Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Με τις απειλές της για προληπτική πυρηνική επίθεση, η Βόρεια Κορέα θέλει να στείλει μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις

Με τις απειλές της για προληπτική πυρηνική επίθεση, η Βόρεια Κορέα θέλει να στείλει μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις
Οι τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Βόρειας Κορέας για την τρίτη πυρηνική της δοκιμή, στις 12 Φεβρουαρίου, προκάλεσαν τη μήνι της χώρας. Η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σεούλ και απείλησε να εξαπολύσει προληπτική πυρηνική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Χθες, ανακοίνωσε επίσης ότι ενεργοποιεί εκ νέου τη λειτουργία των πυρηνικών της εργοστασίων. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επισήμως, οι απειλές της Βόρειας Κορέας αποτελούν αντίποινα για τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Εθνη. Πολλοί ειδικοί, όμως, αποδίδουν αυτές τις απειλές στην προσπάθεια του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν να εδραιώσει την εξουσία του. Όπως επισήμανε στο CNN ο Τζάσπερ Κιμ, ειδικός για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, «χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό».

Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Όπως είπε ο καθηγητής Τζον Ντελούρι στο BBC, το μήνυμα είναι: «Δεν μπορείτε να μας νικήσετε, δεν θα φύγουμε από τη μέση, πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί μας».

Δεν λείπουν επίσης εκείνοι που θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να ανιχνεύσει τις διαθέσεις της νέας προέδρου της Νότιας Κορέας, της Παρκ Γκεούνγκ-χουε.

Εχει όμως η Βόρεια Κορέα τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις απειλές της; Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ασιατική χώρα διαθέτει 24 με 42 κιλά πλουτωνίου, μια ποσότητα αρκετή για να κατασκευαστούν τέσσερις με οκτώ πυρηνικές βόμβες ανάλογες μ'εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιστεύουν όμως επίσης ότι η χώρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να τοποθετηθεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζέφρι Λιούις, του James Martin Center, πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει τον στόχο της. Όπως εξηγεί στην Ελ Παϊς, «είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει μια πυρηνική κεφαλή που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά και μπορεί να είναι ακόμη υπερβολικά βαρειά για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, είναι όμως καλύτερη από αυτή που διέθεταν πριν από δύο χρόνια».

Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ούτε σύστημα καθοδήγησης πυραύλων ώστε να μπορέσει να πλήξει με ακρίβεια έναν αμερικανικό στόχο. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει όμως ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει τη Νότια Κορέα και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως τους 40.000 στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία.

Μέχρι πού θα φτάσει λοιπόν το καθεστώς; Οι διαπραγματεύσεις για τη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος έχουν ανασταλεί από το 2009 και η Πιονγκγιάνγκ δεν δείχνει καμιά διάθεση να τις επαναλάβει. Από την άλλη πλευρά, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κορεατική χερσόνησο, αφού στις 27 Ιουλίου συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής που έθεσε τέλος στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς όπως ο Χου Μουν-γιουνγκ, από το Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ενοποίηση, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα επιχειρήσει να «ανταλλάξει» την ανακωχή με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι Νοτιοκορεάτες είναι εξοικειωμένοι με τις προκλήσεις του βόρειου γείτονά τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει ανησυχία. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Σεούλ έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτές τις απειλές και ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια επίθεση. Από την άλλη πλευρά, βεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει στρατιωτική κινητοποίηση ή κίνηση δυνάμεων στον Βορρά.

Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Πιονγκγιάνγκ σε μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αυτοκτονία. Δεν αποκλείουν όμως κάποιες αψιμαχίες ή επεισόδια ανάλογα με τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόνγκ, τον Νοέμβριο του 2010, όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ή τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Ο λόγος που εκφώνησε την περασμένη Κυριακή ο Κιμ Γιονγκ-ουν σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων μοιάζει να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η πυρηνική μας δύναμη αποτελεί ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό στοιχείο και μια εγγύηση για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε. «Η ειρήνη, η ευημερία και η ευτυχία του λαού μπορούν να υπάρχουν μόνο στη βάση μιας ισχυρής πυρηνικής δύναμης».

Πηγή: El PaisNews Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger