Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα τραγικό ανέκδοτο: Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία

ένα σύντομος (και μερικός) απολογισμός από την σημερινή πρώτηη μέρα στο σχολείο.
Χτύπησε σήμερα το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας (σε όλα? όχι 4 σχολεία στην Κρήτη πάντως δεν λειτούργησαν καθόλου εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς) με τους γονείς (αμετανόητους) να στέλνουν τα παιδιά τους στις ανύπαρκτης υποδομής και με τεράστιες ελλειψεις σχολικές μονάδες, τους μαθητές να περιμένουν να ακούσουν τι θα τους πουν οι δάσκαλοί τους και τους εκπαιδευτικούς (όσοι έχουν ακόμα θέση στα σχολεία) να ενημερώνουν για την τραγική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν φέτος όλοι.


Μερικά παραδείγματα από την σημερινή πρώτη μέρα στο σχολείο:

Τα σχολεία στη Γαύδο και στο Καστρί και τα νηπιαγωγεία στην Κάντανο και το Ροδοβάνι στην Κρήτη δεν άνοιξαν σήμερα καθόλου, πήραν όμως τη διαβεβαίωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ότι θα προσπαθήσουν κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο να βρουν δασκάλους!

Σε άλλα σχολεία οι διευθυντές έχουν δίπλα τους τους μισούς εκπαιδευτικούς και καταγγέλουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι το σχολείο, ενώ επισημαίνουν εξ αρχής τον ολέθρια μειωμένο προϋπολογισμό που διαθέτουν. Με αποτέλεσμα να δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν φέτος να δώσουν στους μαθητές έξτρα εκπαιδευτικό υλικό, ενώ εύχονται ο χειμώνας να είναι ζεστός, γιατί τα χρήματα για τη θέρμανση δεν αρκούν για πάνω από 1,5 μήνα χρήσης!

Κάποιοι άλλοι μαθητές θα συνεχίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, δεδομένου ότι στο σχολείο που καλύπτει όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχουν μόνο οι 3 διευθυντές και 1 εκπαιδευτικός. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μετά τον αγιασμό, γονείς και μαθητές ενημερώθηκαν πως τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι και θα ειδοποιηθούν με e-mail για το πότε θα ανοίξει το σχολείο. Ταυτόχρονα φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο δεν θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες!

Σε παρόμοια κατάσταση επίσης, βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής στο νομό Ηρακλείου, δηλαδή χωρίς κανέναν τα πιο πολλά ή ελάχιστους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα: χωρίς κανέναν εκπαιδευτικό μένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής, το Ειδικό Δημοτικό Πόμπιας, Ειδικό Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Τυμπακίου, ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, το οποίο έχει μόνο το διευθυντή, και ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, που διαθέτει ελάχιστο προσωπικό. Εδώ ένα συγκεντρωτικό άρθρο για τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία σήμερα.
Ακριβώς ιδια είναι η κατάσταση και στην Δευτεροβάθμια, με τα περισσότερα σχολεία να μην έχουν καθηγητές, με τρομερά ελλειματικό προϋπολογισμό λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή το υπουργείο διατάσσει 1 μέρα πριν την έναρξη του σχολείου τις υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών που έχουν οργανική θέση, για να καλύψουν σε όλη την χώρα τα κενά των χιλιάδων καταργημένων και σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών!

Σήμερα λοιπόν και γνωρίζοντας τα απειροελάχιστα από όσα πραγματικά συμβαίνουν στην εκπαίδευση είναι η σειρά όλων μας να απαντήσουμε στην καταστολή της ζωής των παιδιών μας και τη δική μας!

ΥΓ. Αααα το κερασάκι στην τούρτα. Η ΟΝΕΔ Ηρακλείου έκανε σήμερα μαθήματα αλληλεγγύης, μοιράζοντας τετράδια και σελιδοδείκτες έξω από τα σχολεία (με το σήμα της ΟΝΕΔ?). Έχει χαθεί το μέτρο καιι έχουν εκφυλιστεί τα πάντα, γιατί τους το επιτρέψαμε. Χρειάζονται άλλα σχόλια σ΄ αυτό? Πρέπει να το αναλύσουμε περισσότερο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger