μας καθιέρωσαν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν, αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην ποιοτική βελτίωση.
Το μοντέλο του μαζικού – παραθεριστικού τουρισμού χρειάζεται να εξελιχθεί.
Σήμερα, που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και ο διεθνής ανταγωνισμός διαρκώς οξύνεται, επαναπροσδιορίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και με γρήγορους ρυθμούς προχωράμε στην υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων στον τουρισμό.
Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.
Το 2013 ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις δυσκολίες και τους αστάθμητους παράγοντες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ξεπέρασε τους σκοπέλους που υπήρχαν και κατέγραψε άκρως θετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν, να αποτελέσει ο τουρισμός βασικό παράγοντα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Το 2014, επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση των στόχων που έχουμε θέσει και ο ελληνικός τουρισμός, με ενισχυμένο χαρακτήρα, να γίνει το όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η προσπάθεια είναι εθνική και σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου.
Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Το 2014 μπορεί να είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger