Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΛΑΡΙΣΑ Σοβαρά προβλήματα σε δομές Πρόνοιας

Οι πρόσφατες περικοπές του προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία, που οδήγησαν σε μείωση της χρηματοδότησης κατά 50%, καθώς και το κόψιμο από τον ΕΟΠΥΥ των χρηματοδοτήσεων για συνεδρίες εργοθεραπείας και λογοθεραπείας προς τους ασθενείς με εξωτερικές επισκέψεις, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στη λειτουργία του ξενώνα «Ελευθερία» και του «Κέντρου Χαράς», τα οποία εδρεύουν στη Λάρισα, φιλοξενώντας 40 παιδιά και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού τύπου.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς, αλλά και οι εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γυμναστές κ.ά.), οι οποίοι τους φροντίζουν επί 24ώρου βάσεως, παλεύοντας, καθημερινά, να κρατήσουν όρθιες τις δομές αυτές, ενώ, μέχρι πρότινος, ήταν απλήρωτοι για μήνες, χωρίς επιδόματα και αναγνώριση των πτυχίων τους, οδηγώντας έτσι στο περιθώριο ανθρώπους με αυτισμό.

Ο Σύλλογος των γονιών, ο οποίος διαχειρίζεται τη λειτουργία του ξενώνα και του «κέντρου ημέρας», αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, η οποία οδηγεί συχνά σε συσσώρευση χρεών σε προμηθευτές και εργαζόμενους. Παρά τις συνεχείς αναφορές στο υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα οι εν λόγω δομές να κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αφού σημειώνει ότι «η πολιτική, η οποία στοχεύει στο ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και στη μετατροπή της σε εμπόρευμα, επιτίθεται σε ό,τι στοιχειωδώς έχει απομείνει, παραδίδοντας την Πρόνοια σε ιδιώτες επιχειρηματίες», απαιτεί άμεσα να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές αυτές, επισημαίνοντας ότι η μελλοντική λειτουργία τους πρέπει να τεθεί μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με γενναία κρατική χρηματοδότη, έγκαιρη καταβολή μισθών, επιδομάτων στους εργαζόμενους και ασφαλιστική κάλυψη.
Και υπογραμμίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι γονείς για τη λειτουργία τους. Η πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα της Υγείας σε εμπόρευμα και σε πηγή κέρδους για τους επιχειρηματίες, πρέπει να ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger