Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ Στο πνεύμα της στήριξης των τραπεζών

Για «διευκόλυνση» και «περίοδο χάριτος» μιλά η συγκυβέρνηση, αλλά στο τέλος της ρύθμισης το χρέος των δανειοληπτών θα είναι ακόμα μεγαλύτερο
Με τον προκλητικό τίτλο «πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες», η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, για να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η χασούρα των τραπεζών, από την αδυναμία δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να συνεχίσουν την κανονική εξόφληση των δανείων τους. Στη ρύθμιση, που ισοδυναμεί με την καταβολή μικρών μηνιαίων δόσεων για 48 μήνες, μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι είναι σε θέση να προσφέρουν υποθήκες στους τραπεζίτες, είναι άνεργοι ή έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, το «κόστος» που υποτίθεται ότι θα έχουν οι τράπεζες από αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα το πληρώσουν μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος.
Οι κανόνες, που έχουν επιβάλει οι τραπεζίτες για τις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες, προβλέπουν ότι αν δεν πληρωθούν κανονικά κάποιες δόσεις ενός δανείου, το χρέος που αναφέρεται στο συγκεκριμένο δάνειο χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμο και γίνεται άμεσα απαιτητό. Από αυτά τα δάνεια το μόνο που περιμένουν οι τράπεζες είναι τις νομικές διαδικασίες για κατασχέσεις. Το διαφορετικό σενάριο, με βάση το οποίο η τράπεζα μπορεί να εισπράξει κάποιο μέρος από ένα δάνειο που το θεωρεί «χαμένο», είναι να προκύψει μία νομοθετική ρύθμιση, σαν και αυτή που προβλέπει το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης, ρύθμιση που θα διατηρήσει τη σχέση τράπεζας - δανειολήπτη ζωντανή, μέσα από το πρόγραμμα πληρωμής μικρών δόσεων. Ετσι, η τράπεζα, εκεί που δεν περίμενε να εισπράξει δεκάρα, θα καταφέρει να βάλει μερικά ακόμα ποσά στα ταμεία της, ενώ, μετά τη λήξη της περιόδου «διευκόλυνσης», θα απαιτήσει την επιστροφή στην κανονική πληρωμή του δανείου, το οποίο βεβαίως τώρα, θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν στην αρχή.
Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι ενταχθούν σε αυτή, για 48 μήνες θα πληρώνουν δόσεις, που θα εξαρτώνται από το εισόδημά τους.

Προϋποθέσεις παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης αποτελούν σωρευτικά:
1. Η υποθήκη του ακινήτου κύριας κατοικίας, όπως δηλώθηκε στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός του.
2. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας αυτής, να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ή τις 200.000 ευρώ για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά.
3. Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, ή τις 300.000 ευρώ για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά.
4. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά.
5. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης από τους δανειστές να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν:
  • α) Ανεργοι, β) έχοντες σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, γ) συνταξιούχοι,
  • Οσοι έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, μικρότερο ή ίσο των: α. 15.000 ευρώ, αν υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση, β. 25.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά ή για προστατευόμενα μέλη με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
  • Οσοι κατά την υποβολή της αίτησης έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματα τουλάχιστον σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το έτος 2009.
Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να απαντούν μέσα σε είκοσι πέντε εργάσιμες μέρες. Σε περίπτωση που τελικά δανειολήπτης και τράπεζα τα βρούνε με τα σχετικά δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Πρώτο: Το πρόγραμμα «διευκόλυνσης» παρέχεται μόνο μία φορά και έχει μέγιστη διάρκεια τους 48 μήνες, περίοδο που με μέγιστο θράσος το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει «περίοδο χάριτος».
Δεύτερο: Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, ως μηνιαία δόση για την πληρωμή του δανείου, ορίζεται το 30% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος,
Τρίτο: Η διαφορά ανάμεσα στην ειδική αυτή δόση και την «κανονική», θα κεφαλαιοποιείται και μετά τη λήξη της ρύθμισης θα προστίθεται στο χρέος. Με δυο λόγια, οι ενδιαφερόμενοι και θα πληρώνουν επί 48 μήνες δόσεις και στο τέλος της ρύθμισης μπορεί να βρεθούν να χρωστούν περισσότερα, όπως περίπου γίνεται και με δάνεια της τρόικας. Αν, δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι τώρα 900 ευρώ το μήνα, τώρα θα μπορεί να πληρώνει (15.000 / 12 x 30%) 375 ευρώ. Δηλαδή, 525 ευρώ λιγότερα. Μόλις περάσουν οι 48 μήνες, η τράπεζα θα πολλαπλασιάσει το 48 με τη μηνιαία διαφορά των 525 ευρώ και θα προκύψει ένα καινούργιο χρέος - δάνειο 20.400 ευρώ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στο αρχικό χρέος και θα πληρωθεί με τους όρους που θα ορίσει η τράπεζα.
Τέταρτο: Στις περιπτώσεις που οφειλέτες έχουν εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ αν είναι μόνοι τους και κάτω από τις 15.000 ευρώ αν είναι ζευγάρι, η μηνιαία δόση υπολογίζεται με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο προστίθεται και περιθώριο 0,75%.
Ειδικές πλευρές για τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θα γίνουν γνωστά και τις επόμενες μέρες. Το βέβαιο, ωστόσο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, είναι με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, με αυτού του είδους τις επιλογές της συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται η πλήρης αδιαφορία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποδεικνύεται η προσήλωσή τους στην πολιτική στήριξης των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου συνολικά.
Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, ενώ στην πράξη και με αγώνες διεκδικεί μέτρα και ρυθμίσεις που θα κινούνται στην κατεύθυνση της απαλλαγής των εργαζομένων από τη θηλιά που κυβέρνηση και τραπεζίτες σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger