Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κίνδυνος ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο

Προειδοποιήσεις Μόσχας-Πεκίνου

Σε θέση μάχης η Β.Κορέα - Υπερπτήσεις Στελθ των ΗΠΑ
Κορυφώνεται η ένταση στη χερσόνησο της Κορέας καθώς μετά την πραγματοποίηση υπερπτήσεων από αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Στέλθ πάνω από την Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα έχει θέσει σε ετοιμότητα τους πυραύλους της στοχεύοντας αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό. Κίνα και Ρωσία προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
Ο πρόεδρος  Κιμ Γιονγκ-Ουν με την στρατιωτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας Ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν με την στρατιωτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας  

Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για "κοινές προσπάθειες" με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά τις προετοιμασίες για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εδαφών που διέταξε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν.
 
"Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι ”η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο είναι κοινό συμφέρον."
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φύγει εκτός ελέγχου η κρίση.  Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των αμερικανικών υπερπτήσεων ο Λαβρόφ είπε πως ανησυχεί για το γεγονός ότι πέρα από την “επαρκή συλλογική δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναλαμβάνεται μονομερής δραστηριότητα γύρω στην Βόρεια Κορέα, που οδηγεί σε αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας.”
 
Η Βόρεια Κορέα έχει θέσει τις πυραυλικές της μονάδες σε ετοιμότητα, στοχεύοντας αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα και στον Ειρηνικό.
 
Ο βορειοκορέατης ηγέτης  Κιμ Γιονγκ-Ουν προήδρευσε έκτακτης επιχειρησιακής σύσκεψης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του Βορειοκορεατικού Στρατού στην Πιονγιάνγκ.
 
Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα μπορούν να επιλύσουν διαφορές τους μόνο με “εμπλοκή (“physical means") .
 
Προηγουμένως, σε μια σπάνια επίδειξη ισχύος, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις με δύο βομβαρδιστικά  B-2 Spirit,  τύπου Στελθ, που έχουν την ικανότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές . 
 
Ο αμερικανικός στρατός, λέει πως η επιχείρηση που γίνεται για πρώτη φορά, είχε στόχο να δείξει πως η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να επιφέρει πλήγματα ακριβείας σε μακρά ακτίνα δράσης “με ταχύτητα και  κατά βούληση”.
 
Από τις αρχές του μήνα οπότε η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν στρατιωτικές ασκήσεις, η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές κατά των δυο συμμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger