Οξυμμένο το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, αφού οι κενές θέσεις των γιατρών είναι αρκετές, ενώ σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι παραιτήσεις γιατρών, τόσο των περιφερειακών ιατρείων όσο και γιατρών που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας.

Από τις 11 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, μόνο οι πέντε ουσιαστικά είναι καλυμμένες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει μία κενή θέση παθολόγου, άλλη μία οδοντιάτρου και μία παιδιάτρου. Από τους γιατρούς Γενικής Ιατρικής, ένας είναι αποσπασμένος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μία γιατρός υπέβαλε παραίτηση και άλλος ένας γιατρός έχει αναρρωτική άδεια καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις Γενικής Ιατρικής, δύο παθολόγων, δύο παιδιάτρων, δύο οδοντιάτρων και ενός μικροβιολόγου.
Το πρόβλημα που παρατηρείται στη συγκεκριμένη μονάδα υγείας, έρχεται να οξυνθεί δεδομένου ότι και στα περιφερειακά ιατρεία οι αγροτικοί είναι ελάχιστοι.
Χρόνια πίσω…
Η έλλειψη γιατρών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι το ίδιο το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, που θα γυρίσει την περιοχή και τους κατοίκους της χρόνια πίσω.
Προ ημερών, ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υπογραμμίζει τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας είναι τεράστιες, πως τρεις γιατροί της προαναφερόμενης μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας οδηγήθηκαν σε παραίτηση και ένας από αυτούς οδεύει σε συνταξιοδότηση.
Σημειώνεται ότι εκτός από την υποβολή παραίτησης γιατρού του Κέντρου Υγείας, έχει υποβάλει παραίτηση και μία παρασκευάστρια του Μικροβιολογικού, καθώς και άλλοι δύο επιμελητές γιατροί. Οι τελευταίοι υπηρετούσαν σε Σκόπελο και Ίππειος.
Να αναφέρουμε πως το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου καλείται να καλύψει της ανάγκες μιας αρκετά μεγάλης περιοχής, που περιλαμβάνει εκτός από τα χωριά του Πλωμαρίου, και εκείνα της Αγιάσου, της Γέρας και του Ευεργέτουλα.
Και οι εφημερίες…
Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από τις 10 οργανικές θέσεις αγροτικών ιατρών που βρίσκονται υπό την επιτήρηση του Κ.Υ. Πλωμαρίου, οι περισσότερες είναι κενές. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στην Αγιάσο υπάρχουν τρεις κενές θέσεις και από μία σε Σκόπελο, Παλαιόκηπο, Ίππειος και Παλαιοχώρι. Το πρόβλημα που παρατηρείται με τους αγροτικούς γιατρούς, δεν είναι καινούργιο και παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της Λέσβου.
Ωστόσο στο συγκεκριμένο Κ.Υ. ο μικρός αριθμός γιατρών σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο των εφημεριών έχει προκαλέσει αναστάτωση.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι οι εφημερίες το τελευταίο διάστημα «βγαίνουν με το ζόρι», ενώ λέγεται ότι η αιτία που οδηγήθηκαν κάποιοι γιατροί σε παραίτηση, είναι ότι επικρατεί ένα περίεργο καθεστώς ως προς τις εφημερίες, με αποτέλεσμα κάποιοι να επιφορτίζονται με περισσότερες υποχρεώσεις σε σχέση με κάποιους άλλους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, αφού αν δεν έχει το απαραίτητο ιατρικό δυναμικό και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, αργά ή γρήγορα θα κλείσει, αναγκάζοντας τους κατοίκους της περιοχής αυτής να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ψάχνοντας την πλησιέστερη μονάδα υγείας.