Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»- ΕΡΤ - δεν αποτελεί νίκη η απόφαση του ΣτΕ! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί!



Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί τυπικά να «ακυρώνει» την απόφαση του Σαμαρά για το κλείσιμο του σήματος της ΕΡΤ αλλά ουσιαστικά του αφήνει ανοιχτό το δρόμο για να επιβάλει την πολιτική του. Οι συνδικαλιστές του χώρου και ειδικά οι συνδικαλιστές της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια αυτή στο κίνημα και τον κόσμο που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα της ΕΡΤ και να σχεδιάσουν χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή τη συνέχιση του «πολέμου».

***
Η απόφαση του ΣτΕ γράφει κατά λέξη:
«(…) Διατάσσουμε
Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και
β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω ΚΥΑ).
Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων και τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/11/6/2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.»(οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Με άλλα λόγια, η απόφαση αυτή προνοεί:
  • Να «ανασταλεί» (όχι να ακυρωθεί) η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • Αυτό αφορά μόνο τη διακοπή της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ. Δηλαδή το μόνο που ζητά το ΣτΕ είναι να σταματήσει το «μαύρο» στις τηλεοράσεις.
  • Να συνεχίσει η μετάδοση εκπομπών από κάποιο (γενικά) «δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα» – με άλλα λόγια όχι απαραίτητα όλου του προγράμματος ως είχε και όχι απαραίτητα από την ΕΡΤ (ο «άλλος» δημόσιος φορέας θα μπορεί κάλλιστα να είναι η ΝΕΡΙΤ αν ο Σαμαράς μπορεί να την «φτιάξει» υποτυπωδώς μέσα σε 1-2 εικοσιτετράωρα)
Όλο αυτό είναι έτσι κι αλλιώς προσωρινό και ισχύει μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα, όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση (δηλαδή την απόφαση του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ)
Το ΣτΕ λοιπόν στηρίζει στην ουσία την απόφαση της κυβέρνησης τραβώντας λιγάκι το αφτί του Σαμαρά για να κάνει με λίγη μεγαλύτερη προσοχή τη δουλειά του… Με βάση την απόφαση του ΣτΕ τα άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορούν τις μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ παραμένουν απολύτως ενεργά!
***
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα πιο πάνω είναι ότι αποτέλεσε σοβαρό λάθος η αναστολή της απεργίας στα ΜΜΕ από την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία στο χώρο των Μίντια –το λεγόμενο «Διασωματειακό»– το μεσημέρι της Δευτέρας 17/06.
Η κατάληψη της ΕΡΤ και η απεργία της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και των άλλων σωματείων στο χώρο των ΜΜΕ μπόρεσε να συσπειρώσει μαζικά τον ελληνικό λαό και το κίνημα σε μια από τις πιο σημαντικές μάχες που έχει δώσει την τελευταία περίοδο. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά επισκέφθηκαν και στήριξαν το χώρο και των αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η αναστολή της απεργίας στα ΜΜΕ στην ουσία φρενάρει ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα εδώ και πολλούς μήνες.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με βάση ένα σκεπτικό ότι από τη στιγμή που πάει το θέμα στο ΣτΕ και στη συνάντηση των αρχηγών, σταματάμε την απεργία.
Είναι λογικό να στηρίζουν οι εργαζόμενοι τη δικαίωσή τους στα δικαστήρια ή στους Κουβέληδες και τους Βενιζέλους; Ούτε για αστείο! Το κίνημα πρέπει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Εξάλλου ήταν ο σκληρός αγώνας των απεργών και η μαζική συσπείρωση του κόσμου γύρω απ’ αυτόν που προκάλεσαν τις ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και που υποχρέωσαν το ΣτΕ να δώσει μια αμφιλεγόμενη απόφαση αντί της καθαρής υποστήριξης στον Σαμαρά.
Η απόφαση του Διασωματειακού δεν αναφέρεται σε σταμάτημα αλλά σε «αναστολή για τουλάχιστον 24 ώρες» της απεργίας. Όμως κι αυτό είναι λάθος. Τι σημαίνει «αναστολή»; Τα απεργιακά κινήματα δεν είναι βρύσες να τις ανοίγεις και να τις κλείνεις όποτε θέλεις. Είτε στηρίζεσαι στη δυναμική την οποία αναπτύσσουν για να δώσεις παραπέρα ώθηση στον αγώνα, είτε, αν δεν το κάνεις αυτό και αρχίσεις να βάζεις φρένα διαφόρων ειδών, τότε έχεις υπογράψει το κλείσιμο του αγώνα.
***
Είναι όμως γεγονός ότι πριν το οριστική «αναστολή» της η απεργία στα ΜΜΕ είχε εμφανίσει σημαντικές ρωγμές.
Το Διασωματειακό αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ 3ήμερη απεργία αλλά, στη συνέχεια, κάθε μέρα ξόδευε ατέλειωτες ώρες να… ξαναποφασίσει τη συνέχισή της για το επόμενο 24ωρο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της διαρκούς πίεσης των φιλοκυβερνητικών και φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστών που ζητούσαν το σταμάτημα της απεργίας.
Γιατί όμως η Αριστερά στο Διασωματειακό αποδέχτηκε αυτή την ατέλειωτη ομφαλοσκόπηση αντί να δώσει τη μάχη της αξιοποίησης των δεκάδων χιλιάδων που κάθε βράδυ κατάκλυζαν το χώρο της ΕΡΤ για να τους οργανώσει και να τους αξιοποιήσει, πχ στην περιφρούρηση της απεργίας; Λόγω της απουσίας μαζικών απεργιακών φρουρών το αποτέλεσμα ήταν να βγούνε τα κυριακάτικα φύλλα όλων των βασικών εχθρών της απεργίας (συγκροτήματα Λαμπράκη, Μπόμπολα, Αλαφούζου κλπ)!
Δυστυχώς η Αριστερά φάνηκε για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Το ΚΚΕ αφού σωστά κατάγγειλε ότι δεν γίνεται σοβαρή δουλειά στο επίπεδο της οργάνωσης της απεργίας και των απεργιακών φρουρών, έσπασε το ίδιο την απεργία(!) εκδίδοντας τον Ριζοσπάστη την Κυριακή που πέρασε (16/06)!! Κι εκτός από τον Ριζοσπάστη η Τυποεκδοτική τύπωσε και τον «Ελεύθερο Τύπο», τον «Επενδυτή» και τον «Γάβρο».
(Δείτε Εφημερίδα Συντακτών, Δευτέρα 17 Ιουνίου).
Την ίδια στιγμή, από την άλλη, τα περισσότερα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις για να σταματήσει η απεργία και να τυπωθεί η Αυγή την Κυριακή 16/06!
Κάτω από όλη αυτή την πίεση το Διασωματειακό αποφάσισε να επιτρέψει την έκδοση των φιλο-απεργιακών φύλλων για χτες Δευτέρα 17/06 – προχώρησε δηλαδή στο ουσιαστικό σταμάτημα της απεργίας. Λίγο μετά την ανέστειλε και επίσημα.
***
Τι μέλλει γενέσθαι; Το κίνημα ασφαλώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να στηρίζει τις ελπίδες του στη σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση, στον Βενιζέλο και τον Κουβέλη, για να δικαιωθεί. Γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Κάθε «αναστολή» δίνει το μήνυμα της υποχώρησης. Πρέπει να συνεχιστούν οι καταλήψεις τα κτιρίων της ΕΡΤ. Να συνεχιστεί η μαζική παρουσία του λαού στις καταλήψεις. Να κηρυχθεί νέα απεργία στα ΜΜΕ. Η Αριστερά να συνεχίσει την υποστήριξη του αγώνα με δηλωμένο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι συνδικαλιστές της Αριστεράς έχουν τη δυνατότητα έστω και στο παρά πέντε να πουν την αλήθεια: μόνο με συνέχιση του απεργιακού κινήματος μπορεί να ελπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε δικαίωση και η κοινωνία σε μια νίκη, ενάντια στο σκοτάδι που θέλει να επιβάλει ο Σαμαράς.
Και να προχωρήσουν σε ένα πλήρες σχέδιο απεργιακών κινητοποιήσεων. Να απαιτήσουν, ανοιχτά, δημόσια και αποφασιστικά, 48ωρη απεργία από τη ΓΣΕΕ. Να ετοιμάσουν σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης που να κρατάει 7 μέρες κι όχι 24ώρες. Να ετοιμάσουν μαζικές απεργιακές φρουρές. Και να προτείνουν σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ καταγγέλλοντας ονομαστικά τις τεράστιες σπατάλες, τους ψηλούς μισθούς, τους προσωπικούς σκηνοθέτες και όλη τη λαμογιά που χαρακτηρίζει τα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια, δηλαδή τους εκλεκτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να προτείνουν μια δημόσια τηλεόραση που να εκπροσωπεί, να ελέγχεται και γι’ αυτό το λόγο και να στηρίζεται μαχητικά από την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger