Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΣΜΟΥΣΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πολιτική στήριξη στο τσάκισμα του λαού

Συναντήσεις εφ' όλης της ύλης χτες με τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα
Από τις δηλώσεις Ασμουσεν - Στουρνάρα μετά τη χτεσινή τους συνάντηση
Eurokinissi
Να συνεχίσει και να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση ενθάρρυνε τη συγκυβέρνηση το στέλεχος της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ενώ παρέπεμψε στην Ανοιξη του 2014 τις όποιες αποφάσεις για το κρατικό χρέος και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα. Σήμερα το πρωί, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλο.Ο Γερμανός αξιωματούχος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτός από τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τραπεζίτες και εφοπλιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό -παρά τις διαψεύσεις Ασμουνσεν- συζητήθηκε το σενάριο για την παροχή τρίτου δανείου στην Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο Γ. Ασμουσεν υποστήριξε ότι «δεν συζήτησε» με στελέχη της ελληνική κυβέρνησης το «ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, ούτε το ενδεχόμενο νέου δανείου για την Ελλάδα», γιατί όπως ισχυρίστηκε «μπορεί να μην υπάρξει καν χρηματοδοτικό κενό το 2014».

Παρέπεμψε όμως στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοέμβρη, που αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας: «Τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν πρόσθετα μέτρα και πρόσθετη βοήθεια, αφού η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως. Στη συνέχεια, θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου, καθώς και τη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ».
Οι παρεμβάσεις στο χρέος, που προανήγγειλε ο Γερμανός αξιωματούχος, στην περίπτωση που υπάρξει «πρωτογενές πλεόνασμα», γίνονται σε μια περίοδο που φουντώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή χορήγησης νέου δανείου, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Τόσο η μία, όσο και η άλλη εκδοχή, συνοδεύονται από νέα μέτρα σε βάρος του λαού.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ. Ασμουσεν απένειμε τα εύσημα για την πορεία του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης και την ενθάρρυνε να συνεχίσει το «πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τη «δημοσιονομική προσαρμογή», με νέα μέτρα. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι επιτυχημένο το τρέχον πρόγραμμα» και πως η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς «τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο μεταρρυθμιστικό σκέλος».
Κοροϊδεύοντας το λαό ότι από την αστική διαχείριση της κρίσης ο λαός μπορεί να προσδοκά σωτηρία, ανέφερε ότι «το κλειδί πλέον είναι η έμφαση στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για νέους». Ο Γ. Ασμουσεν παραβρέθηκε χτες σε δείπνο με επιχειρηματίες, που οργάνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς. Στο δείπνο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο επιχειρηματίας Ευάγ. Μυτιληναίος, ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μ. Τσάμαζ, ο εφοπλιστής Αχ. Κωνσταντακόπουλος και στελέχη τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger