Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη κρίση: Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι η παπαδιά;

Παναγιώτης Μαυροειδής
Κάθε λογικός άνθρωπος, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί κάποιος  αν δεν υπάρχει πρώτα μια σωστή διάγνωση για την ασθένεια του.
Το ερώτημα λοιπόν ‘’τι φταίει για την κρίση και την καταστροφή στην ελληνική κοινωνία;’’, κάθε άλλο παρά είναι ρητορικό, ακαδημαϊκό ή θεωρητικό.
Αντίθετα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ουσία των  απαντήσεων διεξόδου που θα δοθούν. Χωρίς σωστή διάγνωση, καμία θεραπεία, ακόμη και με  πολυφαρμακία ή/και υπερ-δοσολογία, δεν οδηγεί σε γιατρειά.
Ποια είναι λοιπόν η άποψη της υποψήφιας κυβερνώσας αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ για τις βασικές αιτίες της κρίσης;
‘’Εδώ παπάς…’’: ‘’Μας φτωχοποιεί το ΔΝΤ-η ΕΕ είναι το όπλο μας’’
Σε συνέντευξη στην ΝΕΤ, όπως καταγράφεται  στην εφημερίδα  ΕΠΟΧΗ  στις 6 Ιουνίου 2011,  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφέρει σχετικά με το ζήτημα αυτό:
«Η ΕΕ σήμερα είναι το όπλο μας… Εάν φύγουμε από την ΕΕ, απλά θα υποστούμε μόνοι μας αυτή την φτωχοποίηση, την οποία υφιστάμεθα σήμερα μέσα από το ΔΝΤ».
Ακόμη πιο ..μαρξιστικά, χαϊδεύοντας για τις ανάγκες της περίστασης, τα αριστερά αυτιά οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, Σ. Λαπατσιώρας και άλλοι, συνήθιζαν να κομπορρημονούν:
 «Η  κρίση είναι καπιταλιστική και επομένως όσοι θέτουν ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, ρέπουν προς τον …εθνικισμό και τις αταξικές αναλύσεις».
Στο πλαίσιο αυτής της ρητορικής, είχε αναπτυχθεί και ολόκληρη θεωρία ότι ‘’η Ευρώπη αλλάζει’’, αρχής γενομένης με την εκλογή του Ολλάντ και ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στις αγορές, το ΔΝΤ και την ηγεμονία των ΗΠΑ, θα δώσει την ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στις συμφορές των λαών.
Κύλησαν άλλα δύο μνημόνια από τότε….

‘’Εκεί παπάς…’’: ‘’Φταίει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης-Λύση μια αντιμετώπιση της κρίσης όπως στις ΗΠΑ’’
Ο ιστότοπος left.gr στις 22/01/2013, μας πληροφορεί επακριβώς για την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ινστιτούτο Brookings κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Ο Τσίπρας είναι πλέον στην έδρα του ΔΝΤ και στο κέντρο του καπιταλισμού, με συνοδεία  και υποστήριξη του μαρξιστή οικονομολόγου Γ. Μηλιού και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναζητήσαμε λοιπόν σε αυτή την παρέμβαση, τις απαντήσεις/εξηγήσεις που έδωσε σε ότι αφορά  τις αιτίες αυτής της κρίσης.
Για την Ελλάδα βρήκαμε δύο αναφορές.
Να πως θέτει το ζήτημα η πρώτη, εξειδικεύοντας τα πράγματα για την Ελλάδα:
''Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ένα τέλος σε αυτή τη δίνη; Η βασική απάντηση είναι διότι το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης".
Και η δεύτερη, γενικεύει για την κρίση ως εξής:

«Εάν δεν με πιστεύετε ότι το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, σκεφτείτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ή της Ισπανίας. Τα επίπεδα του δημοσίου χρέους τους το 2008 ήταν χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους ήταν πλεονασματικοί, εν αντιθέσει με αυτόν της Γερμανίας ο οποίος ήταν ελλειμματικός. Και παρόλα αυτά η Ιρλανδία και η Ισπανία βρέθηκαν στον ίδιο φαύλο κύκλο με την Ελλάδα: περικοπές μισθών, μείωση της ζήτησης, αύξηση της ανεργίας, μετανάστευση, απογοήτευση. Γιατί;
Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι οι χώρες μας είναι μέρος μιας άσχημα σχεδιασμένης Νομισματικής Ένωσης
Βεβαίως, υπήρξε κάποια κρίση και στις ΗΠΑ, αλλά για αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σημειώσει:
«Ένα πράγμα που ως Έλληνας παρατηρώ περπατώντας στους δρόμους σας, είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα. Δεν είδα κλειστά καταστήματα, βλοσυρά πρόσωπα, σημάδια απελπισίας παντού.»
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία, μην περιορίζεστε στα αποσπάσματα. Θα αποκτήσετε πιο σφαιρική εικόνα, αλλά μην κουραστείτε  να ζητήσετε έστω λεκτικές αναφοράς στο αδηφάγο ΔΝΤ και τη διεθνή καπιταλιστική κρίση. Δεν υπάρχουν…
Και ο ρόλος της παπαδιάς…
Εντάξει λοιπόν, συμβαίνουν αυτά.
Τα έφερε έτσι η μοίρα, η Ευρώπη ­- του Ολλάντ μάλιστα  εισβάλλοντος και στη δύστυχη Αφρική-  να γίνεται χειρότερη από τις ΗΠΑ.
Ανακάτεψε τα πράγματα έτσι η ζωή- που άλλωστε ποτέ δεν κάνει συμφωνίες-  και μας πρόκυψε το ΔΝΤ προοδευτικότερο από την ΕΕ. Πιθανά λόγω της  απομάκρυνσης του σεξομανή Στρος Καν  και της αντικατάστασης του από τη γλυκιά Λαγκάρντ που μοιράζει και στικάκια.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να παλέψουμε έστω ενάντια στην ‘’κακή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης’’; Σήμανε μήπως η στιγμή να βγει από το ψυγείο το …μπολσεβίκικο σύνθημα ‘’καμιά θυσία για το ευρώ’’;
Όχι φυσικά. Ας δούμε σε ποιον αναθέτει καθήκοντα ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη του στην Ε. Στάη στη ΝΕΤ στις 28 Γενάρη 2012:
 «Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα και ο μόνος τρόπος είναι να συγκρουστεί το ΔΝΤ με την Μέρκελ, όχι με μισόλογα. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε συμμάχους. Ακόμα και με τον διάβολο... αν είναι να υποφέρει ο Έλληνας πολίτης».

Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Θα βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους, ενόσω εμείς θα περιμένουμε στην Ελλάδα, κρυφογελώντας, στις ουρές του ΟΑΕΔ.
Όσο για τη θεραπεία, δηλαδή την απαιτούμενη αριστερή αντικαπιταλιστική και αντι-ΕΕ πολιτική, ξεχάστε το. Δεν είναι αναγκαία. Διότι με τις πιρουέτες αυτές όχι μόνο μπερδέψαμε την ασθένεια, αλλά ξεγελάσαμε και τον ίδιο το χάρο…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

soma generic soma 350 mg overdose - buy soma cheap

Ανώνυμος είπε...

unlimited diving for certified scuba have been mentioned below: Hardware The [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]camera The bear came right into camp and born November 20 1942 is the senior United [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren[/url]experts can completely deal with President of the United StatesBarack H http://www.onlyyoutony.com[/url] Bruno want to join them in the tent So lesson submitted for an alterations and additions

Powered By Blogger