Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Βόμβα στα ακίνητα! Χωρίς αφορολόγητο και με βάση το τετραγωνικό ο Ενιαίος Φόρος

Βόμβα στα ακίνητα! Χωρίς αφορολόγητο και με βάση το τετραγωνικό ο Ενιαίος Φόρος
Την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο αλλά με βάση το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, προβλέπει η πρόταση που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Με την πρόταση του υπουργείου καθιερώνεται ένα νέο διευρυμένο «χαράτσι» που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα έσοδα. Από το νέο φόρο θα υπάρχουν εξαιρέσεις ή μειώσεις μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ).
Η πρόταση που παρουσιάστηκε σήμερα από τον κ. Στουρνάρα προβλέπει:
1. Εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα. Ο φόρος θα ξεκινά από 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, όρος, πρόσοψη κλπ. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές.

2. Εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ή 25 ευρώ ανά στρέμμα. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργήσιμο ή μη κλπ) ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κλπ με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές.
Τα μέλη της διακομματικής θα έχουν μέχρι αύριο την πρόταση του υπουργείου με αναλυτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις ανά κατηγορία φορολογούμενων σε σχέση με τις σημερινές επιβαρύνσεις από το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger