Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

altΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Τη λίστα ντροπής της διαθεσιμότητας, προθάλαμου απολύσεων καταρτίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μέχρι χθες τα μεσάνυχτα συγκέντρωνε στοιχεία από τα υπουργεία για περισσότερες από 6.800 θέσεις, που θα καταργηθούν τους επόμενους μήνες.
Με τα στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων θα συμπληρωθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσίμων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών για τους οποίους ήδη έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για υπαγωγή τους σε διαθεσιμότητα.
Χθες 31/7 ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης θέσεων- ειδικοτήτων και διαθεσιμότητας, δηλαδή απόλυσης 2.122 εκπαιδευτικών, υπακούοντας στις εντολές της τρόικας και του ντόπιου κατεστημένου.
Η πράξη αυτή έχει ως πρώτο στόχο να στείλει στον προθάλαμο της απόλυσης 2122 εκπαιδευτικούς, αλλά έχει επίσης ως κυρίαρχους στόχους να διογκώσει την ταξική ανισότητα των μαθητών -το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ δεν θα βρίσκουν τις ειδικότητες που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο- να ενισχύσει την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση και τελικά να πλήξει την ίδια την δημόσια εκπαίδευση.
ΕΔΩ όλα τα ονόματα των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τους πλεονάζοντες από τα υπουργεία, που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και για τους οποίους έπρεπε να σταλούν χθες τα σχετικά στοιχεία, η πλειονότητα θα προέλθει από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας στα οποία αναλογούν από 1.500 διαθέσιμοι.
Νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό αλλά και 280 γιατροί των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 1.618 εργαζομένους στο ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούν σε όμορα νοσοκομεία.
Το διοικητικό προσωπικό των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για την κάλυψη των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας. Οδηγοί και καθαρίστριες θα αποτελέσουν αντιστοίχως τους πλεονάζοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν εκτιμηθεί σε 400 υπαλλήλους, ενώ οι περισσότεροι από τους 600 εργαζομένους προς διαθεσιμότητα του υπουργείου Εργασίας θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντιδρώντας στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν από σήμερα σε διήμερο κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και απεργίες.
Πραγματοποίηση Παναττικής Στάσης Εργασίας την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013, από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Πραγματοποίηση 24ωρης Παναττικής Απεργίας την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013, με συγκέντρωση στις 10.30 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Βασ. Σοφίας 15).


ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ
Στο κάδρο των απολύσεων βάζει στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) 2.000 υπαλλήλους, από αυτούς που τέθηκαν με τον πρόσφατο νόμο σε διαθεσιμότητα. «Από όσους μετακινήθηκαν στο σχέδιο κινητικότητας τον Ιούλιο, σημαντικός αριθμός (2.000) θα πρέπει να οδηγηθεί στην υποχρεωτική έξοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.
Συνολικότερα σοβαρές ενστάσεις σε πέντε καυτά μέτωπα της οικονομίας διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεση και σε υψηλούς τόνους καλεί, στέλνοντας μήνυμα σαφών εντολών στην ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνει τον βηματισμό της στην υλοποίηση του προγράμματος «βγάζοντας κίτρινη κάρτα» για τον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τις αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα στέλνει αυστηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά του, καταγράφοντας χρηματοδοτικό κενό 10,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
Στην έκθεση επισημαίνεται  ότι η Ελλάδα βιώνει το έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.
«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών» αναφέρεται επίσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.
Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και σε αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων.
Όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η έκθεση πιέζει ώστε αυτή να εξακολουθεί να γίνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεγάλες περικοπές ακόμη και κοινωνικά ευαίσθητων δαπανών:
Το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμη ότι θα ανοίξει πέντε θέματα: το ζήτημα του ΑΕΠ, τον επαναϋπολογισμό των μέτρων για την περίοδο 2013-2014, το κενό των 4,3 δισ. ευρώ των επόμενων ετών, ενώ θα θέσει θέμα αλλαγών στην δομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα, καταγράφει επίσης τους τέσσερις κινδύνους για το πρόγραμμα προσαρμογής, ένα χρηματοδοτικό κενό 10,9 δισ. ευρώ και ένα δημοσιονομικό 4,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά της προβλέψεις για τα επόμενα έτη, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψη για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014 κυρίως λόγω της τόνωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων χάρη στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ωστόσο εκτιμά ότι η κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, θα συνεχίσει να υποχωρεί σημαντικά κυρίως λόγω της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Μάλιστα για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόβλεψη για το ΑΕΠ, το Ταμείο εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 προκειμένου η συνολική μείωση απ' το 2010 ως το 2014 να φθάσει το 20%. Για το 2015 επιθυμεί οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%.
Αναφορά γίνεται και για τις «εξόδους» από το δημόσιο, για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα», τονίζοντας ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.
ME ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Τη συνήθη καθ'όλα πραξικοπιματική και βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική να νομοθετεί διαρκώς με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με Προεδρικά Διατάγματα προσπαθεί να "νομιμοποιήσει" η συγκυβέρνηση!
Στο πλαίσιο αυτό, (Ν)τροπολογία ,εν μέσω θέρους, που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα(!) κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής!
Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες και καθ'όλα εύλογες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της επαίσχυντης τροπολογίας.
Η (ν)τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έγινε δεκτή τελικά κατά πλειοψηφία με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».
Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους».
Επιτέθηκε, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση "φωνάζει ο κλέφτης..." ,λέγοντας: «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».
Ο Κυρ.Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.
ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ρητή και ωμή παραβίαση του Συντάγματος καθώς, πέραν των άλλων, αυτή η τροπολογία εισάγεται από την κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο ενώ ζήτησε την απόσυρσή της.
Με τη σημερινή τροπολογία «ανοίγετε το δρόμο για μια βιομηχανία Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν και να απολύει αυθαίρετα χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο», ανέφερε ο Π.Λαφαζάνης και επέκρινε την πλειοψηφία λέγοντας: «Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, προβαίνετε σε ένα κατάπτυστο και ελεεινό πραξικόπημα, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ. Έχετε επιβάλλει στη χώρα γυμνή και απροκάλυπτη δικατορία της τρόικας και της μεγαλοαστικής τάξης".
«Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

«Δεν μπορεί ο υπουργός με Προεδρικά Διατάγματα να καταργεί κάθε υφιστάμενη διάταξη νόμου», υποστήριξε και ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών».
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία επιτρέπει τις χορηγίες στην ελληνική προεδρία.
Η τροπολογία εφεξής δίνει τη δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.
Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.
Όπως αναφέρεται με εύσχημο προπαγανδιστικό τρόπο στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, στόχος της είναι, τάχα, η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Το βέβαιον είναι ότι θα διαμορφωθεί ένας εντελώς νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο οποίος θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών. Για να χρυσωθεί, μάλιστα, το χάπι  αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».
Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη (τάχα) της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση (άλλοθι!) προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την τροπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου