Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη Σκόπελο και την Αλόννησο λόγω της

Καταργήθηκαν τα τελωνεία   Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη Σκόπελο και την Αλόννησο λόγω της κατάργησης, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών,  των κατά τόπους τελωνείων, τα οποία είναι αναγκαία στις νησιωτικές και δη τις τουριστικές περιοχές, διότι υποδέχονται δεκάδες κρουαζιερόπλοια στη διάρκεια της σεζόν. Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι μεταβαίνουν στη Σκιάθο, ενώ κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο, τελωνιακός από τη Σκιάθο μεταβαίνει, αντίστοιχα,  είτε στη Σκόπελο είτε στην Αλόννησο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και αφού δοθεί προηγουμένως έγκριση από την κεντρική υπηρεσία του Βόλου.
            Βάσει νόμου, κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιου είναι απαραίτητη η παρουσία τελωνιακού και γι’ αυτό το λόγο, κάθε φορά που αναμένεται κρουαζιερόπλοιο στη Σκόπελο, μετά από τη σχετική
ενημέρωση, μεταβαίνει τελωνιακός στο νησί, προκειμένου να διευθετηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Παράλληλα όμως, είναι απαραίτητη η παρουσία τελωνιακού και στη διάρκεια του ανεφοδιασμού των τουριστικών σκαφών με πετρέλαιο, για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται τη μετάβαση των τουριστικών σκαφών από τα άλλα δύο νησιά στη Σκιάθο, κάθε φορά που πρόκειται να προμηθευτούν καύσιμα.
            Σε κάθε περίπτωση όμως, κατά την οποία είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η μετακίνηση του συναλλασσόμενου, μετά από την ενημέρωση και την έγκριση των αρμοδίων, μετακινείται όπου κρίνεται αναγκαίο, ο ένας εκ των δύο τελωνιακών που στελεχώνουν την υπηρεσία της Σκιάθου, ενώ την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη η παρουσία τελωνιακού και στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Κατά συνέπεια καθίσταται σαφές ότι οι δύο τελωνιακοί υπάλληλοι της Σκιάθου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ο όγκος των αρμοδιοτήτων, με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί.
            Την ίδια στιγμή όμως, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός από τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τους συναλλασσόμενους, γενικότερα,  της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά η πολιτεία τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών και να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων τους.
            Ενα ακόμη σημείο το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό, είναι, παράλληλα,  το γεγονός ότι βάσει νομοθεσίας, ο συναλλασσόμενος καλείται να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, εκτός έδρας, του τελωνιακού υπαλλήλου. Στο μεταξύ, οι ανάγκες τροφοδοσίας των τουριστικών σκαφών είναι ανεξάρτητες και σαφώς αυξημένες στη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που συνεπάγεται συχνότερη τροφοδοσία με πετρέλαιο, άρα συχνότερη μετακίνηση είτε των επαγγελματιών, είτε των τελωνειακών υπαλλήλων αντίστοιχα.
            Μεταξύ των πολλών αρμοδιοτήτων του τελωνείου, συγκαταλέγεται παράλληλα η σφράγιση και αποσφράγιση, αντίστοιχα, των οχημάτων αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν ορισμένο χρονικό διάστημα στα νησιά και στη συνέχεια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πριν αναχωρήσουν είναι επιβεβλημένη η σφράγιση του οχήματός τους, εφόσον παραμένει στο νησί στη διάρκειας της απουσίας τους και αντίστροφα, η αποσφράγισή του, άμα τη επιστροφή τους. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες είναι αναγκαία η παρουσία τελωνιακού υπαλλήλου, η οποία καλύπτεται πρακτικά μέσω της μετακίνησης των αρμοδίων, όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο.
            Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η λειτουργία δεκάδες μικρών τελωνείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες μέσω της απορρόφησης των μικρών τελωνείων από άλλα γειτονικά μεγαλύτερα. Μεταξύ των τελωνίων που καταργήθηκαν είναι τα τελωνεία των περιοχών Τσιγκελίου, Αλμυρού, Σκοπέλου, Αλονήσου, Μηλίνας. Στόχος και πρόθεση του Δημάρχου Σκοπέλου, Γιώργου Μιχελή, είναι να τεθούν τα υπάρχοντα προβλήματα υπόψη των αρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό,  λύση. Όπως υπογραμμίζει, ο ίδιος γίνεται καθημερινά αποδέκτης του προβληματισμού του τοπικού πληθυσμού και γι’ αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους άνωθεν κρατούντες, σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα πρακτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger