Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το «χαράτσι» της ΔΕΗ δοκιμάζει τους τρεις στο ποιος θα είναι ο ποιο πουλημένος....



Συνάντηση Στουρνάρα με Σαχινίδη, Χατζησωκράτη στις 20:30 προς αναζήτηση συμβιβασμού ενόψει τρόικας

Του Γιώργου Τερζή

Tο δικό της, εσωτερικό, αδιέξοδο θέλει να άρει η τρικομματική κυβέρνηση πριν επιχειρήσει να κλείσει τα μέτωπα με την τρόικα για την εκταμίευση των 2,8 + 6 δισ ευρώ της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε, πριν λίγο, τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε σύσκεψη στο υπουργείο, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ενόψει της σύσκεψης των κ. Α.Σαμαρα, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά και της άφιξης της τρόικας τα προσεχή 24ώρα. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Φ. Σαχινίδης και της ΔΗΜΑΡ ο κ. Δ. Χατζησωκράτης.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί ως κύριο ζήτημα, το ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ, δηλαδή η παράταση και για το τρέχον έτος του «χαρατσιού» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μαξίμου, μέσω δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχουν αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας για διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το τρέχον έτος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί μπορούν να ανταποκριθούν στη διαδικασία είσπραξης αυτού του φόρου ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ως προς τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών και την κατηγοριοποίηση των προς φορολόγηση ακινήτων.
Η ΔΗΜΑΡ αρνείται να υπερψηφίσει παράταση της είσπραξης του τέλος μέσω ΔΕΗ, ακόμη κι αν αυτό είναι μειωμένο, ενώ πηγές του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν πως σε περίπτωση αποστασιοποίησης της ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ θα αρνηθεί να αναλάβει μόνον του το βάρος του μέτρου. Δυσφορία εκφράζουν και γαλάζιοι βουλευτές, με αποτέλεσμα να θεωρείται επίφοβο το αποτέλεσμα μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας μέσω της οποίας θα πρέπει να εγκριθεί η παράταση του ΕΕΤΗΔΕ. Εναλλακτικό, αλλά μόνον προσωρινό μέτρο, είναι να υπάρξει παράταση μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία όμως θα πρέπει κι αυτή να έρθει στη Βουλή προς κύρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger