ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ)
«Κοινή δράση και με ΚΚΕ για κυβέρνηση Αριστεράς»
«ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βάλουν
νερό στο κρασί τους, ώστε να γίνει δυνατή η προοπτική μιας κυβέρνησης
της Αριστεράς», προτρέπει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην
«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ειδική αναφορά
στο διάλογο που αναπτύσσεται στο ΚΚΕ ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, τον
οποίο χαρακτηρίζει «γόνιμο, ζωντανό και ουσιαστικό». Τονίζει επίσης ότι
μπορεί να υπάρξουν «θετικές ωθήσεις» όχι μόνο στο ΚΚΕ, αλλά σε όλη την
Αριστερά. Τάσσεται κατά κάθε στρατηγικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον
κεντρώο χώρο, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα χάσει τα πιο ανήσυχα
και μαχόμενα κοινωνικά του στηρίγματα. Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ.
Λαφαζάνης μιλά για ορατό κίνδυνο η οικονομική ερείπωση της χώρας να
οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, ακόμη και τραγωδίες. «Ζούμε πολύ
επικίνδυνες ώρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
* Η κινητικότητα που παρατηρείται, με επίκεντρο την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, σε ποιο βαθμό συνδέεται με την κρίση που εξελίσσεται; Βλέπετε να προκύπτουν κίνδυνοι για τη χώρα;
- Εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν μια πολιτική απαράδεκτων υποχωρήσεων στο Αιγαίο, η οποία συχνά επενδύεται με κορόνες εθνοκαπηλίας και άτακτους αντιπερισπασμούς. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Τουρκίας, αλλά και οι «προστάτες» μας σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, έχουν εξαιρέσει, περίπου, το Αιγαίο από την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας.
Η Τουρκία του Ερντογάν, πίσω από τις λεκτικές αβρότητες, κλιμακώνει τις προκλήσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος η τροϊκανή οικονομική ερείπωση να καταλήξει με εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της, αλλά και συνετά, σχεδιασμένα και αποτελεσματικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την πολιτική, όμως, δεν μπορεί να την ακολουθήσει μια παραδομένη κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τελεί υπό ομηρία και κηδεμονία. Ζούμε πολύ επικίνδυνες εθνικά ώρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
* Ερχονται νέα μέτρα λιτότητας;
- Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013 σχεδόν καταρρέουν. Το νέο, τρίτο, μνημονιακό πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο και ναυάγιο. Η φοροεπιδρομή σε μια κοινωνία που διαλύεται και καταρρέει δεν έφερε μεγαλύτερα αλλά μικρότερα έσοδα. Ο συνήθης μνημονιακός φαύλος κύκλος των μέτρων που φέρνουν νέα μέτρα βρίσκεται πολύ κοντά μας, ίσως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Αντιμνημονιακή πορεία
* Προτάσσετε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ερώτημα είναι με ποιους;
- Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια ιδεολογική προκατάληψη ούτε παραταξιακή επινόηση, αλλά ανάγκη. Παλεύουμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας, η οποία δεν θα ακυρωθεί μετεκλογικά στις εσωκυβερνητικές αντιφάσεις ούτε θα παγιδευτεί στις συμπληγάδες του συστήματος, των πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών για διακοπή της χρηματοδότησης ή για έξοδο από την Ευρωζώνη.
* Μπορεί η Αριστερά να κερδίσει την πλειοψηφία; Μήπως έχει κολλήσει και δεν πείθει; Και τελικά με ποιους θα συμμαχήσει, δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ;
- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27%, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα καινοτόμα, δημοκρατικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του. Αν απολέσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, θα χάσουμε τα πιο ανήσυχα και μαχόμενα κοινωνικά μας στηρίγματα και οι μεγάλοι ανατρεπτικοί στόχοι μας θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Αντίθετα, όπως επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία και για να περάσει σε μια δημιουργική αποτελεσματική αντεπίθεση, χρειάζεται να περάσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Ριζοσπαστικοποίησης πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής, με ευρείς ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους. Αυτή η δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο μιας νέας επιτυχούς και δημιουργικής ριζοσπαστικοποίησης, με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει ένα δεύτερο κύμα αριστερών πολιτικών ανακατατάξεων στην κοινωνία, που θα προσδώσουν μια νέα δυναμική και ένα νέο αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις θα πάρουν, μάλλον, τη μορφή χιονοστιβάδας.
* Μιλάτε άραγε με όρους αυτοδυναμίας;
- Κάθε άλλο. Μιλάω για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς να κατακτήσουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι η Αριστερά δεν έχει περιορισμένη αλλά αστείρευτη κοινωνική δυναμική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα ριζοσπαστική ώθηση, που θα απευθύνεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας και τις αγωνιώδεις ανάγκες της, πάρει κεφάλι απέναντι στη Ν.Δ., μπορεί να πάει πολύ ψηλά, ενώ το πολιτικό τοπίο γενικότερα -και ειδικότερα στην Αριστερά- θα αλλάξει τότε σε βάθος, ανοίγοντας ίσως δρόμους προσέγγισης των αριστερών δυνάμεων. Ηδη στο ΚΚΕ διεξάγεται ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος ενόψει του 19ου Συνεδρίου.
Παρακολουθούμε το ΚΚΕ
* Υπονοείτε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο ΚΚΕ;
- Δεν υπονοώ τίποτα. Αυτό που λέω καθαρά είναι ότι στο ΚΚΕ, ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, διεξάγεται ένας πολύ ενδιαφέρων, ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος, με την κατάθεση γόνιμων διαφορετικών απόψεων. Αξίζει, νομίζω, να παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση. Απ' αυτόν το ζωντανό διάλογο και την πορεία του ΚΚΕ προς το Συνέδριό του, ελπίζω να υπάρξουν θετικές ωθήσεις όχι μόνο για το ΚΚΕ, αλλά για όλη την Αριστερά. Αυτή την κρίσιμη και ιστορική ώρα, η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων, για να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και τον ολέθριο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό οδοστρωτήρα, που ισοπεδώνουν τη χώρα και τη ζωή μας. Αυτή την κρίσιμη ώρα, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ ώς το ΚΚΕ, μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους μικρότερες ή μεγαλύτερες μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό «σεισμό» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη!
* Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα συνιστά το πραγματικό διακύβευμα του ιδρυτικού συνεδρίου; Συντρέχουν λόγοι αναβολής του;
- Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριό του είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για τον ίδιο, για όλη την Αριστερά και κυρίως για την πορεία της χώρας. Στόχος είναι να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, μεγάλο, ριζοσπαστικό, συλλογικό, δημοκρατικό και πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς, ικανό να αναδείξει συνολικά την Αριστερά σε ηγεμονική εθνική δύναμη που θα θεμελιώσει μια καινούργια ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της Ελλάδας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχές και δημιουργικό Συνέδριο, το κρίσιμο δεν είναι τόσο ο μήνας που θα συγκληθεί όσο το να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος και η ανάλογη βούληση ώστε να διεξαχθεί ένας πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος για τα κρίσιμα διακυβεύματα του Συνεδρίου, με την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και δημιουργική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα του κόσμου της Αριστεράς και των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου