Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σποράδες «Στο ψυγείο» συνεταιριστική επένδυση που καταβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου


«Στο ψυγείο» συνεταιριστική επένδυση   Προσπάθειες τόνωσης του πρωτογενούς τομέα καταβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, με απώτερο στόχο την τυποποίηση και προώθηση των ελαιών και του λαδιού και στην εγχώρια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβάλλει ήδη από το 2010 αίτημα προκειμένου να ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και να ολοκληρωθεί το νέο υπερσύγχρονο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού στην περιοχή Δρακοντόσχισμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.Ο δραστήριος Συνεταιρισμός που διαθέτει 278 ενεργά μέλη, έχει θέσει στο επίκεντρο των προσπαθειών του την ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου ελαιουργείου, προϋπολογισμού  860.000 ευρώ περίπου, προκειμένου να τεθεί σε νέες βάσεις η αγροτική οικονομία του νησιού.

            Το νέο κτίριο, το οποίο καλύπτει έκταση 450 τ.μ. βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου που οδηγεί από τη Σκόπελο στον Αγνώντα και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο ο «σκελετός» του κτιρίου, δεδομένου ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η χρηματοδότηση, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωσή του. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Τραχανάς: «είμαστε ακόμη εν αναμονή, παρότι έχουμε υποβάλει από το 2010 αίτημα, καταθέτοντας τον πλήρη φάκελο του έργου, με όλες τις απαιτούμενες μελέτες,  προκειμένου να ενταχθούμε στο επενδυτικό πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Στόχος μας είναι, προσθέτει ο ίδιος, να ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις και να καταστεί εφικτή η μεταστέγαση του ελαιοτριβείου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση». Το αίτημα της μεταστέγασης διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως τα τελευταία κυρίως χρόνια, διότι το ήδη υπάρχον κτίριο του Συνεταιρισμού  βρίσκεται στον κεντρικό οικοδομικό ιστό του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι.
            Η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας του νησιού, διότι «σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχουμε καταρτίσει, υπάρχουν πολύ καλές δυνατότητες προκειμένου να τυποποιηθεί και να προωθηθεί στην εγχώρια αγορά το λάδι της Σκοπέλου. Για να επιτευχτεί όμως ο κοινός στόχος, είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του κόσμου», υπογραμμίζει ο κ. Τραχανάς. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου αναφέρει ότι: «το 1987 διακινήσαμε προς την Ένωση Πηλίου 1.500 τόνους βρώσιμης ελιάς και παράγαμε 475 τόνους ελαιόλαδο. Σήμερα, επισημαίνει ο ίδιος,  αυτά τα δεδομένα έχουν εκλείψει, διότι ο κόσμος δεν ασχολείται με τα κτήματα,  αλλά έριξε το βάρος στον τουρισμό, ο οποίος δυστυχώς, ακολουθεί πλέον την κατιούσα».
            Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν πλέον επιβεβλημένη την στροφή στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Τραχανάς: «στόχος των προσπαθειών μας είναι να αναπληρώσουμε το οικονομικό κενό το οποίο δημιουργείται από την κάμψη του τουρισμού».
            Σε γενικές γραμμές πάντως, τα μέλη του συνεταιρισμού δεν ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με την αγροτική οικονομία, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά σε σχέση με την ενίσχυση του εισοδήματος τους. Όπως εξηγεί μάλιστα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού: «δεν έχουμε μεγαλοκτηματίες στο νησί, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, οι οποίοι  έχουν δυνατότητα να παράγουν πάνω από τρεις τόνους ελαιόλαδo. Για τους παραγωγούς των νησιών, προσθέτει ο ίδιος, ήταν ενισχυτική η παραγωγή λαδιού ή δαμάσκηνου, διότι ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν κατά κύριο επάγγελμα με την αγροτική οικονομία». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου του συνεταιρισμού της Σκοπέλου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική οικονομία, σε εποχές κατά τις οποίες κρίνεται επιβεβλημένη η αναζήτηση νέων δρόμων και επαγγελματικών προοπτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger