Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ιταλία - Ινδία: Τεταμένες οι σχέσεις των δυο χωρών

Οι δυο Ιταλοί πεζοναύτες (φωτό αρχείου AP)
Η Ιταλία συνέστησε προσοχή στους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ινδία, ύστερα από την απόφαση της Ρώμης να μην εκδώσει στην Ινδία δύο Ιταλούς πεζοναύτες που κατηγορούνται για το φόνο δύο Ινδών ψαράδων, πέρυσι κοντά στο ινδικό κρατίδιο Κεράλα.
Η προειδοποίηση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και συνιστά στους Ιταλούς να «είναι σε εγρήγορση και προσεκτικοί και να μείνουν μακριά από δημόσιους χώρους», ειδικά στην Κεράλα, έναν από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι οι δύο Ιταλοί πεζοναύτες, οι οποίοι δικάζονται στην Ινδία για ανθρωποκτονία, δεν θα επιστρέψουν στη χώρα αυτή.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στο Νέο Δελχί που απαγόρευσε στον Ιταλό πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα.

Οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι φρουρούσαν ένα ιταλικό πλοίο από τις επιθέσεις πειρατών, κατηγορούνται διότι την περασμένη χρονιά πυροβόλησαν δύο Ινδούς ψαράδες. Συνελήφθησαν και έμειναν κρατούμενοι στην Ινδία έως την έναρξη της δίκης τους. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα επιτράπηκε στους πεζοναύτες να επιστρέψουν στην Ιταλία για να ψηφίσουν στις εκλογές, αλλά και να συναντήσουν τις οικογένειές τους.
Το γεγονός προκάλεσε οργή στην Ινδία και σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Ιταλοί πεζοναύτες μετέβησαν στη χώρα τους με άδεια και τα Χριστούγεννα, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ινδία.
Η Ιταλία επιμένει ότι δεν θα εκδώσει τους στρατιωτικούς, διότι η Ινδία, ξεκινώντας τη δίκη εναντίον τους, παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ιταλία υποστηρίζει ότι η Ινδία δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους δικάσει καθώς το συμβάν σημειώθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger