Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία της

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όλα τα ξενοδοχεία και να ακυρωθεί η απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απαιτεί το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με θέμα τις εργασιακές συνθήκες, που επικρατούν στα ξενοδοχεία της Εύβοιας, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης.Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:
«Εργασιακές συνθήκες γαλέρας επικρατούν στα ξενοδοχεία του νομού Ευβοίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού Νομού Εύβοιας.
Πιο συγκεκριμένα:
-- Στα ξενοδοχεία OLYMPIC STAR, MALACONDA BEACH, HOLIDAY IN και ERETRIA VILLAGE η εργοδοσία οφείλει μεγάλα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών.
-- Οι εργαζόμενοι στο OLYMPIC STAR διεκδικούν οφειλές της εργοδοσίας από το 2010 και βρίσκονται σε πολυήμερη επίσχεση εργασίας.
-- Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου που εργάζονται στο HOLIDAY IN βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.
-- Εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού εφοδιάζουν με προσωπικό πόστα σερβιτόρων, ρεσεψιονίστ, θυρωρών, μαγείρων κ.τ.λ.

-- Στο ξενοδοχείο AVANTIS SUITES HOTEL, η εργοδοσία έχει κοινοποιήσει με εξώδικο την απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, γιατί έθεσε ζήτημα για τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς (26 ώρες δουλειάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Εύβοιας και επίσης ότι στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο έχει υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με μικρότερες αποδοχές από την κλαδική, και η υπογραφή έχει τεθεί από 7 άτομα μεταξύ των οποίων και συγγενείς του φερόμενου ως ιδιοκτήτη.
Πολλές από τις παραπάνω παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων διαπιστώθηκαν και κατά τον έλεγχο που έγινε από το ΣΕΠΕ νομού Ευβοίας στις 27/06/2013. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η κυβέρνηση μαζί με τους ξενοδόχους έχει τεράστιες ευθύνες για την επιβολή του "εργασιακού μεσαίωνα".
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλα τα ξενοδοχεία της Εύβοιας, να ακυρωθεί η απόλυση της προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ από την εργοδοσία του ξενοδοχείου AVANTIS, να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγούνται και να εφαρμοστεί η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger