Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ «Παράθυρο» για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζητάει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όπως αξιώνουν οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας, που καραδοκούν να αρπάξουν τις περιουσίες των λαϊκών νοικοκυριών

Την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μεθοδεύει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, βάζοντας ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλια δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που εξαιτίας της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής αδυνατούν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους προς τις τράπεζες. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οπως υποστήριξε αυτός ο κύριος, μεταφέροντας προφανώς στη Βουλή τις αξιώσεις των εταιρειών ακίνητης περιουσίας, αν παραταθεί κι άλλο η περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τότε αργότερα θα εμφανιστεί μεγάλο κύμα τέτοιων πλειστηριασμών. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τη διαδικασία του επείγοντος και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας, επιχείρησε χτες να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά μετά τις διαμαρτυρίες βουλευτών όλων των κομμάτων υποχώρησε μερικώς επιλέγοντας τη διαδικασία του επείγοντος.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι αυτό είναι επεξεργασμένο από τους τραπεζίτες και η αρχή που το διαπερνά είναι πώς θα μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών και πώς αυτές θα πάρουν ακόμη περισσότερα από τους δανειολήπτες, σε όποια θέση και αν βρίσκονται.

Υπογράμμισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες και όχι αυτούς που αδυνατούν να δώσουν τις δόσεις τους και είναι στο «κόκκινο» και τόνισε ότι από τα άρθρα του νομοσχεδίου αναδύεται ο πρωταρχικός του στόχος, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν των απαιτήσεων από τους δανειολήπτες.
Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που απαντάει στα αδιέξοδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πρόταση που η τρικομματική κυβέρνηση απέρριψε πρόσφατα σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Η πρότασή μας, είπε ο βουλευτής του Κόμματος, προβλέπει να χάσουν οι τράπεζες, σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση που προβλέπει να εξαθλιωθούν οι δανειολήπτες και να χάσουν τα πάντα.
Οι πλειστηριασμοί
Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, έθεσε το ζήτημα της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις και είπε ότι τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουν σε ένα διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Κατά τον υφυπουργό, υπάρχει ο κίνδυνος εάν το πάγωμα των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Είναι ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να ευνοήσει τα κεφάλαια που κινούνται στο χώρο της ακίνητης περιουσίας, επινοείται διάφορα παραμύθια, αφού, καταρχήν, αν ξεπεραστεί η κρίση, όπως λέει, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να λεηλατηθούν τα ακίνητα όσων σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. Βέβαια, οι κυβερνώντες αποδεικνύεται κάθε στιγμή πως είναι έτοιμοι να χρησιμοποιούν το ψέμα και τον αποπροσανατολισμό, προκειμένου να περάσουν τα φιλομονοπωλιακά τους μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση να διευκολύνουν από τώρα τις διάφορες εταιρείες που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι περιουσίες που θα βρεθούν σε καθεστώς πλειστηριασμού.
Τα όσα είπε στη Βουλή προσπάθησε να διασκεδάσει λίγο αργότερα ο υφυπουργός, εμμένοντας ωστόσο στην ουσία των απόψεών του και προδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Βουλής «φούντωσε» φήμη για επικείμενη άρση της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Ο Θ. Σκορδάς με δήλωση που έστειλε στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι «δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας». Ωστόσο επέμεινε στα όσα είπε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων», κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει η πολιτική και η τακτική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger