Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Επιστροφή στις καλλιέργειες αρχής γενομένη από το δαμάσκηνο, αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου

Επιστροφή στις καλλιέργειες Πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στην ανάδειξη και πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων της Σκοπέλου, αρχής γενομένη από το δαμάσκηνο, αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί, προς όφελος των τοπικών παραγωγών. Στη χθεσινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μιχελή, παρέστησαν τρεις καθηγητές, οι κ.κ. Παπαχατζής και Βαγγέλας από το ΤΕΙ Λάρισας και ο κ. Ζακυνθινός από το ΤΕΙ Καλαμάτας, οι οποίοι ανέπτυξαν διεξοδικά στους παριστάμενους ζητήματα που αφορούν το δαμάσκηνο Σκοπέλου. Οι τρεις επιστήμονες ανέπτυξαν θέματα παραγωγής, αλλά και επιμέρους ζητήματα, τα οποία αφορούν στην καλλιέργεια του δαμάσκηνου και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Αναφερόμενος στην παραπάνω συνάντηση ο κ. Μιχελής, υπογράμμισε ότι «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να ασχοληθούμε ακόμη πιο διεξοδικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στόχος μας, προσέθεσε ο ίδιος, είναι να γίνει ΠΟΠ το δαμάσκηνο, να ενδιαφερθεί ακόμη περισσότερο ο ντόπιος πληθυσμός για την καλλιέργειά του και η συσκευασία του προϊόντος να γίνεται κατά τέτοιον τρόπο, ίστρε να είναι εμπορικά καλύτερο».

Ουσιαστικός στόχος είναι δηλαδή η προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος στην εγχώρια αγορά, πάνω σε νέες βάσεις, με δεδομένη πάντα τη μοναδική ποιότητα του δαμάσκηνου Σκοπέλου, το οποίο πέραν της θρεπτικής του αξίας, διαθέτει παράλληλα αδιαμφισβήτητες θεραπευτικές ιδιότητες.
Οι εισηγητές της προχθεσινής συνάντησης θα συντάξουν, σημειωτέον, τεχνική έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στην περιφέρεια από το Δήμαρχο Σκοπέλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές εξασφάλισης κονδυλίων, για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου.
Τα κατεξοχήν προϊόντα του νησιού είναι το δαμάσκηνο, τα αμύγδαλα, οι ελιές,  το μέλι, η γίδα Σκοπέλου, ενώ ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστός ο περίφημος Πεπαρηθιακός οίνος, που έφτανε σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου.
Ξεκινώντας από το δαμάσκηνο, στόχος του Δημάρχου Σκοπέλου είναι το συγκεκριμένο τοπικό προϊόν να μπει στον διεθνή γευστικό χάρτη ως ΠΟΠ, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα. Όπως εκτιμάται μάλιστα, σε εποχές κρίσης, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό, είναι ευχής έργον η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να ωφεληθεί πρακτικά ο τοπικός πληθυσμός και παράλληλα να δοθούν κίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης στο ίδιο το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger