Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ;

aeroplanoforo’Η ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ "ΑΣΦΑΙΡΑ" ΡΩΣΙΚΑ ΠΥΡΑ;
ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΙΩΤΑ ΜΗΛΙΩΝΗ
Η βρώμικη και εκτός κάθε έννοιας δικαιοσύνης και πολύ περισσότερο διεθνούς νομιμότητας, σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, θα πρέπει, μάλλον, να θεωρείται βέβαιη.
Εκείνα που δεν είναι ακόμα βέβαια, εκτός, ίσως, των πολύ στενών κέντρων εξουσίας, είναι από τη μια η μορφή και το εύρος της επίθεσης αλλά και σε ένα βαθμό και ο τελικός αντικειμενικός στόχος της.
Πολύ πιο αβέβαια, όμως, είναι
ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, στρατηγικού συμμάχου της Συρίας, σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της τελευταίας αλλά και το ποια θα είναι η στάση και η εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ σε ένα τέτοιο πόλεμο.
Τέλος, άκρως σημαντικό στοιχείο για το χαρακτήρα και την έκβαση των εξελίξεων είναι η ποιότητα του εξοπλισμού της Συρίας σε σύγχρονα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα και η δυνατότητά της για χρήση τους και τροφοδότησή τους.
ΟΙ ΑΜΦΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ
Στο μεταξύ, μάλλον αινιγματικές και αμφίσημες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Βλ. Πούτιν την Τετάρτη (4/9).
Με τις δηλώσεις αυτές από τη μία ο Βλ. Πούτιν δήλωνε ότι η Ρωσία έχει «σχεδιάσει» την αντίδρασή της απέναντι σε μια μονομερή επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ενώ από την άλλη άφηνε ανοιχτό ένα παράθυρο για τιμωρία της Συρίας, σε περίπτωση που οι επιθεωρητές του ΟΗΕ καταλήξουν σε πόρισμα που εκθέτει το καθεστώς Άσαντ σε χρήση χημικών.
Ο Βλ. Πούτιν δεν επεξήγησε, όμως, ούτε στο ελάχιστο, τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της αντίδρασης της Ρωσίας, παραμένοντας σκόπιμα πολύ ασαφής, προκαλώντας περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να στηρίξει πολύ αποτελεσματικά τη Συρία με οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν αφάνταστα την αμερικάνικη επίθεση, μέχρι και να την καταστήσουν διάτρητη.
ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Το ερώτημα είναι: θα θελήσει η Ρωσία να το πράξει ή για άλλη μια φορά η αντίδρασή της θα είναι «άσφαιρη» και ως επί το πλείστον λεκτική και θεατρική;
Το δίλημμα για τη Μόσχα είναι πάρα πολύ δυνατό και κρίσιμο. Πιο ισχυρό, όμως, και πολύ πιο κρίσιμο είναι ένα ανάλογο δίλημμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Και ας μην ξεχνάμε ότι από τον τρόπο που σκέφτονται και σχεδιάζουν στην πράξη να αντιδράσουν Ρωσία, Ιράν, Χεζμπολάχ θα κριθεί εν πολλοίς και η στάση των ΗΠΑ.
Ένα ισχυρό και αποφασισμένο μέτωπο Συρίας, Ρωσίας, Ιράν, Χεζμπολάχ εναντίον των ΗΠΑ και των «προθύμων» συμμάχων τους θα άλλαζε όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις όχι μόνο στο Συριακό αλλά και πολύ ευρύτερα.
Είναι, όμως, δυνατό αυτό το ισχυρό μέτωπο ή μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

ΓΙΩΤΑ ΜΗΛΙΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger