Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Διακοπές με αύρα εξωτική στην Αλόννησο!


 Τι κι αν το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους; Εμείς σας προτείνουμε να στρέψετε το βλέμμα λίγο βορειότερα και συγκεκριμένα στις Σποράδες όπου βρίσκεται ένας από τους λιγοστούς επίγειους παραδείσους που ακόμα δεν έχει «φθαρεί» από τον τουρισμό και αποτελεί πρώτης τάξεως ησυχαστήριο.
Η Αλόννησος με τις υπέροχες παραλίες με βότσαλα κυρίως, την πυκνή βλάστηση και το μοναδικής αισθητικής τοπίο θα σας ικανοποιήσει και θα κάνει να την αγαπήσετε με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων, σε απόσταση μόλις δύο μιλίων ανατολικά της Σκοπέλου και απέχοντας 62 ναυτικά μίλια από το Βόλο. Με σήμα κατατεθέν τους απότομους βράχους και τις θαλάσσιες σπηλιές που είναι διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του νησιού και στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια, το νησί υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία διακοπών που δεν υπολείπεται σε τίποτα τους εξωτικούς προορισμούς του εξωτερικού.
Το Πατητήρι, το
λιμάνι του νησιού, είναι πολύβουο και πολύχρωμο καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για το νησί. Ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και ο Αϊ-Δημήτρης είναι μικροί ψαράδικοι οικισμοί με όμορφες παραλίες και συμπαθητικές ψαροταβέρνες. Η Χώρα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια είναι ιδανική για ανέμελους περιπάτους κατά τη δύση του ηλίου όπου ο ουρανός αποκτά μια μοναδική πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση. Εξερευνώντας την Χώρα θα ανακαλύψετε αρκετά αξιόλογα εκκλησάκια ενώ στο υψηλότερο σημείο υπάρχουν τα ερείπια το παλιού κάστρου. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο θα βρείτε αντικείμενα από της καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αλοννήσου των περασμένων αιώνων, καθώς και το Ιστορικό Μουσείο, όπου θα ανακαλύψετε παραδοσιακά αντικείμενα και φορεσιές καθώς και μια συλλογή αρχαίων εργαλείων και στρατιωτικών όπλων.
Ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να μοιραστείτε με τα παιδιά αποτελεί η περιήγηση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, όπου διαβιώνουν η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και άλλα προστατευόμενα σπάνια είδη. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποσκοπεί στην προστασία της ιδιαίτερα πλούσιας πανίδας της περιοχής που περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη ψαριών, δελφινιών, φαλαινών, σπάνιων κοραλλιών, απειλούμενα είδη πουλιών και φυσικά τηνΦώκια Monachus Monachus. Κι επειδή μπορεί όσο είστε στην Αλόννησο να μην δείτε φώκια από κοντά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στο Πατητήρι όπου θα βρείτε φωτογραφίες, βίντεο και ενημερωτικό υλικό για την Φώκια.
Στη Μηλιά, εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της λαϊκής ιατρικής που άνθησε στον τόπο αυτό χάρη στα θαυματουργά βότανα του νησιού. Μπορείτε επίσης να πάτε σε οργανωμένες περιηγήσεις που διεξάγονται σε όλη την έκταση του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάδυση απαγορεύεται αυστηρά λόγω των πολλών αρχαίων που παραμένουν στον θαλάσσιο πυθμένα από ναυάγια, αρχαία και σύγχρονα.
Με κέντρο τη Χώρα αναβιώνουν κάθε χρόνο στην Αλόννησο, παραδοσιακά δρώμενα όπως ο αλοννησιώτικος γάμος στις 15 Αυγούστου, ενώ τον Ιούλιο γίνεται η παραδοσιακή γιορτή με αναπαράσταση του αλωνίσματος. Οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν σπιτικό τραχανά για όλους, υπο τους ήχους οργάνων και τραγουδιών. Το πανηγύρι της Παναγιάς στις 15/8 γίνεται στην Χώρα με παραδοσιακά όργανα και μεγάλο φαγοπότι. Μην χάσετε ακόμα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στο Πατητήρι στις 26/7.
Η κουζίνα του νησιού φημίζεται για τις ξεχωριστές της συνταγές καθώς θεωρείται ως παράδεισος του φρέσκου ψαριού. Δοκιμάστε την κακαβιά, το γεμιστό καλαμάρι, τη αστακομακαρονάδα, την μπάρμπεκιου μελιτζάνα και την Αλοννησιώτικη τυρόπιτα. Γευτείτε τα παραδοσιακά γλύκα του νησιού όπως το ρυζόγαλο, τη καρυδόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα ψημένα σύκα με μέλι.
infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger