Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πρόσκληση του Δ.Σ.Β. προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Να έρθει στο Βόλο για να δει τα προβλήματα που υπάρχουν
Πρόσκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, να έρθει στο Βόλο και να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τάσος Βολιώτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Β. «η εφαρμογή των πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων θα συντελέσει, ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο το Βόλου».

Όπως αναφέρει, το Ειρηνοδικείο Βόλου θα αντιμετωπίσει μία σημαντική αύξηση των υποθέσεων, χωρίς παράλληλα να υπάρχει μια αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών του. Επίσης τονίζει ότι καταργήθηκαν τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής, με αποτέλεσμα το υλικό αντικείμενο εργασιών του Ειρηνοδικείου Βόλου, και μάλιστα σε μία δυσμενή περίσταση, όταν ο Ν.3869/2010 έχει ήδη πρακτικά πολλαπλασιάσει τον αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται στα Ειρηνοδικεία σε συνδυασμό φυσικά με την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας στο ποσό των 20.000 €, να μην μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο.

Αναφορικά με τα θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τονίζει ότι «από το 1986 ο ΔΣΒ προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και δυστυχώς, ενώ στην πορεία βρέθηκαν λύσεις αξιόλογες, οι δυνάμεις της αδράνειας, της απραξίας και της οπισθοδρόμησης «τορπίλισαν» κάθε προσπάθεια αυτού με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει το Δικαστικό Μέγαρο μία εικόνα μη αντάξια του θεσμού».

Ο Τάσος Βολιώτης εκτιμά ότι με την μεταφορά των υποθέσεων λόγω αρμοδιότητας στο Ειρηνοδικείο Βόλου αλλά και λόγω κατάργησης των τριών Ειρηνοδικείων (Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής) είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί - και έχει ήδη εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό - ένα επικίνδυνο και πρωτοφανές πρόβλημα ελλείψει χώρου, καθ’ όσον για να λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο μόνο και μόνο για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απαιτούνται δύο Δικαστικά Μέγαρα και όχι μόνο δύο γραφεία (μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων) με έξι υπαλλήλους και ένα γραφείο Ειρηνοδικών (μόλις τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων) με πέντε Ειρηνοδίκες. «Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του Πρωτοδικείου μέσα σε ανάλογες αίθουσες και γραφεία, με τις ιδιαιτερότητες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων μάλλον θα επιβαρύνει το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, την οποία όλοι θέλουμε να είναι γρήγορη πλην όμως παραβλέπουμε (ας μου το επιτρέψετε) αν είναι και αποτελεσματική», τονίζει ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Ακόμη, επισημαίνει η επικείμενη κατάργηση τριών θέσεων Δικαστών (ενός Προέδρου και δύο Πρωτοδικών) για την οποία ήδη έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 30/2013 από τον ΔΣΒ στο ΣΤΕ, θα επιδεινώσει την λειτουργία απονομής Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Βόλου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και με ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία του για πολλούς ευνόητους λόγους.

Τέλος, ο πρόεδρος των δικηγόρων υπενθυμίζει τη λειτουργία φυλακών στο Βόλο αλλά και τη διαιώνιση του προβλήματος της ανέγερσης των φυλακών Κασσαβετείας, που και αυτές θα επέλυαν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα ων φυλακών, που η κατάστασή των δεν είναι, ομολογουμένως, ελεγχόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger