Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σωτήρος στη Σκόπελο

 Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σωτήρος, μετόχι της αγιορείτικης Μονής Ξενοφώντος, το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Την Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 7 μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας (αγρυπνιά) και την Τρίτη 6 Αυγούστου το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου διαβάζεται η ευχή για την ευλογία των σταφυλιών και μοιράζονται σταφύλια στους προσκυνητές

Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος:  Το μοναστήρι του Σωτήρος, όπως αποκαλείται στη Σκόπελο, βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Ευαγγελισμού και  κτίσθηκε στο τέλος του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι μετόχι της αγιορείτικης Μονής Ξενοφώντος. Η αρχαιολογική έρευνα αν και δεν εντόπισε την κτητορική επιγραφή, εν τούτοις θεωρεί το μοναστήρι από τα αρχαιότερα του νησιού.
Το 1636 ορίζεται ως σταυροπηγιακή μονή με Πατριαρχικό Σιγίλιο ενώ το 1770 δωρίζεται από τους κτήτορες του, την οικογένεια Ευαγγελινών, στον Παπά-Παϊσιο τον Καυσοκαλυβίτη.
Με την μέριμνα και ευλογία του ηγουμένου Αλεξίου, ανοίγει την πόρτα του σε κάθε φιλόθεο επισκέπτη του νησιού, από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς διακονείται με τη φιλόξενη παρουσία του οικονόμου της μονής Ξενοφώντος, πατρός Διονυσίου.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της μονής είναι το καθολικό (ναός) καθώς αντιγράφει την αγιορείτικη αρχιτεκτονική, σημάδι της επιρροής του Άθωνα τα παλαιότερα χρόνια στο νησί της Σκοπέλου.
Στο εσωτερικό υπάρχει το αξιόλογο παλαιό τέμπλο έργο του 16ου αιώνα, με φυτικό διάκοσμο χωρίς επιχρύσωση ή χρωματισμούς.
Οι εικόνες είναι κι αυτές της ίδιας περιόδου και κάποιες από αυτές είναι έργα του περίφημου βυζαντινού αγιογράφου, Αγοραστού. Η εκκλησία έχει επίσης λιθόστρωτο πάτωμα το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αποκαταστάθηκε. Ακόμη, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες αναπαλαίωσης του παλιού τέμπλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 1821, στη μονή κατέφυγαν αγιορείτες πατέρες μεταφέροντας κειμήλια και ιερά λείψανα για προστασία από τον Τούρκο κατακτητή.
Κατά την επίσκεψή σας στο μοναστήρι, θα παρατηρήσετε ότι αποτελείται από δύο πτέρυγες με το αρχονταρίκι, τον ξενώνα, το μαγειρείο και τα κελιά των μοναχών.
Στην βόρεια πτέρυγα βρίσκονται σε πυργοειδές οικοδόμημα, τα παρεκκλήσια του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Στην ανατολική πλευρά ορθώνεται ο πύργος της μονής, ο οποίος χρησιμοποιούταν σαν παρατηρητήριο και προφύλασσε τους μοναχούς σε καιρούς επιδρομών από τους πειρατές.
Μπορείτε τέλος να επισκεφθείτε τον χώρο της μονής με τα αναμνηστικά αγιορείτικα χειροτεχνήματα και την έκθεση βιβλίου.
Σε ημέρες εορτών αλλά και κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία (σε άλλη μονή του νησιού δεν τελείται Θ. Λειτουργία), ενώ την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας προς τιμήν της Θεοτόκου.
Στις 6 Αυγούστου η Μονή πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια το βιβλικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Την παραμονή 5 Αυγούστου ψάλλεται Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία, “αγρυπνία” όπως αναφέρουν οι Σκοπελίτες με το παραδοσιακό κέρασμα στο τέλος.
Ανήμερα της εορτής διαβάζεται η ευχή για την ευλογία των σταφυλιών, και μοιράζονται σταφύλια στους προσκυνητές.
ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOSWEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger