Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Υποβαθμίζουν και συγκαλύπτουν


Small_img_18913
Και ξαφνικά, την ώρα που το προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» ταξίδευε από το τυπογραφείο προς το πρακτορείο διανομής, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε το πρώτο –από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας– δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε και το ποσοστό της νοθείας. Σε τι ποσοστό, δηλαδή, ήταν το αλογίσιο κρέας στα προϊόντα που χαρακτηρίζονταν ως βοδινά (πλέον έχουν βρεθεί ακόμα και… κοτομπουκιές με αλογίσιο κρέας). Το ίδιο έκανε και στο επόμενο δελτίο, που εξέδωσε την Τρίτη 26/3.

Μην βιαστείτε να μιλήσετε για θετική εξέλιξη. Ο ΔΗΜΑΡίτης πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Τσιάλτας, που έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της υποβάθμισης και της συγκάλυψης ενός σκανδάλου που δεν είναι μόνο σκάνδαλο απάτης, αλλά και σκάνδαλο υγείας, αναγκάστηκε να δώσει και τα ποσοστά της νοθείας με αλογίσιο κρέας, μετά από «βομβαρδισμό» τριών εβδομάδων, που έγινε από μας και γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Διαδίκτυο. Το έκανε σε μια χρονική στιγμή που άρχισε ν’ ασχολείται και ο αστικός Τύπος (επιφανειακά και χωρίς καμιά έρευνα και τεκμηρίωση, όπως πάντα), μετά από καταγγελίες για εργολάβο του Δήμου Θεσσαλονίκης που πιάστηκε με νοθευμένα μπιφτέκια, υπόθεση για την οποία υπήρξε αναγκαστικά και εισαγγελική παρέμβαση. Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα και προκειμένου να αυτοπροστατευθεί, ο Γ. Τσιάλτας άρχισε να ανακοινώνει τα ποσοστά της νοθείας. Εκανε και τον κουτοπόνηρο υπολογισμό, ότι πλέον ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα για τη νοθεία με αλογίσιο κρέας σε μια σειρά προϊόντα που του τα πουλούσαν σαν βοδινά, οπότε μάλλον δε θ’ ασχοληθεί με τα ποσοστά, δεδομένου ότι δεν έχει καλή ενημέρωση για τη φαινυλοβουταζόνη και την επικινδυνότητά της.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ υψώνει ασπίδα προστασίας γύρω από τις ελληνικές εταιρίες που πιάστηκαν με μικρή ή μεγάλη νοθεία με αλογίσιο κρέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μολονότι έχουν βρεθεί θετικά σε αλογίσιο κρέας και μάλιστα με τεράστια ποσοστά νοθείας σε ορισμένες περιπτώσεις, δεκάδες προϊόντα ελληνικής παρασκευής, ο ΕΦΕΤ έχει στείλει στο RASFF (ευρωπαϊκό σύστημα άμεσης προειδοποίησης) σήματα μόνο για πέντε προϊόντα εισαγωγής (τρία ρουμάνικα, ένα λετονικό και ένα γαλλικό). Κανένα για ελληνική εταιρία. Ετσι, δημιουργείται η ψεύτικη εικόνα πως στην ελληνική παραγωγή δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει μόνο με προϊόντα εισαγωγής.

Ο ΕΦΕΤ κάνει επίσης πλάτες στους καπιταλιστές που ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν. Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Τυχαίο είναι ότι το αλογίσιο κρέας βρίσκεται μόνο σε κιμάδες και αλλαντικά; Εκεί μόνο μπορούν να το χώσουν ανακατεμένο με βοδινό, χοιρινό, ακόμα και κρέας κοτόπουλου!
Αυτοί δεν αγοράζουν κιμά από τους εμπόρους, μπάλες κρέατος αγοράζουν και όλοι ξέρουν καλά τι κάνουν. Αντί να τους ξεμπροστιάσει ο ΕΦΕΤ και να σφραγίσει εργοστάσια και αποθήκες, αντί να καταγγείλουν τις συμβάσεις τροφοδοσίας οι κρατικοί οργανισμοί, σφυρίζουν αδιάφορα.

Τέλος, ο Γ. Τσιάλτας κάνει παιχνίδι με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαφημίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σε κανένα δείγμα φαινυλοβουταζόνη. Καλά θα κάνει ο ΕΦΕΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα δεδομένα των αναλύσεων του ΓΧΚ, για να μπορούμε να τις ψάξουμε μόνοι μας, και όχι να εκδίδει καθησυχαστικές ανακοινώσεις. Προς το παρόν δεν λέμε τίποτ’ άλλο. Να ξέρει, όμως, ο Γ. Τσιάλτας ότι και σ’ αυτό το επίπεδο θα ψάξουμε το θέμα μέχρι το τέλος και θ’ αναγκαστεί και τις εκθέσεις του ΓΧΚ να δώσει στη δημοσιότητα, όπως έκανε και με τα ποσοστά της νοθείας που πριν τα έκρυβε.

Προκαλούν κιόλας!

Με μια προκλητική ανακοίνωση, ο όμιλος Φουρλή που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη σουδική ΙΚΕΑ, ισχυρίζεται πως «μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τον ΕΦΕΤ στο προϊόν κεφτεδάκια διαπιστώθηκε ότι όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά σε ίχνη κρέατος αλόγου και ασφαλή για κατανάλωση».

Μιλάμε για πρόκληση, γιατί στην ιστοσελίδα του RASFF εξακολουθεί στην πρώτη σελίδα να φιγουράρει η προειδοποίηση υπ’ αριθμόν 2013.0245, με τελευταία ενημέρωση στις 27 Μάρτη (μια μέρα πριν την προκλητική ανακοίνωση της ΙΚΕΑ δηλαδή). Στις λεπτομέρειες αυτής της ανακοίνωσης διαβάζουμε ότι τα κατεψυγμένα σουηδικά κεφτεδάκια, που πιάστηκαν στην Τσεχία και στα οποία ανιχνεύτηκε κρέας αλόγου σε ποσοστά από 60% μέχρι 90%,  διενεμήθηκαν στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

Επειδή, λοιπόν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, κεφτεδάκια με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε αλογίσιο κρέας διανεμήθηκαν και στην Ελλάδα, τρία τινά μπορούν να συμβαίνουν. ‘Η η ΙΚΕΑ τα είχε πουλήσει όλα (πράγμα μάλλον απίθανο) ή η εταιρία πρόλαβε και έκρυψε από τον ΕΦΕΤ τις συγκεκριμένες παρτίδες (πράγμα καθόλου απίθανο, δεδομένου ότι ο ΕΦΕΤ πήγε και πήρε δείγματα αφότου η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τα κεφτεδάκια) ή υπήρξε συμπαιγνία ΕΦΕΤ και εταιρίας.

Εμείς δε θα κάνουμε τους ντετέκτιβ. Εχουμε δύο δεδομένα. Πρώτο, ότι τα κεφτεδάκια δεν παρασκευάζονταν στην Ελλάδα, αλλά παρασκευάζονταν και καταψύχονταν στη σουηδική μητρική και από εκεί διανέμονταν σε όλη την Ευρώπη. Δεύτερο, ότι σε παρτίδα που πιάστηκε στην Τσεχία βρέθηκε τόσο μεγάλη νοθεία με αλογίσιο κρέας. Απαντήσεις δεν περιμένουμε να δώσει η εταιρία που κοιτάζει να παραμυθιάσει τον κόσμο για να ξανακαθήσει στα τραπέζια των μαγαζιών της, αλλά από τον ΕΦΕΤ (ρητορικά το λέμε, όπως καταλαβαίνετε).

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 30 ΜΑΡΤΗ
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger