Ο Ν. Κολιός στο ΑΤ Πολυκάστρου
Συνεχίζει την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ ο επιχειρηματίας ΚΟΛΙΟΣ, ιδιοκτήτης της ΑΓΝΟ και της ΚΟΛΙΟΣ, κρυπτόμενος πίσω από μια ανακοίνωση, δήθεν, των εργαζομένων της ΚΟΛΙΟΣ, η οποία όμως είναι ίδια με ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης της ΑΓΝΟ.
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «απρόκλητη επίθεση με στόχο τη δυσφήμιση και κατασυκοφάντηση της εταιρείας που εργαζόμαστε και της διοίκησής της» από «μισθοφόρους του ΠΑΜΕ», οι οποίοι «ήρθαν για να δημιουργήσουν προβλήματα και να δυσφημίσουν τη βιομηχανία με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον κλάδο». «Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε πολλά χρόνια στην επιχείρηση, γνωρίζουμε από κοντά τον αγώνα του κ. Νίκου Κολιού να υλοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια το όραμα του εκσυγχρονισμού της τυροκομίας στην Ελλάδα» και συμπληρώνουν: «Εμείς οι εργαζόμενοι της ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον αγώνα που δίνεται, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την ανάπτυξη της επιχείρησης, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ύφεσης, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».

Απάντηση δίνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της:
«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΙΟΥ
(ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ)
Το σύστημα της εργοδοσίας, καλυμμένο πίσω από τη στήριξη κυβέρνησης και ΜΜΕ, εντείνει την επίθεσή του, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και προσπαθώντας να δείξει ότι έχει λαϊκό έρεισμα.
Ο Κολιός (κοινός ιδιοκτήτης των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ΑΓΝΟ και ΚΟΛΙΟΣ) ζήλεψε τη δόξα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ELDORADO των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Κατά τα πρότυπα του κατάπτυστου ένθετου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε κυριακάτικη εφημερίδα που παρουσίασε την επένδυσή της σαν λαϊκή απαίτηση, ο ίδιος ο Κολιός ΕΓΡΑΨΕ μια ανακοίνωση κατά του ΠΑΜΕ και των στελεχών του και την παρουσίασε στα Μέσα Ενημέρωσης σαν δήθεν "ανακοίνωση των εργαζόμενων στην ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, στο Πολύκαστρο Κιλκίς".
Μόνο που έκανε το λάθος να αντιγράψει ουσιαστικά ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησής του ΑΓΝΟ, μόλις μια μέρα πριν.
Επειδή αλήθεια και Κολιός δεν συμβιβάζονται, να ποια είναι η πραγματικότητα.
Ο Κολιός, έχοντας ένα επιχειρηματικό "περίπτερο" (όπως είχε χαρακτηριστεί από πολλά έντυπα που καμιά σχέση δεν έχουν με το ΠΑΜΕ), εξαγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την κατά πολύ μεγαλύτερη, συνεταιριστική ΑΓΝΟ από την Αγροτική Τράπεζα. Τότε το σύνθημα που κυριάρχησε στον αγώνα των εργαζομένων αναφερόταν σε κάποιον "μπατζανάκη" που τότε φερόταν σαν πολιτική πλάτη του Κολιού και σήμερα είναι στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μερικά χρόνια μετά, αποδείχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν η σωτηρία, αλλά η καταστροφή της ΑΓΝΟ. Η εταιρεία μεθοδευμένα οδηγείται στην πτώχευση (ήδη κατέθεσε αίτηση για ένταξή της στο προ-πτωχευτικό στάδιο του άρθρου 99) σε όφελος της μητρικής εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ. Η ΑΓΝΟ δεν δούλευε για τον εαυτό της, αλλά για την ΚΟΛΙΟΣ.
Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ το κλείνει ο ίδιος ο Κολιός με βάση τα επιχειρηματικά του σχέδια. Έχει εξαφανιστεί απ’ αυτό, κατεβάζει διακόπτες, δεν κάνει αναγκαίες προμήθειες πρώτων υλών, πολύ πριν την απεργία των εργαζόμενων.
Βέβαια, κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να παραδεχθεί ότι ο ίδιος κλείνει την επιχείρησή του (υπάρχει και το αδίκημα της δόλιας χρεοκοπίας). Του φταίνε οι εργαζόμενοι που – άκουσον, άκουσον - είχαν την προκλητική απαίτηση να πληρωθούν για τη δουλειά τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους που έχουν να δουν μεροκάματο στο σπίτι εδώ και 4-5 μήνες. Του φταίει το ΠΑΜΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες των εργαζόμενων και είναι καρφί στο μάτι των εργοδοτών.
Τα ίδια έλεγε και ο Μάνεσης στη "Χαλυβουργία", αλλά λίγο μετά το σταμάτημα της απεργίας εκεί, με την "συμβολή" των ΜΑΤ, του νόμου και της τάξης του Σαμαρά, ο ίδιος σταμάτησε την παραγωγή.
Οι απεργίες δεν γίνονται από τους μισθοφόρους του ΠΑΜΕ. Γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους που δεν έχουν άλλο δρόμο και αφού έκαναν υπομονή για πολλούς μήνες.
Κανένας εργαζόμενος δεν εμποδίστηκε να πάει στη δουλειά του, στο εργοστάσιο της ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο Κιλκίς (αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την ίδια την δήθεν ανακοίνωση των "εργαζομένων» αλλά και από την παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης που κάλεσε ο Κολιός). Το μόνο που έγινε ήταν να κληθεί η αστυνομία να συλλάβει τον Ν. Κολιό καθώς εκκρεμούσαν εναντίον του μηνύσεις εργαζόμενων για μη καταβολή δεδουλευμένων. Οδηγήθηκε με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα (γιατί αλήθεια, αφού το αδίκημα είναι αυτόφωρο).
Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι στην ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο εργάζονται εργαζόμενοι διαφορετικοί από τους εργαζόμενους στο ΑΓΝΟ, που δοξολογούν τον εργοδότη τους γιατί τους στερεί ακόμα και τα πιο αναγκαία για να ζήσουν. Γιατί τους κόβει μισθούς, δεν τους πληρώνει κι αυτούς εδώ και πολλούς μήνες και απολύει όποιον έχει το θράσος να ζητήσει έστω 200 ευρώ από τα δεδουλευμένα του για να ζήσει την οικογένεια του, και μάλιστα χωρίς καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης όπως προβλέπει ο νόμος.
Η τρομοκρατία του Κολιού βασιλεύει μέσα στο εργασιακό Νταχάου του Πολυκάστρου που χτίστηκε με λεφτά του λαού, από κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές (που σήμερα όλοι πληρώνουμε σαν χρέος της χώρας, με φόρους και χαράτσια).
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να ζήσουν και να μην πλουτίζει άλλο ο κάθε Κολιός στην πλάτη τους:
Να πληρωθούν τη δουλειά τους, να μη μειωθούν οι μισθοί τους (που ποτέ δεν πήραν κανονικά), να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες.
Κι αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, το εργοστάσιο να περάσει στο κράτος (χωρίς καμιά αποζημίωση για τον Κολιό) για να δουν άσπρη μέρα εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι και καταναλωτές.
Βέβαια, μ’ αυτές τις κυβερνήσεις, με το κράτος και την οικονομία των κάθε είδους Κολιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πάει να πνίξει την Ελλάδα με εισαγωγές ξένου γάλακτος μακράς διάρκειας, καταστρέφοντας παραγωγικές δομές και κτηνοτροφία, αυτά δεν γίνονται.
Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Το ΠΑΜΕ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους».