Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Την Κυριακή συνάντηση Σαμαρά - τρόικας Ανοιχτή η σύγκρουση Στουρνάρα - Μανιτάκη

Προβληματισμός στο Μαξίμου
της Βίκυς Σαμαρά

Προβληματισμό δημιουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου η ανοιχτή πλέον σύγκρουση των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μία ημέρα πριν τη συνάντηση των Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης όλων των ανοιχτών θεμάτων.
Σαμαράς και Μανιτάκης. Φωτογραφία: ICON PRESS Σαμαράς και Μανιτάκης. Φωτογραφία: ICON PRESS Αυτό, καθώς ενδεχόμενη εμπλοκή σε ένα από τα ανοιχτά μέτωπα όπως τη μείωση του δημοσίου ή την υστέρηση των εσόδων θα σημάνει εμπλοκή και στο θέμα του "βαφτισμένου" και μειωμένου για το 2013 χαρατσιού, της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και των "κόκκινων δανείων" (θέματα που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να λυθούν άμεσα και ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα), αλλά και θα έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Μετά τη διαρροή της ΔΗΜΑΡ ότι ο κ.Σαμαράς διαβεβαίωσε  το Φώτη Κουβέλη σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι δεν τίθεται θέμα για τον κ.Μανιτάκη, και ότι το σχέδιο Μανιτάκη για το δημόσιο παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, δε σχολίαζαν όμως κατά την πάγια τακτική του Μεγάρου Μαξίμου το περιεχόμενο της.
Την ίδια στιγμή υποστήριζαν ότι οι διαρροές του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομικών πως εκείνος είναι που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν την έννοια του "αδειάσματος" του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος θα συναντηθεί ενδεχομένως σήμερα με τον κ.Κουβέλη. 
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν, ως προς  το ερώτημα ποια θα είναι η στάση του κ.Σαμαρά εφόσον κατά την αυριανή συνάντηση η τρόικα επιμείνει στο αίτημα για άμεσες απολύσεις, ότι "δε διαφωνεί κανείς πως οι επίορκοι πρέπει να φύγουν άμεσα και όχι σε διάστημα δύο- τριών ετών", αναφερόμενοι σε "βελτιώσεις στο σχέδιο Μανιτάκη" .
Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούσαν πως από τη δεξαμενή των επιόρκων, των κοπανατζήδων και των διορισθέντων με πλαστά πιστοποιητικά μπορεί να εντοπισθούν έως και 5.000 υποψήφιοι  προς αποχώρηση. 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα. Φωτογραφία: REUTERS/Yorgos Karahalis Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα. Φωτογραφία: REUTERS/Yorgos Karahalis Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο στις 11 το πρωί σε μία κίνηση που συνιστά προσωπική παρέμβαση, τη στιγμή  που οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, και για την ακρίβεια κινούνται πάνω σε λεπτό πάγο.
Χθες ο κ.Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και στενούς του συνεργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger