Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κακοκαιρία από το απόγευμα και αύριο

Πολλή βροχή έπεσε στο Βόλο το φετινό Φεβρουάριο, καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος στην τριακονταετία
Πολλή βροχή έπεσε στο Βόλο το φετινό Φεβρουάριο, καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος στην τριακονταετία
Κακοκαιρία αναμένεται από τις απογευματινές ώρες σήμερα και αύριο στη Μαγνησία με βροχές, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. Πολλή βροχή έπεσε το Φεβρουάριο στο Βόλο, καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος στην τριακονταετία 1983-2013… Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό του Μαρτίου διίστανται, με τους περισσότερους πάντως να προβλέπουν ανοιξιάτικες συνθήκες πρόωρα.
Σήμερα, αν και η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά, σταδιακά θα συννεφιάσει και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και θα χιονίσει αρχικά στα ορεινά της Μακεδονίας, και από το βράδυ σε όλα τα ορεινά και στα χιονοδρομικά κέντρα της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας, που μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή θα ενταθούν πολύ σε συνδυασμό και με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους 7-8 μποφόρ. Στα πεδινά της Μαγνησίας η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα από 7 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 800 περίπου μέτρα. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι κυρίως στο Πήλιο, αλλά θα κοπάσουν από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και στις κορυφές του Πηλίου το θερμόμετρο θα δείξει αύριο γύρω στους -4 βαθμούς το μεσημέρι.
Αύριο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα πεδινά δεν προβλέπεται να κυμανθούν πάνω από 10-12 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται και θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι.
Η θερμοκρασία σε άνοδο με μέγιστες τιμές τους 14 βαθμούς.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, «βελτιωμένες θα είναι οι καιρικές συνθήκες για τους αγρότες την ερχόμενη εβδομάδα, αφού περιορίζονται οι βροχές και ως εκ τούτου θα μπορέσουν σιγά-σιγά να ασχοληθούν με τα χωράφια τους.
Οι υψηλότερες γενικά θερμοκρασίες, οι βοριάδες που θα κάνουν την παρουσία τους από αύριο Κυριακή και οι βροχές που αναμένονται σήμερα και ίσως κάποιες λιγότερες στο μέσο της εβδομάδας, θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα στεγνώσει η λάσπη που είναι το βασικό εμπόδιο αυτή την περίοδο.
Από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ο καιρός γενικά θα είναι καλός,  με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ασθενείς βοριάδες και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται σε επίπεδα σχετικά υψηλότερα για την εποχή που διανύουμε».
Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν πολύ βροχερός, αλλά και ζεστός για την περιοχή του Βόλου. Το συνολικό ύψος βροχής μετρήθηκε στα 119,6 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος είναι 35,4 χιλιοστά… Το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από το 0, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί Κελσίου…

Ο καιρός του Μαρτίου
Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τον καιρό του Μαρτίου ο κ. Τακούδης δηλώνει ότι δεν φαίνεται τελικά να κατεβαίνει ψύχος από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς το διάστημα από 9 μέχρι 12 του μήνα το ψύχος θα μετακινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, καθώς και τη βόρεια Ιταλία. Ο κ. Τακούδης προβλέπει ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα θα επηρεαστεί η περιοχή μας από δύο διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την Κεντρική Μεσόγειο, που θα φέρουν νοτιάδες και πολλές βροχές.
Άλλοι ωστόσο μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα έρθει ψύχος και στη χώρα μας από τα μέσα του μήνα και μετά, που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα κεντρικά όχι μόνον στα ορεινά.
Όπως σημειώνουν, ο καιρός μέσα στο Μάρτιο, μπορεί να παρουσιάσει στη χώρα μας σημαντικές εναλλαγές μεταξύ πτώσης και ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και μεταξύ κακοκαιριών και καλοκαιρίας. Παλαιότερες χρονιές μέσα στο μήνα Μάρτιο, έχουν παρατηρηθεί αρκετές ψυχρές εισβολές, αλλά και χιόνια, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και θερμές εισβολές, με πολλές καταιγίδες ή ακόμα και χωρίς φαινόμενα. Στο πρώτο ενδεχόμενο ο Μάρτης ονομάζεται γδάρτης, ενώ στο δεύτερο κακός παλουκοκαύτης. Τα προγνωστικά στοιχεία, δείχνουν ένα Μάρτιο, ο οποίος φαίνεται να κυλάει στο πρώτο του μισό με πραγματικά ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και λίγα φαινόμενα αστάθειας. Πάντως το δεύτερο μισό του Μαρτίου, ενδέχεται να κυλήσει με όχι και τόσο ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, αλλά με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετές βροχές, αλλά και κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger