Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σποράδες Εκμίσθωση παραλιών για ένα χρόνο


Εκμίσθωση παραλιών για ένα χρόνοΕντονο προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στους επικεφαλής των περιφερειακών και δη των νησιωτικών Δήμων, οι πληροφορίες που αφορούν την νέα κοινή υπουργική απόφαση η οποία προωθείται και προβλέπει την παραχώρηση των παραλιών προς εκμετάλλευση από ιδιώτες, για ένα μόνο χρόνο, έναντι των τεσσάρων που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης διερωτάται «ποιος επενδυτής θα επιχειρήσει να επενδύσει σε μια παραλία, η οποία παραχωρείται για ένα μόνο χρόνο. Ποιος επενδυτής, προσθέτει ο ίδιος, θα αγοράσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να μπορέσει να επενδύσει στην παραλία, για τόσο μικρό χρονικό διάστημα».
Η νέα κοινή υπουργική απόφαση, που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, αντίστοιχα, οδεύει προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ο Δήμαρχος Σκιάθου διατυπώνει την έντονη ανησυχία του, κάνοντας λόγο για «πλήγμα στο τουριστικό προϊόν, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, όπως οι παραλίες, τα τουριστικά καταλύματα, τα ξενοδοχεία κλπ» ενώ όπως τονίζει παράλληλα «μας οδηγούν σε μια διαδρομή χωρίς επιστροφή».
Συγκεκριμένα, και με βάση το σκεπτικό των προηγούμενων ετών για την ορθή διαχείριση των παραλιών «και για να αποκομίσουμε τα ανάλογα οφέλη για το δημόσιο, και για το Δήμο και για το κράτος, γιατί το 20% των εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών αποδίδεται στο κράτος, αυτή την στιγμή έχουμε προϋπολογίσει ποσά τα οποία θα απευθύνονταν σε κάποιο σοβαρό επενδυτή, προκειμένου να συμμετέχει στις δημοπρασίες, εκτός από τους όμορους. Με τον τρόπο που έχουν δρομολογήσει οι άνωθεν κρατούντες τις καταστάσεις, ποιος θα θελήσει να επενδύσει πλέον στο νησί» επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός εντείνονται στον Δήμο Σκιάθου, δεδομένου ότι δημοπρατούνται όλες οι παραλίες του νησιού, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη σε καιρούς χαλεπούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις, αντίστοιχα, του Δήμου προς τρίτους. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκιάθου κάνει λόγο για «υποβάθμιση και μαρασμό του τουριστικού προϊόντος που λέγεται παραλία» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που παραμένει ζωντανή, αλλά δυστυχώς, τονίζει, η πολυπόθητη αναβάθμιση δεν επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επικύρωση της ΚΥΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του διμήνου Μάϊος-Ιούνιος, η δεύτερη δημοπρασία των παραλιών, γεγονός που συνεπάγεται εκμίσθωση των παραλιών για διάστημα 3-4 μηνών. «Είναι πολύ λυπηρό το συγκεκριμένο γεγονός, διότι η δημοπράτηση των παραλιών είναι τα μόνα έσοδα που έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι Δήμοι, μέσω των κοινόχρηστων χώρων. Όλες οι άλλες κρατικές παροχές έχουν περικοπεί προς τους περιφερειακούς Δήμους και δυστυχώς, οι αποφάσεις που παίρνονται, δεν βοηθούν την πολυπόθητη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την οικονομική ανάκαμψη» καταλήγει ο κ. Πλωμαρίτης.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger