Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Σποράδες Οι περιπατητές δείχνουν προτίμηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων.


Οι περιπατητές δείχνουν προτίμηση στα νησιά    Εμφαση δίνεται στις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγονται οι περιπατητικές δράσεις και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται διάφορες συναφείς πρωτοβουλίες στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Σκόπελο, ειδικότερα, φροντίζουν για τη διευκόλυνση των φίλων των περιπατητικών διαδρομών, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης μονοπατιών, που εντοπίζονται σε όλο το εύρος του νησιού.
            Οπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής: «πραγματοποιούμε καθαρισμούς στα μονοπάτια του νησιού, διότι έχουμε αρκετούς περιπατητές αυτή την εποχή και προσπαθούμε, παράλληλα να αναδείξουμε τον πλούτο των περιπατητικών διαδρομών του νησιού».
         
  Ανάλογες πρωτοβουλίες υλοποιούνται, εξάλλου, και στη γειτονική Σκιάθο, η οποία αποτελεί, επίσης πόλο έλξης των φίλων της φύσης, όπως άλλωστε και η Αλόννησος. Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» καταβάλλει προσπάθειες για την  προστασία και ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού της Σκιάθου, που συνέδεε τη μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι και γι’ αυτό το λόγο έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα προς την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
            Πρόκειται για τέσσερα σημεία της διαδρομής, στα τοπωνύμια,  ρέμα Μαμούς, κρύο πηγάδι, τρεις σταυροί και Πρυί, που σώζονται ως σήμερα και όπου έχουν  ήδη παρατηρηθεί έντονες αλλοιώσεις από επεμβάσεις και ανεξέλεγκτες εργασίες. Στόχος είναι να κηρυχθεί ως  μνημείο άξιο να διατηρηθεί.
            Στο μεταξύ, προωθείται πρόγραμμα ανάδειξης ιστορικών διαδρομών του νησιού, οι οποίες συνδέονται με δεκάδες μνημεία και πηγές. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τα χαρακτηριστικά και οι φυσικές ομορφιές των Βορείων Σποράδων, που είναι πλέον γνωστές διεθνώς και προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger