Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΜΑΜΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΛΟΙ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Κατά της πώλησης του λιμανιού
Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώνονται από κατοίκους της Σκιάθου σε σχέση με την προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και εκφράζονται φόβοι ότι «θα προκαλέσει σοβαρότατη αφαίμαξη στην οικονομία του νησιού». Οι προβληματισμοί διατυπώθηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος Σκιαθιτών «Οι Δύο Αλέξανδροι», με θέμα  «τι σχεδιάζεται για το λιμάνι της Σκιάθου». Ομιλητές ήταν ο ερευνητής, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών Χρήστος Τζιαβός και η επιχειρηματίας Δέσποινα Συμιακάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θέμα της μαρίνας και στις προτάσεις για επέκταση του λιμανιού.
            Η εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε ανοικτή συζήτηση, ενημέρωσε, προβλημάτισε, ευαισθητοποίησε και κατέδειξε τις επιπτώσεις που θα έχει για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, η σχεδιαζόμενη πώληση του λιμανιού. Ήταν μια πρώτη προσέγγιση σ’ ένα θέμα που αφορά τη ζωή των κατοίκων για πολλές γενιές και ανέδειξε το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου. «Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το ενδιαφέρον των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων για τον τόπο τους, οι οποίοι άκουσαν με έκπληξη τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν εν αγνοία τους και έγινε συνείδηση όλων η ανάγκη υπεράσπισης του λιμανιού, ως δημόσιας περιουσίας», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Οι παριστάμενοι ενέκριναν το ψήφισμα, που πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και το οποίο θα κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μέσω του συγκεκριμένου ψηφίσματος, οι συνυπογράφοντες ζητούν «να γίνει ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση για το θέμα του λιμανιού, ώστε οι προτάσεις που θα υλοποιηθούν να έχουν την αποδοχή της κοινής γνώμης. Ζητούμε, επισημαίνεται παράλληλα,  οι αποφάσεις για το λιμάνι να έχουν ως κύριο και πρωταρχικό στόχο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς και της τοπικής οικονομίας». Ένα ακόμη βασικό αίτημα που διατυπώνεται εγγράφως είναι «ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία προκειμένου να βγει το λιμάνι της Σκιάθου από το ΤΑΙΠΕΔ και να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια πώλησης και ιδιωτικοποίησής του, πράγμα που θα προκαλέσει σοβαρότατη αφαίμαξη στην οικονομία του νησιού».
            Αναλύοντας τις θέσεις και τους προβληματισμούς που γεννά η προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Σκιάθου, η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι», κ. Κατερίνα Κουρκούμπα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο της μαρίνας της Σκιάθου περιλαμβάνει 2.425 τμ κτιριακών εγκαταστάσεων, στο οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο, το οποίο θα ελέγχεται από τον επενδυτή». Η κ. Κουρκούμπα υπογραμμίζει ότι «είναι αντιληπτό, ότι η οικονομική ζωή της Σκιάθου, θα μεταφερθεί μέσα στο λιμάνι, το οποίο θα είναι πλέον ελεγχόμενο και εκμεταλλευόμενο από τον επενδυτή. Αυτό, προσθέτει η ίδια,  θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα οικονομικό πλήγμα για την Σκιάθο».
Παράλληλα η πρόεδρος του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι» αναφέρει ότι «προβλέπονται 47 στρέμματα επιχώσεων για την μαρίνα και για την προέκταση του νέου λιμανιού, προβλέπονται επιχώσεις πάνω από 10 στρέμματα, γεγονός που θα αλλάξει τελείως το φυσικό περιβάλλον, επηρεάζοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το Μπούρτζι και την εν γένει εικόνα του νησιού κι αυτή, καταλήγει, είναι η βασική μας διαφωνία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger