Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ολυμπιακός: Ψάχνοντας αγωνιστική ταυτότητα

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ασορτί με τις λευκές εμφανίσεις, που φόρεσε στο φιλικό με τη Λίβερπουλ στο Ανφιλντ, προς τιμήν του μεγάλου αρχηγού των Reds, Στίβεν Τζέραρντ. Αντίθετα, από τη νέα απογοητευτική εμφάνιση έχουν ανακύψει αρκετά ερωτήματα και ερωτηματικά σχετικά με την ταυτότητα που προσπαθεί να προσδώσει ο Μίτσελ στην ομάδα του.
Το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι ποια είναι αυτή η φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει στους παίκτες ο Ισπανος. Ακόμα και πέρυσι, υπό τις οδηγίες του, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να γίνει ελκυστικός στα μάτια των φιλάθλων, ούτε καν σε ένα ημίχρονο. Δεν ήταν δική του ομάδα, θα πει κάποιος, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ο "άρχοντας" των αποδυτηρίων και να "κερδίσει" τους παίκτες του. Να τους εμπνεύσει και εκείνοι να βγάλουν ποδοσφαιρικό εγωϊσμό, έστω κι αν η ομάδα έπασχε στον τομέα της τακτικής.

Φέτος, έχει μπροστά του μια νέα πρόκληση. Ξεκινώντας από το μηδέν, να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα. Αλλά πριν φτάσουμε στο σημείο του ανταγωνισμού, θα πρέπει να κάνει αυτούς τους παίκτες : ομάδα. Παρότι είναι αρκετούς μήνες στην Ελλάδα και έχει ήδη εισπράξει... αντιδράσεις (κάποιες φορές ακραίες και κάποιες δικαιολογημένες), έχει 12 νέους παίκτες στη διάθεσή του και πιθανότατα άλλους δύο. Δεν είναι εύκολο. Συμφωνούμε, ότι είναι νωρίς να τον κρίνουμε (για τα φετινά πεπραγμένα). Συμφωνούμε επίσης ότι δεν φταίει αυτός που οι ποδοσφαιριστές του κάνουν παιδαριώδη λάθη, κυρίως στην άμυνα. Αλλά συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η μπάλα δεν τσουλάει καθόλου.
Το φιλικό με τη Λίβερπουλ ήταν ένα δείγμα για το πού βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Και ο Ολυμπιακός, έχοντας το ποιοτικότερο ρόστερ στην Ελλάδα, απέδειξε ότι βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Το αν βοηθάει και ο Μίτσελ σε αυτό, θα φανεί στην πορεία. Θα φανεί από τους πιο αυστηρούς κριτές για κάθε προπονητή: τον κόσμο της ομάδας και τα παιχνίδια του Champions League. Κανείς δεν θα είναι επιεικής μαζί του και αυτό θα πρέπει να το έχει στο βάθος του μυαλού του. Μπορεί η κρίση να είναι και κάποιες φορές άδικη, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η τύχη του προπονητή. Αυτός είναι ο εύκολος στόχος.
Κεφάλαιο... Χολέμπας
Δυσαρέσκεια υπάρχει στον Ολυμπιακό για την παρουσία (...απουσία θα λέγαμε) του Χοσέ Χολέμπας στα τελευταία φιλικά. Ο διεθνής αριστεροπόδαρος διανύει ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας. Οι light εμφανίσεις του, δημιουργούν πολλά ρήγματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία έχει δεχθεί 10 γκολ στα τελευταία 3 παιχνίδια! Φυσικά και δεν ευθύνεται μόνο αυτός, ωστόσο η μπάλα τον παίρνει ως μέρος της νευραλγικής τετράδας, στην οποία δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα ο Μίτσελ. Ούτε στους στόπερ, λόγω της κατάστασης του τραυματία Αβραάμ, αλλά ούτε και δεξιά, με τον Παπάζογλου να φαίνεται πιο αποφασισμένος από τον φιλότιμο Σαλίνο.
Πού ήταν ο Φετφατζίδης;
Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι κατά γενική ομολογία (αυτών που έχουν παρακολουθήσει όλη την προετοιμασία και όχι των "τηλεκριτικών", που βγάζουν συμπεράσματα μόνο από το καρέ της κάμερας) από τους 3-4 ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν φέτος το καλοκαίρι. Αγωνιστικά, πιο ώριμος από ποτέ, δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει μια θέση στην ενδεκάδα και πραγματικά, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το λόγο για τον οποίο ο Μίτσελ επέλεξε να τον άφησε εκτός αποστολής στο crash (χωρίς test) του Ολυμπιακού στο Ανφιλντ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger