Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ «Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί»

Χτες, έγιναν κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Κοζάνη, ενώ σήμερα προγραμματίζεται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», θεωρώντας πως οι όποιες τροποποιήσεις δεν αλλάζουν την ουσία του σχεδίου. Χτες, έγιναν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Κοζάνη. Συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» οργανώνει σήμερα, στις 11 το πρωί στην Καμάρα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη.Στην Αθήνα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, με αποφάσεις Συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έκαναν δυναμική πορεία, μέσω της οδού Σταδίου, στη Βουλή, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα. Φώναξαν συνθήματα όπως: «Το σχέδιο "Αθηνά" να μην εφαρμοστεί, δωρεάν σπουδές για κάθε σπουδαστή». Αντιπροσωπεία των Συλλόγων παρέδωσε ψήφισμα σε εκπροσώπους των Κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.
Οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ, Οικότροφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας και φοιτητών Φυσικού, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Τουρκικών Σπουδών και οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατέθεσαν ψήφισμα, με το οποίο δηλώνουν τη συνολική απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά». Στο ψήφισμα τονίζουν ότι συνεχίζουν «τον αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις» και διεκδικούν:

  • Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Με αφορμή το γεγονός των 2 νεκρών στο ΤΕΙ Λάρισας απαιτούμε την ανέγερση εστιών άμεσα και συγκεκριμένα η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων» στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το ξενοδοχείο «La Mirage» και το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.
  • Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
Σε άλλες πόλεις


ΚΟΥΚΟΣ
Συγκέντρωση και πορεία έγινε, χτες, στην Πάτρα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου κι έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.Επίσης, χτες, στην Κοζάνη οι σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν μαχητική και μαζική συγκέντρωση έξω από την Αντιπεριφέρεια και πορεία προς το Δημαρχείο. Στη συνέχεια, με λεωφορεία κατευθύνθηκαν στα διόδια της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο και άνοιξαν για μισή ώρα τις μπάρες, επιβάλλοντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.
Κατάληψη κι αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Λάρισας, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, καθώς και αναστολή της εξεταστικής αποφάσισαν σε χτεσινή συνέλευση καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του ιδρύματος, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». Χτες το μεσημέρι, οι σπουδαστές των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, που θα μεταφερθούν το 2018 στη Χαλκίδα, πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας από το ΤΕΙ μέχρι το σταθμό του ΟΣΕ, όπου και προχώρησαν σε ημίωρη συμβολική κατάληψη των γραμμών. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.


ΚΟΥΚΟΣ


ΚΟΥΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger