Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εφοπλιστές προωθούν ατομικές συμβάσεις με μηδενικά δικαιώματα



Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επίθεση εφοπλιστών και πολιτικών τους εκπροσώπων στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων για τη μετατροπή των πλοίων σε πλωτά κάτεργα των ατομικών συμβάσεων και της «μαύρης» εργασίας. Τα στοιχεία που έφεραν στη δημοσιότητα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με δελτίο Τύπου, δείχνουν ότι ήδη η ναυτιλιακή εταιρεία «ATTICA» επιχειρεί να καταστρατηγήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, εκδίδοντας νέο έντυπο σύμβασης που ορίζει τι θα εφαρμόζεται όταν «δεν υφίσταται εν ισχύ η ΣΣΕ»!
Για παράδειγμα, όταν «δεν υφίσταται εν ισχύ η ΣΣΕ» στο κείμενο της «ATTICA» ορίζεται ότι ο χρόνος αδείας που ισχύει με βάση τις ΣΣΕ - και είναι 8 ημέρες τον μήνα για τα Μεσογειακά Τουριστικά και 5 ημέρες το μήνα για τα Ακτοπλοϊκά - θα υπολογίζεται σε 2,5 ημέρες το μήνα. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Διευκρινίζεται και ρητά συνομολογείται από τα μέρη, ότι στον εν λόγω κλειστό μηνιαίο μισθό συμπεριλαμβάνονται: βασικός μισθός, επίδομα Κυριακών, επίδομα Σαββάτων και αργιών, επίδομα άδειας και τροφοδοσίας, επίδομα υπερωριών, τυχόν επίδομα εταιρείας καθώς και όλα τα διάφορα επιδόματα που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας εφόσον υφίσταται εν ισχύ».

Με χτεσινή ανακοίνωση η εταιρία «ATTICA», επιχειρεί να ανασκευάσει αναφέροντας: «Δηλώνουμε ευθαρσώς και κατηγορηματικά ότι η εταιρεία μας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές των ισχυόντων ΣΣΕ, την ελληνική νομοθεσία και τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας». Ωστόσο, η επιδίωξη της «ATTICA» να χτυπήσει τις ΣΣΕ είναι τόσο εξόφθαλμη που ακόμα και η ΠΝΟ χτες εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφέροντας: «Η εταιρεία "ΑΤΤΙΚΑ GROUP" άρχισε τη χρήση νέων εντύπων ναυτικών συμβάσεων όπου και αποπειράται ευθέως να καταστρατηγήσει τις ΣΣΕ και να επιβάλει ατομικούς όρους εργασίας».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα σωματεία, στα επιβατηγά της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, από τους ελέγχους που έγιναν από συνδικαλιστικά κλιμάκια της ΠΝΟ διαπιστώθηκε ότι «τα χαρτιά που συντάσσονται για μισθολογικούς λογαριασμούς, ώρες υπερωριών και ανάπαυσης είναι αποτέλεσμα εκβιασμών των εφοπλιστών». ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ επισημαίνουν τις ευθύνες απέναντι σε αυτά, και των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφεί στη ΠΝΟ και σε ναυτεργατικά σωματεία. Καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις. Να δυναμώσουν τη δράση τους με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, να συμβάλουν στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ τον Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger