Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Προς το ΣΔΟΕ ριχτέ μια ματιά στην Σκόπελο έχουμε και εδώ Φοροδιαφυγή πολυτελείας



Λαβράκια βγήκαν από το σαφάρι που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε όλες τις πολυτελείς βίλες που βρίσκονται στους πολυδιαφημισμένους τουριστικούς προορισμούς.

Από τους ελέγχους που διενήργησαν οι «ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών σε πολυτελή καταλύματα, προέκυψαν «κενά» σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, τη δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ.μ., την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και των πραγματικών τιμημάτων ενοικίασης.

Ως ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν διάφορες offshore εταιρείες αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, είχαν δηλώσει μικρότερες δαπάνες ανέγερσης από τις πραγματικές.

«Οι περισσότερες βίλες είναι γραμμένες σε εταιρείες offshore. Τώρα γίνεται έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι φυσικοί ιδιοκτήτες. Ακολουθούμε τα ρολόγια της ΔΕΗ, ποιος ενδιαφέρθηκε για την δειγματοληψία, ποιος κατέθεσε την αίτηση και ποιος ειδοποιήθηκε για τα περεταίρω» εξηγούν στελέχη της Δίωξης στο zougla.gr.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι σε επτά περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν. Σε δύο περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του, ενώ σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. και διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες.

Το… κόλπο

Ενδεικτική είναι καταγγελία η οποία είχε φτάσει στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, στην οποία αναφερόταν ότι τα «μαύρα» καταλύματα νοικιάζονται παράνομα για λίγες μέρες σε κάθε τουρίστα και εισπράττονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς βεβαίως αυτά τα εισοδήματα να δηλώνονται κάπου.

«Τα καταλύματα νοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ (άλλωστε, οι ενοικιαστές που συνήθως είναι ξένοι, δε γνωρίζουν τις διατυπώσεις που ακολουθούνται στη χώρα μας), χωρίς ασφάλεια, χωρίς να εκδίδονται παραστατικά και χωρίς να πληρώνονται φόροι» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Μαζική φοροδιαφυγή

Όπως αναφέρει ο καταγγέλλων, «η πιθανότητα να γίνει στα καταλύματα αυτά κάποιος έλεγχος είναι από πολύ μικρή έως απειροελάχιστη».

Αυτό διότι τα στοιχεία των ενοικιαστών δεν υπάρχουν σε καμία υπηρεσία, αλλά ακόμη και εάν γίνει κάποιος έλεγχος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το «κόλπο» με τις αστικές μισθώσεις (ενοικίαση πάνω από 90 μέρες). Βέβαια η αστική μίσθωση δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού στις διαφημίσεις τους στις ιστοσελίδες φαίνεται καθαρά ότι νοικιάζουν για λίγες μέρες σε οποιονδήποτε (έλληνα ή αλλοδαπό) τουρίστα, συνήθως για μία βδομάδα, αφού οι τιμές είναι ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.

Το «κόλπο» με τις αστικές μισθώσεις έχει ως εξής: Γράφουν σε ένα έντυπο ενοικίασης (συμφωνητικό αστικής μίσθωσης, απ’ αυτά που πουλάνε τα περίπτερα) το όνομα του ενοικιαστή (συνήθως εν αγνοία του και βάζουν μία ψεύτικη υπογραφή) ή το όνομα κάποιου φίλου τους και ως μίσθωμα αναγράφουν ένα μικρό ποσό, σε σχέση με το πραγματικό μίσθωμα και ότι ο ενοικιαστής (τουρίστας) θα μείνει στο διαμέρισμα ή στη βίλα για περισσότερες από 90 μέρες.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, έχουν στη διάθεσή τους 30 μέρες για να προσκομίσουν το μισθωτήριο στην αρμόδια ΔΟΥ. Βέβαια, το μισθωτήριο αυτό δε το πάνε ποτέ στη ΔΟΥ, αφού το καταστρέφουν μόλις ο τουρίστας φύγει μετά από μερικές μέρες (κανένας τουρίστας δε μένει στην ίδια βίλα για περισσότερο από ένα μήνα).

Αν γίνει έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής του τουρίστα τότε ο ιδιοκτήτης εμφανίζει το ψεύτικο συμφωνητικό το οποίο αναφέρει το πολύ μικρό ποσό που είχε συμπληρωθεί και… «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger