Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Aνοίγει πανιά από τη Λέσβο η «Aegean Regatta 2013»

Ανοίγει πανιά από τη Λέσβο η «Aegean Regatta 2013»
Από το λιμάνι του Μολύβου θα ξεκινήσουν οι ιστιοπλόοι, που θα συμμετέχουν με τα σκάφη τους, στη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση «Aegean Regatta 2013», η οποία για ακόμη μια χρονιά ανοίγει πανιά από τη Λέσβο και θα ολοκληρωθεί στις βόρειες Σποράδες, και πιο συγκεκριμένα στη Σκόπελο, έχοντας ως ενδιάμεσους σταθμούς τον Μούδρο στη Λήμνο και τη Λιναριά στη Σκύρο.
Στις 17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των αγώνων στο λιμάνι της Μήθυμνας, με τους ιστιοπλόους να ετοιμάζουν τα σκάφη τους την επομένη μέρα προκειμένου να αναχωρήσουν για το Μούδρο. Από τη Λήμνο τα σκάφη θα φύγουν στις 20 Αυγούστου με προορισμό τη Λιναριά Σκύρου και εν συνεχεία, στις 22 Αυγούστου, θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, το λιμάνι Σκοπέλου, εκεί όπου την επόμενη ημέρα θα γίνει και η τελετή λήξης των αγώνων.
Διοργανωτής αυτής της διεθνούς εκδήλωσης, καθώς παίρνουν σε αυτή μέρος και ιστιοπλόοι από άλλες χώρες, είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που καθιέρωσε το
θεσμό, ο οποίος φέτος τυγχάνει της συνδρομής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Συνδιοργανωτές είναι η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θαλάσσης (Α.Σ.Ι.Α.Θ.) Ρόδου, ο Αθλητικός Όμιλος Αιγαίου, και οι Ναυτικοί Όμιλοι Χίου, Σάμου, Καρλοβάσου και Σύρου, ενώ συντονιστής θα είναι ο Λεσβιακός Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (Λ.Ο.Ι.Α.Θ.).
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εγγραφές, με τις συμμετοχές να φτάνουν τις 28, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή έως και τις 16 Αυγούστου, μία ημέρα πριν την τελετή έναρξης. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονταν και σταθεροποιήθηκαν περίπου στις 70 - 90, πλησιάζοντας κάποιες χρονιές και τις 100. Σημειώνεται ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.aegeanregatta.gr
Η ιστορία…
Θυμίζουμε ότι η «Aegean Regatta» είναι μία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001. Η «Aegean Regatta» κατάφερε αυτά τα δώδεκα χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστιοπλοΐα ως μέσο διασκέδασης, προσφοράς και τρόπου ζωής.
H διοργάνωση ξεκίνησε έχοντας δύο βασικούς στόχους, αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών, να γνωρίσουν νησιά και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν τους επισκέπτες τους.
Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, το Λ.Ο.Ι.Α.Θ. της Λέσβου, το Ναυτικό Όμιλο Καρλοβάσου, το Ναυτικό Όμιλο Σάμου και τον Ναυτικό Όμιλο Χίου. Όλοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη «Aegean Regatta» και φρόντισαν να τη μετατρέψουν σε θεσμό.
Από το 2001 μέχρι και το 2012, η «Aegean Regatta» πέρασε από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άνδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς.
Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger