Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Βόλος : Ενημέρωση από τη κατάσταση στη Βιομηχανική Ζώνη

Mαγνησία: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΗΜΩΣΗ
Παραθέτουμε μια μικρή εικόνα της κατάστασης στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου κι αμέσως μετά τη τελική απόφαση της Artenius για το λουκέτο στο εργοστάσιο στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου.
Παρά τις υποσχέσεις περί ανάκαμψης και ότι η ύφεση έπιασε πάτο, όπως δήλωσε ο Σαμαράς, τα μηνύματα τον διαψεύδουν.
  • Από 1η Μάρτη η χαλυβουργία SOVEL, θυγατρική της ΣΙΔΕΝΟΡ, συμφερόντων Στασινόπουλου που εδρεύει στον Αλμυρό Μαγνησίας έθεσε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα το προσωπικό της.
  • Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, συμφερόντων Μάνεση, στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, ζήτησε επέκταση για επιπλέον 2 μήνες της συμφωνίας που είχε συνάψει για το προηγούμενο 4μηνο με το εργοστασιακό σωματείο που προέβλεπε μείωση των μισθών κατά 18%. Η εργοδοσία που έχει κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου επικαλείται αυξήσεις στο κόστος παραγωγής λόγω του πρόσθετους κόστους που προκύπτει από τις αυξήσεις της ΔΕΗ στο βιομηχανικό ρεύμα.
  • Η εταιρεία ARTENIUS-VPI, στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, ισπανικών συμφερόντων και των Ελληνικών πετρελαίων, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ρητίνης (PET ) συσκευασιών τροφίμων και μπουκαλιών εμφιάλωσης πόσιμων υγρών, μετά τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων κατά 30% περίπου μέσω περικοπής επιδομάτων και διατακτικών, αναμένει την απόφαση των μετόχων της εταιρείας για το πότε θα βάλει λουκέτο.
  • Η εταιρεία ΒΙΣ που εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, παραγωγής χαρτοκιβωτίων συσκευασίας και που για μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστερούσε πληρωμές στο εργατικό προσωπικό, ζήτησε από το σωματείο εκ περιτροπής εργασία.
  • Η εταιρεία αμαξωμάτων ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ, στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, συνεχίζει να έχει το προσωπικό απλήρωτο για 6 μήνες περίπου, ενώ σε καθεστώς μερικών πληρωμών προς τους εργαζόμενους βρίσκονται δεκάδες μικρότερες βιοτεχνικές επιχειρήσεις μεταλλικών κατασκευών που βρίσκονται συνδεδεμένες με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ ορισμένες από αυτές ήδη ενημερώνουν τους εργαζόμενους για μεγαλύτερες δυσκολίες στις πληρωμές και απολύσεις.
  • Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, στην Αγριά Βόλου, με σβηστές τις περισσότερες υψικάμινους, προχώρησε σε περικοπή όλων των θεσμοθετημένων πρόσθετων παροχών ενώ το σωματείο κατεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα για διαβούλευση στην έδρα της εταιρείας στην Αθήνα.
  • Προβληματισμός επικρατεί στους εργαζόμενους της COCA-COLA στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του προσωπικού στην αντίστοιχη μονάδα στη Θεσ/νίκη και τη πολιτική της εργαλαβοποίησης των δραστηριοτήτων της που θα δημιουργήσουν μείωση του εργατικού κόστους και κατάρρευση των μισθών όσων εργαζομένων επιλέξουν την εργολαβοποίηση.
http://ergatis.wordpress.com/2013/03/16/artenius-vpi-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9-100-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger