Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής για το κούρεμα των καταθέσεων

Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το απόγευμα συνεδρίασης στην κυπριακή Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων με βάση τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί στις 16.00, ενώ θα προηγηθεί (15.15) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Εκ νέου συγκαλείται τη Δευτέρα και το υπουργικό συμβούλιο στις 08.30 το πρωί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την Κυριακή. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Συνεχείς διεργασίες στα κόμματα, τα στελέχη των οποίων συναντώνται, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να κηρυχθεί αργία στις τράπεζες τουλάχιστον ως την Τρίτη για να αποφευχθεί μαζική ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες. Δεν αποκλείεται η αργία να ισχύσει και την Τετάρτη.
Το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που μπαίνει σε ψηφοφορία εκτάκτως τη Δευτέρα στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει διαβιβαστεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Κυπριακή Δημοκρατία, την 17η Μάρτη 2013, στο 6,75% και για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 χιλιάδες στο 9.99%.
Το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από Διάταγμα του υπουργού Οικονομικών για σκοπούς «διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger