Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

"ΣΚΟΥΠΑ" ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ!

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΚΑΙ MΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ!!!
Μετά το κύμα εξαγορών-συγχωνεύσεων και την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, για τις τράπεζες έρχεται η ώρα των "αναδιαρθρώσεων" . Βασικά «εργαλεία» της μνημονιακής συγκυβέρνησης οι μειώσεις προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων. Επί τάπητος τίθεται λοιπόν το θέμα των απολύσεων και της εφαρμογής προγραμμάτων «εθελουσίας» εξόδου ή αλλιώς "επιχρυσωμένης ανεργίας". Η τρόικα προσπαθεί να τις διευκολύνει. Προετοιμάζει το έδαφος, ζητώντας από την κυβέρνηση να αρθούν ή να τροποποιηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για μαζικές απολύσεις προσωπικού από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ.
Στην ατζέντα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων που αρχίζει την Δευτέρα(1/7) στην Αθήνα, νέο θέμα είναι οι λεγόμενες «παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας». Οι τροϊκανοί έρχονται με πρροτάσεις για αλλαγές που - υποτίθεται ότι - «θα αυξήσουν την κινητικότητα στην αγορά και θα διευκολύνουν την είσοδο-έξοδο εργαζομένων». Μοναδικός , βέβαια, στόχος τρόικας και συγκυβέρνησης είναι η διευκόλυνση των απολύσεων και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσων.
Ζητούν ειδικότερα να αυξηθεί από 5% σε 10% του προσωπικού το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων ανα μήνα, σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους και να γίνουν ελαστικότεροι οι όροι έγκρισης ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις "αναδιάρθρωσης" ή συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ήδη δοθεί στος αρμόδιους υπουργούς, το πλαφόν αυτό προτείνεται να ισχύσει στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ενδιαφέρουν πρωτίστως τις τράπεζες, οι οποίες μετα τις πρόσφατες εξαγορές-συγχωνεύσεις έχουν , κατά τους τραπεζίτες, "πλεονάζον" προσωπικό και πρέπει επίσης να κλείσουν μεγάλο αριθμό καταστημάτων.
Οι τράπεζες φέρεται ότι προτιμούν να λύσουν το πρόβλημα με προγραμματα "εθελουσίας" εξόδου, αποφεύγοντας μαζικές απολύσεις που θα διατάρασσαν την εργασιακή ειρήνη και θα ζημίωναν την "εικόνα" τους. Ξέρουν όμως ότι θα επετύγχαναν ευκολότερα να μειώσουν το προσωπικό τους "αναίμακτα", αν είχαν ως εφεδρικό όπλο τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων.
Στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση μπορεί να "αξιοποιήσει" τις προτάσεις της τρόικας πετάξει στο δρόμο το, δήθεν, υπεράριθμο προσωπικό στις ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΚΑΙ MΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ
Εντωμεταξύ, νέο σκληρό ,αντιλαϊκό και βαθιά ταξικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν,  νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, όπως έχει συμφωνήσει και με την Τρόικα. Το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει παράλληλα σε εκτίναξη του «χαρατσιού» για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά!
Η συγκυβέρνηση πασχίζει να προλάβει τις προθεσμίες, ώστε μέχρι τις 8 Ιουλίου η ειδική Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να παραδώσει το πόρισμά της για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα θα αναφέρει από ποιες βάσεις δεδομένων θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών. Το σύστημα θα στηρίζεται σε τιμές από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών, της Τραπέζης της Ελλάδος, των κτηματομεσιτικών γραφείων και της Proindex.

 Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με κύκλους της συγκυβέρνησης;
- Οι τιμές θα αυξηθούν έως και 30% σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές. Η αιτιολογία, άκουσον-άκουσον, που προβάλει η κυβέρνηση είναι ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχουν πλέον αναβαθμιστεί οι περιοχές αυτές λόγω έργων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια! Επιπλέον, όπως προβάλουν μέσω διαρροών στον ημερήσιο τύπο κύκλοι της κυβέρνησης, λόγω της κρίσης, οι χαμηλές τιμές των περιοχών αυτών προσέλκυσαν αγοραστές και ανέβασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως το 2007!!!
- Οι τιμές ζώνης σύμφωνα με το σκληρά αντιλαϊκό σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να πέσουν 20%-25% σε πολλές αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, ο Διόνυσος κ.α. (!!!) επειδή, λόγω κρίσεως, πλέον δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα επίπεδα που είχαν σκαρφαλώσει τα περασμένα χρόνια.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές ενδέχεται να συνδυαστούν με μειώσεις των συντελεστών φόρου μεταβίβασης και γονικών παροχών, τις οποίες έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, αλλά πιθανότατα να ισχύσουν και για την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που αντικατέστησε για το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ. Σε τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εξανεμιστεί και η «οριζόντια» έκπτωση 15% που προβλέφθηκε για φέτος στην εφαρμογή του νέου φόρου.
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger